ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυράκη στο «Εκτός Γραμμής»: «Το μόνο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσελκύσει παράτυπους μετανάστες»

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2019, 11:03
Σπυράκη στο «Εκτός Γραμμής»: «Το μόνο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσελκύσει παράτυπους μετανάστες»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αριθμοί και τα μηνύματα που πρέπει να στείλει η Κυβέρνηση

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό μίλησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναλύοντας με αριθμούς το πρόβλημα, ενώ τόνισε και τα μηνύματα που πρέπει να αποστείλει η Κυβέρνηση στην Ευρώπη και στις τρίτες χώρες.

«Είναι απαραίτητο να αυτοματοποιηθεί ένα σύστημα αποσυμφόρησης των νησιών. Αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει με σχέδιο η κυβέρνηση. Εξαιρεί τις περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Θράκης για την παραμονή των ανθρώπων και μοιράζει τους άλλους στην υπόλοιπη Ελλάδα με συγκεκριμένες δομές. Πρέπει να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση από τα νησιά», τόνισε η Μαρία Σπυράκη στην εκπομπή του Alpha «Εκτός Γραμμής».

Οι αριθμοί

Η ευρωβουλευτής στηρίχθηκε στα ποσοστά και τους αριθμούς που δείχνουν πως προέκυψε το πρόβλημα με τι ροές.

«Ο δύσκολος αριθμός είναι ο 1806, είναι αυτοί που επέστρεψαν στην Τουρκία βάση της συμφωνίας της με την ΕΕ. Αυτοί είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα και μόνο αυτοί επέστρεψα. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι για 10.000. Η Κυβέρνηση μιλάει για 4 μέρες πρώτης ανάγνωσης για το αν πρέπει να πάρουν ή όχι άσυλο και αυτό είναι μεγάλη πρόοδος. Πλέον μιλάμε για μεταναστευτικό, γιατί έχει αλλάξει πλέον το ποσοστό που έρχεται πλέον από τις εμπόλεμες ζώνες. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, ενώ πριν από δύο χρόνια τον 75% ήταν Σύριοι. Αυτό σημαίνει ότι έχεις μια διαδικασία αυτόματης επαναπροώθησης με βάση τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας», είπε στους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως επίτροπος για τη μετανάστευση, επιχείρησε να προωθήσει κάτι απλό. Όσες χώρες αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, στη λογική της κατανομής των ευθυνών, θα παίρνουν λιγότερα κοινοτικά χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια. Αυτό δεν προχώρησε ποτέ και πλέον επανέρχεται με βάση τις προτάσεις της Μάλτας. Αν δεν αναμορφωθεί το Δουβλίνο, αν δεν υπάρξει μια κατανομή των ευθυνών που θα συνδέεται με οικονομικές κυρώσεις, τόσο δεν θα υπάρχει και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».

Τα μηνύματα της Κυβέρνησης και η «επίθεση» στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ίδια αναφέρθηκε στο πώς θα πρέπει να αντιδράσει η ΝΔ στις πολιτικές που ακούν μερικές από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

«Θα πρέπει να στείλουμε τα σωστά μηνύματα ότι η χώρα δεν είναι “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Τα κλειστά κέντρα που θα διαμένουν οι παράτυποι μετανάστες είναι απαραίτητα και πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτά, σύμφωνα με το σχέδιο και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία κανένας εκτός συνόρων στις τρίτες χώρες, να μην νομίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία έρχεται κάποιος, μένει ένα χρονικό διάστημα (…).

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κλειστά κέντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μέρα που εξελέγη τον μόνο στόχο που πέτυχε ήταν προσελκύσει όλο και περισσότερους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες. Σωστό μήνυμα είναι η φρούρηση των  συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων και η Κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στις συζητήσεις με την ΕΕ.

Όποιος δεν αναλάβει τις ευθύνες του και μιλάω για την Ουγγαρία, την Πολωνία αλλά και την Αυστρία, η απάντηση είναι ότι δεν θα δικαιούται και δεν θα πρέπει να έχει μερίδιο στον κοινοτικό προϋπολογισμό που του αναλογεί. Μόνο έτσι μπορούν να καταλάβουν. Πρέπει να γίνει σημαία μας αυτό».