ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δεν είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - Γιατί φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ την εξεταστική για τη Novartis

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2019, 12:24
Τι δεν είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - Γιατί φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ την εξεταστική για τη Novartis
Facebook Twitter Whatsapp

Πολλά ήταν αυτά στα οποία ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί ή απέκρυψε συνειδητά ή τα παρουσίασε με τα δικά του επιχειρήματα, παραβλέποντας γεγονότα και νούμερα (δείκτες).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Το αφήγημα της διακυβέρνησης του, με τη γνωστή προσέγγιση του success story, το οποίο όμως δεν επικοινωνήθηκε σωστά και γι' αυτό ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μίλησε για «σπουδαίο έργο», για γεμάτα ταμεία, για κρυφή ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την μείωση του πλεονάσματος που κατά τους ισχυρισμούς του είχε δρομολογηθεί από την δική του κυβέρνηση και άλλα πολλά που ήθελαν να ακούσουν οι ψηφοφόροι του 31,5% που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου και ένα κομμάτι προβληματίζεται μήπως έκανε λάθος, αξιολογώντας τα πρώτα απτά δείγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με προεξάρχουσα την κίνηση ματ για εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμιστικά που ήδη φάνηκε στα εκκαθαριστικά.

Η «βαρουφακιάδα»

Πολλά ήταν αυτά όμως στα οποία ο κ.Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί ή απέκρυψε συνειδητά ή τα παρουσίασε με τα δικά του επιχειρήματα, παραβλέποντας γεγονότα και νούμερα (δείκτες).

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Ο κ.Τσίπρας έκανε αυτοκριτική αλλά χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η χώρα έζησε το δράμα της «βαρουφακιάδας» βρέθηκε στο γκρεμό του grexit, την τράβηξε την τελευταία στιγμή η Αντιπολίτευση με πρώτη τη ΝΔ και η χώρα φορτώθηκε με ένα ακόμη μνημόνιο ύψους 86 δις ευρώ. Γι αυτήν την περίοδο υπάρχουν ιστορικές ευθύνες και η αποσιώπηση δεν βοηθάει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Μακεδόνες

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι είναι διπλά υπερήφανος, ότι την επέβαλε το πατριωτικό συμφέρον και ότι η ΝΔ καλλιέργησε μια εθνική απάτη υποκινώντας ακραίους ενώ τώρα ως κυβέρνηση δηλώνει και δια στόματος της Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα την τιμήσει.

Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε κόκκινο χαλί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με την υπογραφή της Συμφωνίας γιατί η νέα κυβέρνηση θα χρειαζόταν να δαπανήσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο που χρειάζεται για τις άλλες εθνικές διεκδικήσεις (μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος κλπ).

Αλλά πως κέρδισε την ελληνικότητα της Μακεδονίας όπως υποστήριξε ο κ.Τσίπρας όταν η Συμφωνία αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και μάλιστα με συνταγματική κατοχύρωση; Θα τολμούσε ενώπιον των αυθεντικών Μακεδόνων να αποκαλέσει Μακεδόνες τους πολίτες της γειτονικής χώρας;

Αυτά είναι τα ιστορικά μελανά σημεία της Συμφωνίας για ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών τα οποία πλέον είναι μη αναστρέψιμα. Αυτή ήταν η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ζητούσε την καταψήφιση της Συμφωνίας πριν να είναι αργά, κάτι που αποκρύβεται συστηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του είχε δρομολογήσει την έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος με ένα λογαριασμό ύψους 5,5 δις για τον οποίο είχε ενημερώσει «διεξοδικά» τους εταίρους. «Αν ήταν έτσι γιατί δεν το έκανε αυτό σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Αν το «ξέχασε», γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε σχετικά με το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του «ειδικού λογαριασμού» τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση - παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών στις 9 Ιουλίου;» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαρρυγνύει τα ιμάτια του γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζητάει τώρα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την τοποθετεί στο 2021 αφού πετύχει τους στόχους. Προφανώς πιστεύει ότι κάνουν την οικονομία και τους πολίτες να ασφυκτιούν λόγω της υπερφορολόγησης και γι αυτό κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτήριζε «ματωμένα».

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι γιατί ενώ έχει συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης τον Ιούνιο του 2018,
στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που παρουσίασαν προέβλεπαν ακόμη πιο υψηλά από εκείνα των δανειστών: 3,96% το 2019, στο 4,15% το 2020, στο 4,53% το 2021 και στο 5,19% το 2022!

Η εξεταστική και τα κινητά

Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εξεταστική για τις καταγγελίες περί «πολιτικής σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis.

“Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης” δήλωσε και απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του πρώην αν.υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τον οποίο κατονομάζουν ως «Ρασπούτιν» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο παρελθόν τον είχε καλύψει πλήρως. Αυτό που φοβάται η Κουμουνδούρου είναι μήπως ανοίξουν τα τηλέφωνα - ο κ.Σαμαράς για παράδειγμα θα το ζητήσει στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST.

Αν βρεθούν πολλές επικοινωνίες υπουργού με εισαγγελείς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογηθούν και να μην θεωρηθούν παρέμβαση και καθοδήγηση.

Η ΔΕΗ

Ένα success story παρουσίασε ο κ.Τσίπρας και για τη ΔΕΗ κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να την απαξιώσει για να την ξεπουλήσει.
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. και το 2018 ζημιές 900 εκατ. ευρώ και η πραγματική (χρηματιστηριακή αξία) σήμερα 0,3 δισεκ. ενώ το 2014 1,9 δισ. ευρώ. Ποιος, λοιπόν, απαξίωσε τη ΔΕΗ;

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τη μικρή ΔΕΗ, δέχθηκε, όμως, μέσω του τρίτου μνημονίου να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά της τάξης των 500–600 εκατ. ευρώ, όπως καταγγέλει η ΝΔ.

Η Φώφη και το ΚΙΝ.ΑΛ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε ένα σημείο των τοποθετήσεων του δεν κατονόμασε την Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛ ενώ στο παρελθόν τους απηύθυνε προσκλήσεις σύμπλευσης. Αναφέρθηκε στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας δύναμης της ευρύτερης προοδευτικής αριστεράς αλλά απευθύνθηκε μόνο στους πολίτες και όχι σε κόμματα.

Εν ολίγοις ο κ.Τσίπρας έβγαλε το ΚΙΝ.ΑΛ από τον γεωγραφικό του χάρτη και μιλάει καθαρά για «διπολισμό». Αυτό βέβαια θα έπρεπε να το λάβουν υπόψην τους όχι μόνο η Φώφη Γεννηματά αλλά και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ που πιέζουν για σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια σύγκλιση; Για ενσωμάτωση μιλάμε.

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr