ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε η επιστολή Τασούλα στα κόμματα για τα μέλη της Προανακριτικής - Καμία αναφορά Μητσοτάκη στον «Ρασπούτιν» - Προτάσσει το κυβερνητικό έργο

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2019, 12:07
Έφυγε η επιστολή Τασούλα στα κόμματα για τα μέλη της Προανακριτικής - Καμία αναφορά Μητσοτάκη στον «Ρασπούτιν» - Προτάσσει το κυβερνητικό έργο
Facebook Twitter Whatsapp

Πιθανός πρόεδρος της Προανακριτικής ο βουλευτής Ιωάννης Μπούγας

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μια ομιλία 27 σελίδων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ή στον «Ρασπούτιν» ή στην ίδια την Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για «πολιτική σκευωρία» στη Novartis με επίμαχο την παραπομπή των 10 πολιτικών προσώπων στην προηγούμενη Προανακριτική από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την Τρίτη ο πρώην αν. Υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμφθηκε σε Προανακριτική μετά από αίτημα 30 βουλευτών της ΝΔ με 173 ψήφους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ρεβανσιστή και δειλό» διότι δεν παρέπεμψε και τον ίδιο και χαρακτήρισε τον κ. Παπαγγελόπουλο «εξιλαστήριο θύμα».

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ούτε σε εκείνον. Η μόνη αναφορά που έκανε ήταν στο θεσμικό μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει με τα άδεια υπουργικά έδρανα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική. Ήταν μια απόφαση που πήρε συνειδητά για να καταδείξει ότι η δική του κυβέρνηση δεν θα κάνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, που υπουργοί όπως ο κ.Παπαγγελόπουλος έβγαιναν από το Μαξίμου για να καταγγείλουν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» λίγες ώρες πριν έρθει στη Βουλή η δικογραφία της Novartis με τους 10 πολιτικούς αλλά σέβεται την διάκριση των εξουσιών και η Προανακριτική είναι μια κοινοβουλευτική και όχι κυβερνητική διαδικασία.

«Στους αντιπάλους μας θα τους πάρει καιρό να καταλάβουν γιατί η κυβέρνηση άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι υπουργοί ήταν στη Βουλή αλλά με την βουλευτική, όχι την υπουργική τους ιδιότητα, γι'αυτό κάθονταν στα βουλευτικά και όχι τα υπουργικά έδρανα» τόνισε. «Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις, επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, δεν αντιλαμβάνονται ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης.»

Σε σχόλιο του Newpost μετά την ομιλία ότι δεν μίλησε καθόλου για την Προανακριτική στην Κ.Ο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε στην συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια την προηγούμενη ημέρα. «Έχουμε πολύ και κρίσιμο κυβερνητικό έργο μπροστά μας» τόνισε. Την επισήμανση ότι «δεν θα πρέπει το έργο της κυβέρνησης να υποσκελιστεί» έκανε στο Newpost και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος ήταν μέσα στα 10 πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική από την προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η δικογραφία που τον αφορούσε μπήκε στο αρχείο και εντός των ημερών θα κληθεί στον Άρειο Πάγο να καταθέσει ως μάρτυρας για την διερεύνηση των καταγγελιών περί «πολιτικής σκευωρίας».

Η ΝΔ εκτιμάει ότι η άγρια πόλωση στην οποία ήταν εμφανές από την συζήτηση στη Βουλή ότι ποντάρει ο κ.Τσίπρας, είναι μία διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ από τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά την ήττα και την αδυναμία του ακόμη να αποφασίσει πως θα μετασχηματιστεί. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να εξυπηρετήσει τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ» όπως τόνισε κυβερνητική πηγή. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά την Κ.Ο κατατέθηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Μπαράζ νόμων ακολουθεί μέχρι το τέλος του χρόνου όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Οι διαρροές

Έξι βουλευτές της ΝΔ και πιθανόν και του ΚΙΝ.ΑΛ ψήφισαν εκτός γραμμής. Ο ένας «όχι» στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, οι τέσσερις άκυρο και ο ένας λευκό. Πολλά σχόλια γίνονται για το αν αυτοί ήταν του καραμανλικού μπλοκ, δυσαρεστημένοι λόγω μη υπουργοποίησης κ.α. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής εδώ και καιρό έχει πάρει αποστάσεις από τον Δ.Παπαγγελόπουλο που υπήρξε επικεφαλής της ΕΥΠ επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης. Το Μαξίμου δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να παίξει το ρόλο του Σέρλοκ Χολμς. Κρατάει το ότι το αίτημα της ΝΔ για την Προανακριτική ψηφίστηκε από 173 βουλευτές. «Η ψηφοφορία δεν είχε πολιτικό διακύβευμα» δήλωσε στο NEWPOST κυβερνητική πηγή.

«Μπορεί κάποιοι να μην αισθάνονταν έτοιμοι για μια παραπομπή πρώην υπουργού ή να θεωρούν ότι η διερεύνηση είναι έργο της Δικαιοσύνης και όχι της Βουλής» συνέχισε. Η ψηφοφορία στο πόρισμα της Προανακριτικής όμως έχει κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα και εκεί δεν σηκώνει ψήφος συνείδησης όπως επισήμανε η κυβερνητική πηγή.

Τα μέλη της Προανακριτικής

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απέστειλε την Τετάρτη επιστολή προς τα κόμματα για να ορίσουν τους βουλευτές που θα συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST η ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο της Επιτροπής πιθανόν τον βουλευτή και δικηγόρο Ιωάννη Μπούγα ο οποίος είχε ενεργό ρόλο και στην επεξεργασία της πρότασης για την Προανακριτική. Δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις. Υπάρχουν στο τραπέζι ένα - δυο ονόματα ακόμη. Υπάρχει όμως και μια δυσκολία επιλογών καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην οποία συμμετέχουν βουλευτές νομικοί που χρειάζονται και στην Προανακριτική.

Μεταξύ των μελών της Προανακριτικής που θα οριστούν θα είναι ο Θανάσης Πλεύρης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Σταύρος Κελέτσης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου κ.α.

Η πρόθεση της ΝΔ είναι να προτείνει οι εργασίες της Προανακριτικής να κρατήσουν δύο μήνες - μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου- χωρίς αυτό να είναι απόλυτα δεσμευτικό. Εφόσον υπάρχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να ερευνηθούν θα δοθεί παράταση.