ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: Η «πιρουέτα» ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΝΔ – Τι έλεγε ο Μητσοτάκης στην Αστόρια

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2019, 11:51
ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: Η «πιρουέτα» ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΝΔ – Τι έλεγε ο Μητσοτάκης στην Αστόρια
Facebook Twitter Whatsapp

Μαίνεται... χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων με φόντο τις προτάσεις των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων με εκατέρωθεν πυρά και αιχμές για «πιρουέτα».

Παρά την βούληση των κομμάτων να υπάρξει συναίνεση για το μείζον αυτό θέμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε ένα… χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων.

Τελευταίο, για την ώρα, κομμάτι αυτού το επικοινωνιακού πολέμου οι αιχμηρή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου στην οποία τονίζεται πως η «πιρουέτα» ανήκει εξολοκλήρου στη Νέα Δημοκρατία απαντώντας έτσι σε προηγούμενη ανακοίνωση της οδού Πειραιώς.

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως εξ αρχής κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς όμως να δημιουργούνται θεσμικά προβλήματα.

Μάλιστα, τονίζεται πως στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι προτάσεις που κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ και το Μέρα25.

 Και τα τρία κόμματα αναγνωρίζουν δηλαδή την ανάγκη για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με μέριμνα όμως να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διεθνή πρακτική όσων χωρών, όπως η Ελλάδα, έχουν μεγάλη διασπορά με άγνωστο αριθμό όσων είναι ήδη αλλά και όσων μπορούν στο μέλλον να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, οι τρεις προτάσεις θέτουν ως όρο:

- είτε τις ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)

- είτε προϋποθέσεις για τον ορισμό του εκλογικού σώματος πριν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Από την Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας λύση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και παραμένοντας σταθερός στη βασική αρχή του για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, όπως ακριβώς ζητούν με τις προτάσεις τους και το ΚΚΕ και το Μέρα25, προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανοιχτός σε συναινέσεις υπό μία μόνο προϋπόθεση: «Η όποια νομοθετική παρέμβαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην κινδυνεύει στο μέλλον να εκπέσει ως αντισυνταγματική (π.χ. ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα κλπ)».

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως η Νέα Δημοκρατία μόλις προ ημερών έλεγε πως πρέπει να ψηφίζουν όλοι όσοι είναι ή μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και το αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ζητούσε δηλαδή ένα σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης», σημειώνουν και διαπιστώνουν πως «μετά το αδιέξοδό της, αφού ουδέποτε είχε στόχο τη συναίνεση αλλά το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο, η Ν.Δ., με την πρόταση που έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει – επιλεκτικά - περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «θράσος» να μιλά «για δήθεν «πιρουέτα» του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ίδια μπροστά στο αδιέξοδό της έχει κάνει τετραπλό τόλουπ και τριπλό άξελ μαζί».

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει λοιπόν να εξηγήσει στους ενεργούς ομογενείς που λείπουν πάνω από 30 χρόνια από την Ελλάδα: Γιατί πριν από λιγότερο από έναν μόλις μήνα στη Νέα Υόρκη τους έλεγε ψέματα; Γιατί υποσχόταν ότι το 2023 θα ψηφίζουν ενώ τώρα με την πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή τους στερεί το δικαίωμα ψήφου;», σημειώνει η Κουμουδούρου σε μία σαφή αναφορά στα όσα είπε πρόσφατα στην Αστόρια ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η… δέσμευση Μητσοτάκη στην Αστόρια

«Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προς την Ομογένεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης».

«Η Ελλάδα χρειάζεται τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας», υπογράμμιζε τότε ο κ. Μητσοτάκης.