ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος: «Θα εισηγηθώ Προκαταρκτική για Τσίπρα και Εξεταστική για Παπαγγελόπουλο» - Ποια η διαφορά

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 09:54
Facebook Twitter Whatsapp

Τι διαδικασίες θα ακολουθηθούν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λάβρος κατά όσων τον έχουν «εμπλέξει» στην υπόθεση Novartis ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Ο πρώην υπουργός, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε από τους εισαγγελικού λειτουργούς ποινική δίωξη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αποκάλυψε ότι θα εισηγηθεί τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής για τον Αλέξη Τσίπρα και Εξεταστικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση, στην οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου και του αντεισαγγελέα Αγγελή, με αναφορές στον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Εν τω μεταξύ, μήνυση σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος κατέθεσε χθες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην 16σελιδη μήνυσή του ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται σε μία σειρά στοιχείων όπως τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στο γεγονός ότι οι μηνυόμενοι εισαγγελείς παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο φάκελο που διαβίβασαν στην Βουλή για τον ίδιο στοίχεια που επικαλέσθηκε στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον τους, καθώς και «παρανομίες των εγκαλούμενων ως προς την προστασία των μαρτύρων».

Οι υπογραφές

Η δικογραφία κρατείται κλειδωμένη μέχρι την Τετάρτη που θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια η διαβίβασή της στην Βουλή.

Στη συνέχεια, οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από το αν θα προταθεί από την πλειοψηφία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (απαιτούνται 60 υπογραφές για να υποβληθεί προς την Ολομέλεια σχετικό αίτημα) για την διερεύνηση πολιτικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων, ή η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής ( απαιτούνται 30 υπογραφές) η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. 

Η διαφορά Προκαταρκτικής και Εξεταστικής 

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ Προκαταρκτικής και Εξεταστικής Επιτροπής; Καταρχήν την πρόταση για Εξεταστική ή Προκαταρκτική στη Βουλή την καταθέτει η κυβέρνηση. Για την πρώτη θα πρέπει να την έχουν υπογράψει 60 βουλευτές και για τη δεύτερη 30. Επί της προτάσεως αυτής αποφασίζει η Ολομέλεια (αν θα συσταθεί ή όχι), όπως και για τα μέλη της Επιτροπής. Αν πρόκειται για Προκαταρκτική, από το βήμα της Ολομέλειας μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια οι εμπλεκόμενοι.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα και μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική. Με πλειοψηφία η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, καθώς η εκδίκασή τους γίνεται σε Ειδικό Δικαστήριο.

Η Προκαταρκτική μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. άνοιγμα λογαριασμών). 

Πάντως, πριν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εξετάζει και αποφασίζει αν οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί ή όχι. 

Η Εξεταστική κάνει την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα (έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών). Αν βρει στοιχεία θα τα παραπέμψει ή σε Προκαταρκτική (με πρόταση της Επιτροπής στη Βουλή, με απόφαση πάλι της Ολομέλειας) ή τα επιστρέφει πίσω στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Όταν ολοκληρωθεί, κάνει πόρισμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνει και τα πορίσματα της μειοψηφίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr