ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στους νέους Περιφερειάρχες: Στόχος η συνέργεια κεντρικού κράτους με τις Περιφέρειες

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2019, 14:34
Facebook Twitter Whatsapp

O πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους Περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς.

Με απώτερο στόχο την άμεση συνέργεια του κεντρικού κράτους με τις Περιφέρειες συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους νέους Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να γίνονται τακτικά αυτές οι συναντήσεις, μια φορά το δίμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους Περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «επενδύει» ιδιαίτερα στο ρόλο της αυτοδιοίκησης και ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως «η Περιφέρεια αποτελεί ένα αναπτυξιακό μοχλό της χώρας ο οποίος απαιτεί ενίσχυση.»

«Όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο περιφερειών» όπως τόνισε «θα βοηθούν στην καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των κονδυλιών αλλά και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους».

Τα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν

Το πρώτο ζήτημα αφορούσε τον τρόπο συνεργασίας για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης.

«Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφορά τις πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, όπου οι περιφέρειες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Τονίζω την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, συζήτησαν ζητήματα που αφορούν πολύ περισσότερο την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα τολμηρό νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, «θα προχωρήσει ένα νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα ορίζει ξεκάθαρα τα όρια των αρμοδιοτήτων και θα μειώνει τη γραφειοκρατία».

«Από την επόμενη συνεδρίασή μας θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη ατζέντα και ένα πλαίσιο συνεννόησης το οποίο θα μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε συζητήσεις και με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτετε εσείς. Ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του Γραφείου Πρωθυπουργού είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού, του κ. Άκη Σκέρτσου. Και προσβλέπω, πραγματικά, αυτή η όσμωση να μη γίνει απλά για επικοινωνιακούς λόγους, -γνωρίζετε πολύ καλά την έμφαση που δίνω πάντα στην ουσία και στο αποτέλεσμα και όχι την επικοινωνία- αλλά να είναι μια διαδραστική διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει τελικά να εστιάσουμε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: να δίνουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών, να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εμείς, αλλά και εσείς, από αυτό τελικά θα κριθείτε», τους είπε.

Ζήτησε δε, ως πρωθυπουργός να έχει «αδιαμεσολάβητη εικόνα» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειές τους.

Οι Περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή. Τόνισαν δε την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που όπως σημείωσαν δεν έχει επαναληφθεί προγενέστερα.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση έδωσε το παρών τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.