ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματικές αλλαγές με όχημα τη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων - Παράταση εργασιών της επιτροπής Αναθεώρησης

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2019, 11:28
Συνταγματικές αλλαγές με όχημα τη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων - Παράταση εργασιών της επιτροπής Αναθεώρησης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η αναθεώρηση του άρθρου 54 αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της διακομματικής συμφωνίας

Σε παράταση των εργασιών της προκειμένου - μεταξύ άλλων - να συνεχιστούν οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για την εξεύρεση κοινού τόπου στην προσπάθεια αναζήτησης των 200 ψήφων που θα ανάψει το πράσινο για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, προχωρά η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς θεωρείται πως η αναθεώρηση του άρθρου 54 αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της διακομματικής συμφωνίας, όποια και αν είναι αυτή.

Σύμφωνα με τη πρόταση της πλειοψηφίας οι εργασίες της επιτροπής θα παραταθούν ως και τις 11 του Νοέμβρη, ενώ η συζήτηση του πολύκροτου άρθρου 54 θα γίνει περί τα τέλη των συνεδριάσεων της επιτροπής. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, που τοποθετήθηκε στην επιτροπή, θα πρέπει να δοθεί χρόνος τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο που θα πρέπει να ψηφιστεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών (200 ψήφοι).

«Έχει ιδιαιτερότητα η παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης γιατί τέθηκε το ζήτημα να υπάρχει αναβολή του χρόνου αξιολόγησης του άρθρου 54 για τη κατανομή βουλευτών σε εκλογικές περιφέρειες γιατί είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για κοινό πλαίσιο διευκόλυνση ψήφου εκτός επικρατείας εκλογέων», είπε με καθαρά συναινετική διάθεση ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η σκέψη να υπάρξει αναβολή συζήτησης αφορά το σεβασμό των διαδικασιών κομμάτων. Στο χρόνο διαμεσολάβησης, διαβούλευσης θα ήταν άτοπο, αν όχι υποκριτικό, να βρεθούμε σε περιβάλλον που οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί δεν θα έχουν ενταχθεί στη συζήτηση για αναθεώρηση. Οι απόψεις της αντιπολίτευσης έχουν στοιχεία που απαιτούν αναθεώρηση για να καταστεί βιώσιμο συνταγματικό έρεισμα για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία. Η κατανομή βουλευτών και εκλογείς εκτός επικρατείας ήταν πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος γίνεται για λόγους προσχηματικούς. Η ΝΔ διατύπωσε ήδη τις βασικές της θέσεις για διευκόλυνση ψήφου μετά τη διαβούλευση στη βουλή τη περασμένη Παρασκευή. Για να υπάρχει ευρύτερα δυνατή συναίνεση στο ζήτημα που είναι κεφαλαιώδες υπάρχει γνήσια διάθεση για να βρεθεί κοινός τόπος με αντιπολίτευση και το νομοσχέδιο που θα έρθει, να είναι νομοσχέδιο που θα απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Ζητήσαμε να υπάρξει μετάθεση χρόνου έτσι ώστε αναθεώρηση του 54’ για να δώσει έρεισμα σε όποια επιλογή γίνει να έχουν εξαιρετικά συναινετική λύση στα πράγματα. Είναι απολύτως αναγκαίο να μετατεθεί η συζήτηση όταν τα κόμματα θα έχουμε διατυπώσει απόψεις που θα εισφέρουν πρόταση αναθεώρησης».