ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα με ζητούμενο τη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2019, 01:04
Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα με ζητούμενο τη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φροντίσει να μην κατηγορηθεί για ένα πιθανό "ναυάγιο" του διαλόγου

Την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές, θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει ως θέμα την ψήφο των αποδήμων.

Σκοπός της πρωτοβουλίας του κ. Μητσοτάκη για κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης για αυτό που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν θα προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο, αλλά ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες που προτείνει, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτό το θέμα αναμένεται να είναι ξεκάθαρη. Από την Κουμουνδούρου έχει εδώ και ημέρες σταλεί το "σήμα" στο Μαξίμου πως ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν πρόκειται να συναινέσει σε παιχνίδια μικροπολιτικής τακτικής”.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας θα φροντίσει να μην κατηγορηθεί για ένα πιθανό "ναυάγιο" του διαλόγου για την ψήφο των αποδήμων. Γι αυτό και θα τονίσει ότι ήταν επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης όταν συστάθηκε επιτροπή η οποία και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα μετά από έρευνα και διαβουλεύσεις. Θα επισημάνει πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αντίστοιχα ερευνήσει σε βάθος ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού μεταξύ άλλων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία καταγραφή των απόδημων Ελλήνων και ουδείς γνωρίζει το πόσοι πραγματικά είναι και πόσοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πέρα όμως από το κεντρικό θέμα της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να θέσει και μία σειρά άλλα θέματα για τα οποία θα ζητήσει να ενημερωθεί, με πρώτο αυτό της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση ως προς την εισβολή στη Συρία αλλά και θέματα που αφορούν τόσο τον προϋπολογισμό όσο και τη συνταγματική αναθεώρηση και κυρίως ο,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκλογικού νόμου.

Αν κάτι δεν προβλέπεται να συζητηθεί από τους δύα άνδρες αυτό είναι η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis και την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. 

Όπως έγινε γνωστό η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει την Παρασκευή στις 11:00 στη Βουλή. Στις 12:15 θα ακολουθήσει η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 το ραντεβού με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 18:00 με τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο και στις 19:00 με τον γραμματέα του «ΜέΡΑ25» Γιάνη Βαρουφάκη.