ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς παράταση η Επιτροπή Γιούνκερ - Η Ούρσουλα ψάχνει τρεις Επιτρόπους - Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μεταναστευτικό και Συρία

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2019, 11:07
Προς παράταση η Επιτροπή Γιούνκερ - Η Ούρσουλα ψάχνει τρεις Επιτρόπους - Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μεταναστευτικό και Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρεμιέρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής με το μεταναστευτικό και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ της Τουρκίας να βρίσκονται ψηλά στην εθνική ατζέντα.

Είναι θέματα που θα απασχολούν και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Βρέθηκαν στο επίκεντρο στο δείπνο που είχε στις Βρυξέλλες χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ που θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (διαδέχεται τον Ντόναλντ Τουσκ).

Επικαιροποίηση Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας

Η μετανάστευση είναι μέρος του φακέλου του νέου Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος έγινε δεκτός χθες από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το πεδίο των αρμοδιοτήτων και της εποπτείας του «ευρύ και κρίσιμο φάσμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Σχοινάς κατά την ακρόαση του από το ευρωκοινοβούλιο απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζεμπεργκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικαιροποίησης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Αποτελεί αίτημα και της ελληνικής κυβέρνησης διότι σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα επιστροφής στην Τουρκία οι μετανάστες - πρόσφυγες που μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Όμως τα νησιά έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια από τις αυξημένες ροές και ελλοχεύει ο κίνδυνος εξεγέρσεων.

Πριν την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα έχει και διμερείς συναντήσεις. Θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα καθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τον αέρα της ελληνικής οικονομίας που εκπληρώνει τους στόχους της - η Κομισιόν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2020- και θα παίξει το χαρτί του κρίσιμου παίκτη καθώς η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και μάλιστα απέναντι σε έναν ανεξέλεγκτο Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα 3.000 - 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην χώρα μας. Θα ζητήσει από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να δεχθούν κάποια από αυτά να τα φιλοξενήσουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα που δέχεται το μεγάλο βάρος.

«Προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε την ανάγκη για ευρωπαϊκή ενίσχυση σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν αποπλεύσουν από τα Τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα Ελληνικά ύδατα.

Ο κ.Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής θα τονίσει ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος και παραβιάζουν τη Συνθήκη Σέγκεν τα πλεονεκτήματα της οποίας όμως αποδέχονται. 

Όσον αφορά στην Τουρκία η κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της για να κρατήσει τους πρόσφυγες - μετανάστες εκεί, όχι, όμως, με εκβιασμούς και απειλές και με πολέμους που δημιουργούν νέα μεταναστευτικά κύματα.

Της λείπουν τρεις Επίτροποι

Σε αναζήτηση τριών Επιτρόπων από τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, βρίσκεται η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αυτοί που προτάθηκαν αρχικά απορρίφθηκαν από την συντριπτική πλειονότητα του των ευρωβουλευτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αδύνατο να βρεθούν και να περάσουν από την όλη διαδικασία τρία νέα πρόσωπα οπότε η νέα Κομισιόν δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα της την 1η Νοεμβρίου. Η Επιτροπή Γιούνκερ το πιο πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, είναι να πάρει παράταση πέραν της 31 Οκτωβρίου που λήγει η θητεία της, έως τα τέλη του χρόνου εάν η δυστοκία συνεχιστεί.

Καταψηφίστηκαν από το ευρωκοινοβούλιο οι εξής υποψήφιοι Επίτροποι:

*Η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, πρώην υπουργός, που είχε οριστεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τρέχουν εις βάρος της δύο έρευνες, η μια από τη γαλλική δικαιοσύνη και η άλλη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για συμμετοχή της σε ένα σύστημα εικονικών θέσεων εργασίας για το κόμμα της, το κεντρώο MoDem και ένα ποσόν 45.000 ευρώ αδικαιολογήτως καταβληθέντων σε αυτήν εξόδων που όμως επέστρεψε.

*Η Ρουμάνα Ροβάνα Πλαμπ στην οποία έδειξε κόκκινη κάρτα η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 η Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας έστειλε αίτημα στον γενικό εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για ποινική δίωξη σε βάρος της με την κατηγορία ότι προώθησε κυβερνητική απόφαση που ευνοούσε σκανδαλωδώς ιδιωτική εταιρεία. Το επίμαχο ποσόν υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ.

*Ο Ούγγρος Λάζντο Τροτσάνι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας θερμός υπερασπιστής του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει ο Β. Ορμπάν. Υπερασπίστηκε σκληρούς νόμους κατά της μετανάστευσης και κατά των ΜΚΟ, όπως αυτή του Τζορτζ Σόρος (νόμος Stop Soros). Κατηγορήθηκε ότι υποβάθμισε το δικαστικό σύστημα της χώρας.