ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με νόμο η αποσβεστική προθεσμία των υπουργικών αδικημάτων του άρθρου 86 του Συντάγματος

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2019, 17:31
Με νόμο η αποσβεστική προθεσμία των υπουργικών αδικημάτων του άρθρου 86 του Συντάγματος
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αποφάσισε η επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Την καλύτερη δυνατή διατύπωση του άρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά στην ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη δεν θα μένουν ατιμώρητα από ποινικές υποθέσεις που έχουν παραγραφεί, με τρόπο όμως που δεν θα διασαλεύεται η ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος, αναζητά η επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής συμφωνήθηκε οι εισηγητές των κομμάτων να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συμφωνήσουν (ως και την επόμενη συνεδρίαση στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας) στη κατάλληλη διατύπωση για την παράγραφο 3. Η εν λόγω διάταξη του άρθρου 86, αφορά στην αποσβεστική προθεσμία του υπουργικού αδικήματος, η οποία με την παρούσα της μορφή περιορίζεται στο τέλος της πρώτης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της επόμενης Βουλής από την τέλεση του αδικήματος.

Ωστόσο, η αρχική σκέψη της επιτροπής ήταν να υπάρχει πλήρης απαλοιφή της παραγράφου γεγονός που θα εξομοίωνε την αποσβεστική προθεσμία με αυτή που ισχύει στον ποινικό κώδικα (5 χρόνια για πλημμελήματα και 15 για κακουργήματα). Η εν λόγω ρύθμιση τελικά όμως δεν προκρίθηκε με αποτέλεσμα να αναζητείται μια ευρεία διατύπωση που θα παραπέμπει σε εκτελεστικό νόμο (θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή) για τις λεπτομέρειές της.