ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θετική έκπληξη της Ευρωζώνης η Ελλάδα – Να διερευνηθεί τι έγινε με τη ΔΕΗ – Τι είπε για εκλογές, ΠτΔ, πλεονάσματα

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2019, 15:37
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν θα κάνω τη Βουλή βιομηχανία Εξεταστικών», εξήγησε ο πρωθυπουργός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά την χθεσινοβραδινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ όλα τα βλέμματα στράφηκαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.

Ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε στο βαθμό που ήταν εφικτό όσα είπε στο πλαίσιο της ομιλίας του και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα είναι θετική έκπληξη της Ευρωζώνης.

«Επιμένω στην εκτίμηση μου ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης της επόμενη τριετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας πως η περασμένη τετραετία κατά την οποία η οικονομική συγκυρία ήταν θετική η Ελλάδα έχασε μία ευκαιρία.

«Όταν η διεθνής οικονομία πήγαινε καλά ήμασταν τελευταίοι στην ανάπτυξη», εξήγησε.

Πότε θα γίνουν εκλογές

Την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία έκανε γνωστή στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ και αναφερόμενος στην σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης είπε ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής.

«Πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια στο ΔΝΤ»

Σε σχέση με τα δάνεια της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια.

«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά. Είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση», σημείωσε.

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε.

«Πρέπει να διερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα για τη ΔΕΗ»

«Είναι γνωστό πως κάποιοι μέσα από τη ΔΕΗ βαρούσαν καμπανάκι για την πορεία της επιχείρησης. Γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα ενώ κάποιοι προειδοποιούσαν. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη. Δεν αφορά την κυβέρνηση», εξήγησε.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, επίσημανε ο κ. Μητσοτάκης, θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται.

«Ναι» στον διάλογο με την Τουρκία

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

«Δεν νοείται ο Ερντογάν να απειλεί Ελλάδα και ΕΕ για να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους», ξεκαθάρισε.

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό.

«Θα ερευνήσουμε τι έγινε με τα συσσίτια»

Απαντώντας στο ερώτημα της δημοσιογράφου του Newpost.gr, Χριστίνας Κοραή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το τι έγινε με τα συσσίτια για τους πρόσφυγες.

«Γινόντουσαν παραγγελίες για πολύ περισσότερες μερίδες φαγητό απ’ ότι φαίνεται να ήταν απαραίτητες. Θα ερευνηθούν αυτά τα ζητήματα και δεν ερευνώνται μόνο από την Ελλάδα. Ερευνώνται και από την ΟΛΑΦ. Αυτό αφορά το κομμάτι της κακοδιαχείρισης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μια πολιτική που στηρίζετε στη λογική ότι η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί ως προς τη δικιά μας ευθύνη η οποία δεν είναι άλλη από το να γίνονται επιστροφές. Και θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βαθμούς θυμίζω. Δύο διοικητικούς και δύο δικαστικούς. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές θα γίνουν στην Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία. Έχουμε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών ως προσωρινό μέτρο και κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Να τονίσω ότι δεν είναι δομές μόνιμες, αλλά προσωρινές. Δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό αυτό. Ούτε οι ρυθμοί αυτοί μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον».

«Ήδη στο τραπέζι τα πλεονάσματα»

Η ανάγκη μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα έχει ήδη τεθεί ανεπίσημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές, ωστόσο, χρειάζεται πρώτα να κτίσουμε πολιτική αξιοπιστία παρουσιάζοντας μια νέα μακροοικονομική πραγματικότητα. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στον πυρήνα της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλει τη μνήμη των πολιτών, διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015. Είμαι απολύτως συνεπής σε ότι είχα πει προεκλογικά πως δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. 

 «Θα ενημερώσω τους αρχηγούς κρατών για τα ασυνόδευτα ανήλικα»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων λέγοντας πως θα ενημερώσει σχετικά τους αρχηγούς κρατών για το θέμα αυτό.

«Είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχει ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Αυτό αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα. Βρήκαμε μία πολύ δυσάρεστη και θλιβερή κατάσταση. Είναι θέμα που έχει ευαισθητοποιήσει και εμένα και τους αρμόδιους υπουργούς. Θα εκκινήσω μια διαδικασία ενημέρωσης όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, ώστε να μας βοηθήσουν και να γίνει ένας επιμερισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχτούν 50 ασυνόδευτα παιδιά. Στο ζήτημα της επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στο ζήτημα του προσφυγικού, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη, όπου κάποιες χώρες συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα και  θέλουν να έχουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη του Σένγκεν, αλλά ταυτόχρονα δεν δέχονται κανέναν επιμερισμό ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης για το ζήτημα του προσφυγικού», σημείωσε.

«Παρέχουμε διευκόλυνση στους Έλληνες τους εξωτερικού»

«Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του», εξήγησε ο πρωθυπουργός για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού διευκρινίζοντας πως «εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου».

«Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος»

Σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση τόνισε πως «θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας».

«Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες. Η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνουμε ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει κατά το δοκούν»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε – απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της ΝΔ – και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας πως «η συμφωνία όμως είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είναι μια διαπίστωση που είχα κάνει στη Βουλή όταν κάναμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. Η ίδια η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αναθεώρησης αλλά ελέγχου της εφαρμογής της. Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που είναι πολύ κακή αλλά την κληρονομήσαμε».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της γείτονος, τον Ζόραν Ζάεφ, τόνισε πως για την ώρα δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

«Δεν θα κάνω τη Βουλή βιομηχανία Εξεταστικών»

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι το ζήτημα των Εξεταστικών δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά αρμοδιότητα της Βουλής. Και υπογράμμισε: «Κλείνουμε τα κεφάλαια εκείνης της περιόδου» και «κοιτάμε μπροστά».

Σημείωσε ότι «δεν ξεχνάμε, είναι γνωστό τι είχε γίνει» και πως «η μνήμη εκείνη αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά ήταν ταυτόχρονα και εντολή για να προχωρήσουμε τολμηρά στο μέλλον».

Εξήγησε ότι αυτό είναι που κάνει η κυβέρνηση είναι να κοιτάει μπροστά και πως «κλείνει τα κεφάλαια της περιόδου», όπως έγινε με την πλήρη άρση των capital controls.

«Τελειώσαμε με τα capital controls οριστικά και από τη στιγμή που θα πετύχουμε και τον στόχο μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα έχουμε αφήσει πίσω μας και το τελευταίο απομεινάρι το οποίο κληρονομήσαμε οικονομικά από αυτή την τραυματική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.