ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Δένδια: «Ταραξίας η Τουρκία» - Ο χάρτης-πρόκληση του Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα»

Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2019, 14:43
Σκληρή απάντηση Δένδια: «Ταραξίας η Τουρκία» - Ο χάρτης-πρόκληση του Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα»
Facebook Twitter Whatsapp

Σάλος από τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ταραξία της νοτιοανατολικής Μεσογείου» χαρακτήρισε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της φωτογραφίας, που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην οποία απεικονίζεται η ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας διαμηνύει πως «δεν θα πέσουμε στην παγίδα των Τούρκων», στέλνοντας σκληρό μήνυμα στον σουλτάνο.

Στη φωτογραφία, που είδε για πρώτη φορά τη δημοσιότητα και δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας, εικονίζεται ο Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ενώ στο φόντο φαίνεται σε κορνίζα η «γαλάζια πατρίδα».

Στον χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα για πρώτη φορά τι περιλαμβάνει η «γαλάζια πατρίδα» έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων.

Ενσωματώνει ύδατα γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα των Κυκλάδων.

Σκληρή απάντηση Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», τόνισε πως «η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου, τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη. Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο».

Αναφορικά με το αν προβλέπεται συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Δένδιας είπε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο. Όσον αφορά στην φωτογραφία που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Το ότι γυρίσαμε στην κατασταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα προς την τουρκική πλευρά».