ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε μείωση πλεονασμάτων: «Εντός του 2020 ανοίγει η συζήτηση»

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2019, 21:20
Facebook Twitter Whatsapp

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασε αναλυτικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Economist. Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «πάγωμα» του ΦΠΑ για τρία χρόνια σε όλες τις οικοδομικές άδειες τόσο γι αυτές θα εκδοθούν, όσο και γι αυτές που εκδόθηκαν από 1/1 του 2016. Επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα έχει θετική κατάληξη η συζήτηση με τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεκινήσει όπως είπε εντός του 2020.

Ο πρωθυπουργός, παρουσίασε σχηματικά το σχέδιό του, ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και έκανε αναφορά στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων projects. «Εφαρμόζουμε το δικό μας τολμηρό σχέδιο που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις συστάσεις των δανειστών. Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων είναι ελληνικής σύλληψης και εκτέλεσης. Πήρε το πράσινο φως του λαού. Η Ελλάδα συζητά με τους δανειστές, είναι ένας δημιουργικός συνομιλητής», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα έχει θετική κατάληξη η συζήτηση με τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεκινήσει όπως είπε εντός του 2020: «Αισιοδοξούμε και θα το πετύχουμε να έχουμε επικαιροποιημένη ανάλυση του ελληνικού χρέους, γιατί έχει αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού δραματικά. Οι μεταρρυθμίσεις μας θα ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. Χαμηλότερα επιτόκια και υψηλότερη ανάπτυξη, θα δημιουργούν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Εδώ επιτρέψτε μου μια ασφαλή πρόβλεψη: Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει πώς θα θέσουμε υπό συζήτηση τους στόχους με τα πλεονάσματα με τους εταίρους μας. Αυτή η συζήτηση θα γίνει εντός του 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη. Μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα έχει καλή κατάληξη για την πατρίδα μας».

«Παγώνει ο ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες σε βάθος 14ετίας»

Ως προς την αγορά ακινήτων ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες για τρία χρόνια, σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και σε όσες εκδόθηκαν από 1/1/2006. «Και αυτό το μέτρο θα ισχύει και για το μέτρο της αντιπαροχής», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών», κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.

Ως προς τον τομέα της ςνέργειας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη απεξάρτηση έως το 2028 από τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. «Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου», είπε για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση διευρύνει τη φορολογική βάση. «Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο».

Επανέλαβε επίσης μια σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης: «Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο αρχικά θα εφαρμοστεί πυλωτικά. (…). Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου»

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν προς τα τέλη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα».

Στη συνέχεια τόνισε: «Η ΝΔ στην Ελλάδα ανανεωμένη κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανέφερε και επισήμανε ότι αυτή η εξαίρεση σταθερότητας, είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης. Είναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα».

«Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη αλλά για επενδύσεις».