ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος στο «Ραντάρ» για ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού: «Επιτακτική επιταγή - Πρέπει να ψηφίσουν και οι 300»

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2019, 10:39
Θεοδωρικάκος στο «Ραντάρ» για ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού: «Επιτακτική επιταγή - Πρέπει να ψηφίσουν και οι 300»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το μεταναστευτικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκρινε επιτακτική ανάγκη την θετική εισήγηση και των 300 Ελλήνων βουλευτών στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ξεκαθάρισε τα πράγματα σχετικά με το μεταναστευτικό και το πού θα καταλήξουν οι άνθρωποι που θα μεταφερθούν από τα νησιά, στην ενδοχώρα.

«Πρώτον, το να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού είναι συνταγματική επιταγή. Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Πρέπει να ψηφίσουμε έναν νόμο ο οποίος για ισχύσει έχει ανάγκη να ψηφιστεί από 200 βουλευτές τουλάχιστον. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να είναι ισότιμη με την ψήφο όλων που ψηφίζουν στο εσωτερικό. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν. Αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο για εμάς, ότι ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι είναι ίση με των υπολοίπων και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών στην εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha. 

Για το αν είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση: «Έχει γίνει μια πολύ σημαντική προετοιμασία. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τις οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, έχουμε συζητήσει με άλλα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχουμε βολιδοσκοπήσει τις απόψεις των άλλων κομμάτων και στην πραγματικότητα είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο, σήμερα ο πρωθυπουργός δεν θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς ένα έτοιμο νομοσχέδιο. Ο στόχος σήμερα είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος, ώστε παίρνοντάς τον, να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο».

«Είναι μια ώρα ευθύνης για όλο το πολίτικό σύστημα. Πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι υπάρχει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που θέλει να αρνηθεί στους Έλληνες του εξωτερικού την ψήφο από τον τόπο που κατοικούν. Το θέμα έχει και μια ταξική διάσταση. Δεν είναι δυνατόν ένας που έχει την οικονομική άνεση να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει για παράδειγμα από την Νέα Υόρκη για να ψηφίσει στην Ελλάδα, ενώ αυτός που δεν την έχει, να μην μπορεί να ψηφίσει».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα λέει ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν μόνο για να εκλέξουν βουλευτές, αλλά η ψήφος τους αυτή να μην ισχύει για την ανάδειξη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι απαράδεκτό, παράλογο, προσβλητικό και αντισυνταγματικό. Εμείς λέμε ότι θα πατήσουμε πάνω σε βασικές αρχές, θα κρατήσουμε μια κόκκινη γραμμή, θα στηρίξουμε το Σύνταγμα και από εκεί και πέρα τα συζητάμε όλα».

Το μεταναστευτικό

«Στα νησιά μας υπάρχουν 20.000 μετανάστες, οι οποίοι μετά από εισήγηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας.

Γράφονται και ακούγονται διάφορα, ότι θα πάνε σε στρατόπεδα κλπ, πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει δημόσια προκήρυξη, με την οποία ζητά να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου ξενοδοχειακοί χώροι και κατασκηνώσεις. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα μπούμε σε συζήτηση πού θα μεταφερθούν. Όλα τα υπόλοιπα είναι φήμες και διαρροές που δεν πρέπει να ακούν οι δήμαρχοι».