ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει - Με το βλέμμα στα πλεονάσματα και το αναπτυξιακό αφήγημα της ΔΕΘ

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 6 Σεπτεμβρίου 2019, 08:22
Το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει - Με το βλέμμα στα πλεονάσματα και το αναπτυξιακό αφήγημα της ΔΕΘ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και μια συνεκτική στρατηγική για τη Βόρεια Ελλάδα στην οποία η Θεσσαλονίκη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κλείνει έναν πρώτο κύκλο της νέας κυβέρνησης. Ο απολογισμός, σύμφωνα με δηλώσεις ξένων αξιωματούχων αλλά και τα θετικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, δείχνουν ότι το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι, «Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει», περνάει.

Βέβαια, η μεγάλη αγωνία για την κυβέρνηση είναι να μη χαθεί η ευκαιρία και να μετατραπεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά και πόνταρε προεκλογικά στην ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, η βασική προϋπόθεσή, αυτού του στόχου είναι η θετική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις ο στόχος έχει επιτευχθεί:

- Ένα 24ωρο μετά την Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των στόχων πλεονασμάτων εκφράστηκε με θερμά λόγια για τη χώρα μας. Μάλιστα, ο Γουίλμπουρ Ρος, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβευθεί για τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια και τάχθηκε καθαρά υπέρ της μείωσης των πλεονασμάτων. Έτσι, μετά τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ και το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες αλλά και στο Παρίσι, η Ουάσινγκτον προστέθηκε σε αυτήν τη συμμαχία για τη μείωση των πλεονασμάτων.

- Και η πορεία της οικονομίας σταθεροποιείται με ρυθμούς ανάπτυξης που μπορούν να φτάσουν και το 3% σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος μετά τις δημοσιονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού (ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων) θεωρεί πλέον ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τέλος εκτιμά ως θετική της προσήλωση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ υποστηρίζει ότι μετά την μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων καθίσταται πιο εύκολη η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022.

- Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,549, νέο ιστορικό χαμηλό, μετά τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για προσεκτική επανεξέταση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς είναι πολύ υψηλοί, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει ότι το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 0,9%.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, για το μήνυμα αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θέλει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα 84ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και μια συνεκτική στρατηγική για τη Βόρεια Ελλάδα στην οποία η Θεσσαλονίκη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με το βλέμμα στα πλεονάσματα που είναι η επόμενη κρίσιμη μάχη που πρέπει να κερδίσει.