ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού-Υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2019, 19:59
Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού-Υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση
Facebook Twitter Whatsapp

Με τη νέα κυβερνητική πρόταση η επιστολική ψήφος μπαίνει ως προϋπόθεση, μόνο για πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η πρόταση τεσσάρων σημείων της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού την οποία απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών.

Με τη νέα κυβερνητική πρόταση η επιστολική ψήφος που ζητείται από το ΚΙΝΑΛ και απορρίπτεται από το ΚΚΕ, μπαίνει ως προϋπόθεση, μόνο για πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν, ενώ προτείνετε και η αυξηση του αριθμού των  βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:

«1.      Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2.      Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3.      Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4.      Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Την ίδια στιγμή, συναίνεση με το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 ψάχνουν στην Κουμουνδούρου έτσι ώστε από τη Δευτέρα και μετά, που θα συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή, να βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.