current views are: 9

26 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση09:04

Χριστοδουλοπούλου για προσφυγικό στο «Εκτός Γραμμής»: «Δεν μετάνιωσα – Να αποφασίσουμε αν θέλουμε ένα μόνιμο τσαντίρι»

Όσα δήλωσε για το μεταναστευτικό

Δημοσίευση 09:04’

Όσα δήλωσε για το μεταναστευτικό

Η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του μεταναστευτικού που «καίει» τη χώρα, ενώ δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τα όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Δεν έχω μετανιώσει για το εξάμηνο. Όπως έβλεπα τα μάτια τους και την ευγνωμοσύνη για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων και τις προσδοκίες τους για εκεί που πηγαίνουν, για εμένα ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση. Για τη χώρα δεν είχε καμία επίπτωση. Όλοι έφυγαν. Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν η διέλευση από τη χώρα. Δεν ήθελαν να μείνουν», δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στην εκπομπή του Alpha, «Εκτός Γραμμής» των Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.

«Μπροστά στον θάνατο και τον πόλεμο δεν μετράνε αυτά. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι η ΝΔ το έχει βάλει κεντρικό θέμα, αλλά κανείς δεν υπολόγισε τι έλεγε. Αυτά είναι ανάγκες βιολογικές, υπαρξιακές και ανθρωπιστικές. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι κρίση, η κρίση έρχεται και φεύγει. Αυτό ήρθε για να μείνει, οι πόλεμοι και οι πολεμικές βιομηχανίες θα συνεχίσουν να ανοίγουν μέτωπα σε όλες τις γωνιές της γης», πρόσθεσε.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα παιδιά τονίζοντας ότι: «Τα μισά περιμένουν την οικογενειακή επανένωση , καθώς οι γονείς τους έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της δυτικής Ευρώπης. Τα ασυνόδευτα ανήλικα ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπου υπάρχει ειδική μεταχείριση, γι αυτό και πολλοί άνω των 18, δηλώνουν μικρότερη ηλικία».

Τα στάδια

«Διάσωση, υποδοχή, ταυτοποίηση και άσυλο. Αυτά είναι τα στάδια για τους ανθρώπους που έρχονται. Σε αυτές τις διαδικασίες, εκτός από τη διάσωση, υπάρχει καθυστέρηση, λόγω του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και κάποιοι που δεν είναι πρόσφυγες αλλά υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Ο νόμος δεν τους διαχωρίζει, όποιος το υποβάλει πρέπει να εξεταστεί», δήλωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Το «δίλημμα»

Οι εικόνες που παρουσιάζονται καθημερινά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας δημιουργούν ένα δίλημμα, σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Όσο δείχνουμε τις εικόνες αθλιότητας της Μόριας, ελπίζουμε ότι θα τις βλέπει και η Ευρώπη. Εδώ βρισκόμαστε στο εξής δίλημμα. Ζητάμε λεφτά, αν ζητάς λεφτά, προκαταβάλεις τον άλλον ότι θα το κάνεις εδώ μόνιμο τσαντίρι. Αν θέλουμε να το κάνουμε έναν νέο μόνιμο καταυλισμό, τότε θα κοιμούνται ήσυχοι οι βορειοευρωπαίοι».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ξεκαθάρισε ότι η ατάκα «λιάζονται» ήταν ειρωνική, σε ερώτηση που της είχε γίνει από δημοσιογράφο για το τι κάνουν οι πρόσφυγες στην Ομόνοια.  

Ενώ για την υπόθεση Novartis, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Να διαλευκανθεί το θέμα και για τις δύο υποθέσεις».

Τέλος, για το προηγούμενο «πόθεν έσχες» που είχε δηλώσει η ίδια όταν έγινε υπουργός, ύψους 399,53 ευρώ, εκείνη απάντησε: «Αυτή είναι η μεταφορά από τη φορολογική δήλωση. Ήταν το φορολογητέο εισόδημα, αφαιρουμένων εισφορών, εξόδων, γραφείου λειτουργίας κλπ».

 


σχετικα αρθρα