ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι είναι οι «μολυσμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ – Η νέα κίνηση βουλευτών γύρω από τον Τσίπρα

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2019, 07:35
Ποιοι είναι οι «μολυσμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ – Η νέα κίνηση βουλευτών γύρω από τον Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονες οι ζυμώσεις μέσα στο κόμμα και νέες κρυφές συναντήσεις

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Κόμμα σούπερ μάρκετ» ή «κόμμα μπακάλικο»; Όταν στις 24 Σεπτεμβρίου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσαν, μέσω του newpost.gr, με πολύ έντονο τρόπο στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος που εξέφραζε αντιρρήσεις για τη διεύρυνση προς το κέντρο ήταν φανερό πως βρισκόταν στα «σπάργανα» μια νέα κίνηση μέσα στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr ήδη 20-25 βουλευτές έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές στο γραφείο μέλους της ΚΟ προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους. Υπολογίζουν πως το επόμενο διάστημα ακόμα τουλάχιστον 15 βουλευτές θα συνταχθούν μαζί τους, ενώ η κίνηση υποστηρίζεται και από πρωήν βουλευτές και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας.  Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις πρώην υπουργοί που φαίνεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ετοιμάζοντας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα κείμενο που θα δημοσιευθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Ποιο είναι το στίγμα της νέας κίνησης;

- Η αντιστοίχιση της βάσης του κόμματος με το εκλογικό ποσοστό της 7ης Ιουλίου.

- Η δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας.

- Το κόμμα να «αγκαλιάσει» τους πολίτες που κινούνται από το χώρο του κέντρου μέχρι το κομμάτι της προοδευτικής δεξιάς.

Η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση και όχι από το Συνέδριο, που προϋποθέτει την αλλαγή του καταστατικού, υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των «25», που αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό το «φρένο» και τους όρους που βάζουν πολλοί κομματικοί στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει την ύπαρξη της νέας πρωτοβουλίας, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και ραντεβού των βουλευτών με τον Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα.

Ολό το εσωκομματικό «παιχνίδι» εξελίσσεται αυτή την ώρα σε τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και για αυτό το λόγο οι βουλευτές έχουν ενεργοποιηθεί πολύ στις περιφέρειές τους. Θα δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου νέες οργανώσεις μελών, 15-20 ατόμων, να μπορούν να στείλουν εκπροσώπους τους στο Συνέδριο; Η εσωκομματική μάχη για τον έλεγχο του ανώτατου οργάνου και συνεπώς της νέας Κεντρικής Επιτροπής έχει ξεκινήσει με τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε περίπτωση να επιθυμεί να κυριαρχήσουν χαμηλοί τόνοι. Από την Ακράτα χθες επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός κόμματος ανοιχτού, μαζικού δημοκρατικού.

«Ο κάθε προοδευτικός πολίτης, ο κάθε δημοκρατικός πολίτης θα έχει την αίσθηση ότι εκεί μπορεί να πει τη γνώμη του και η γνώμη του να μετρήσει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.