current views are: 4

25 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση11:23

Ο «καθωσπρεπισμός» του Τσίπρα, η απουσία Μητσοτάκη και οι εξαιρέσεις από την Προανακριτική Πολάκη, Τζανακόπουλου

Ο πρωθυπουργός απέφυγε χθες να μιλήσει στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί προμετωπίδα της στρατηγικής του, για να μην ρίξει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 11:23’

Ο πρωθυπουργός απέφυγε χθες να μιλήσει στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί προμετωπίδα της στρατηγικής του, για να μην ρίξει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα της στρατηγικής του σκληρού ροκ που θα ακολουθήσει έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του να καταποντίζεται αδυνατώντας ακόμη να βρει τον βηματισμό του μετά την ήττα.

«Οι 100 μέρες τελείωσαν» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην συζήτηση για την έγκριση του αναπτυξιακού νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα». «Η περίοδος χάριτος τελείωσε» συνέχισε. «Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος».

Η ουσία είναι όμως ότι ο αναπτυξιακός νόμος πέρασε με 165 ψήφους, της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Έρχεται και ο νόμος για την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού που μετά το μήνυμα Μητσοτάκη για αναζήτηση συναίνεσης, έχει πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί και από τους 300 της βουλής που θα αποτελέσει νίκη του κοινοβουλευτισμού μετά από πολλά χρόνια.

Στο παζλ της θετικής αποτίμησης προστίθεται και η δημοσκόπηση της Pulse για τον «Σκάι» για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης. Κατέγραψε προβάδισμα 13,5 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν 8,5 μονάδες. Ισχυρό προβάδισμα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (46%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (26%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Η φορολογική πολιτική συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή (30%) παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής αυτό που έχει δει στη τσέπη του ο κόσμος είναι μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει προσδοκία. Ακολουθεί η ασφάλεια (10%) και το μεταναστευτικό (1%) όπου η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει σπριντ επειδή άπτεται της καθημερινότητας των πολιτών και θα κινδυνεύσει να της θολώσει την εικόνα στο σύνολο της πολιτικής της.

Οι εξαιρέσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την ΝΔ «να μην τολμήσει» να εξαιρέσει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τις καταγγελίες για «πολιτική σκευωρία» και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του πρώην αν.υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση της Novartis.

Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «θα τολμήσει» και θα εξαιρεθούν με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ που ήταν το πρώτο που κατέθεσε το σχετικό αίτημα με το επιχείρημα ότι ο Ποινικός Κώδικας απαγορεύει αυτός που θα κληθεί ως μάρτυρας να είναι και μέλος της Επιτροπής. Για τον μεν κ. Τζανακόπουλο τονίζεται ότι προσήλθε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη του Μαξίμου μετά την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος μίλησε για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και λίγες ώρες μετά ήρθε στη Βουλή και η δικογραφία με τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Οσο για τον Πολάκη επισημαίνεται ότι δίπλωσε πως γνώριζε ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με των οποίων τις μαρτυρίες παραπέμφθηκαν τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ο Τσίπρας και ο Πολάκης

Ο Πολάκης χρησιμοποίησε γαλλικά ( π@π@ρι@@), εξεμάνη και ο κ.Τζανακόπουλος εντός και εκτός της αιθούσης χρησιμοποιώντας προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Το επόμενο ματς θα παιχτεί την Τρίτη όταν και θα μπει σε ψηφοφορία η εξαίρεση των δύο. Ο Πολάκης με το γνωστό του στυλ το οποίο συχνά αγγίζει τα όρια του αγοραίου επανέκαμψε στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αν και τον είχε τραβήξει πίσω προεκλογικά όταν επεδίωκε να προσελκύσει ψηφοφόρους του κέντρου, τώρα προχωράει ανοιχτά σε πλήρη ταύτιση μαζί του. Κι αυτό πολιτικά σημαίνει ότι θα επενδύσει στην πόλωση, με αμβισβητούμενα αποτελέσματα, πάντως, διότι οι πολίτες ένας επιπλέον λόγος που ψήφισαν τη ΝΔ ήταν η τοξικότητα του κλίματος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μια νέα κυβέρνηση τα πάει τόσο καλά όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μια τέτοια στρατηγική, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.

Προσήλωση στο κυβερνητικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε συνειδητά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πρωθυπουργός να μην ρίξει νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και να δείξει προσήλωση στο κυβερνητικό έργο και στο στόχο του η χώρα να γίνει η αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες στη Βουλή απέφυγε όχι μόνο να μιλήσει αλλά και να εμφανιστεί στα υπουργικά έδρανα, παρά το γεγονός ότι ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί προμετωπίδα της στρατηγικής του. Η υπερψήφιση του άλλωστε και από βουλευτές πέραν της ΝΔ, έδειξε ότι συγκεντρώνει ευρύτερη αναγνώριση.

Εάν έπαιρνε το λόγο θα έπρεπε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και να εμπλακεί και στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άλλαξε την τιμολόγηση των φαρμάκων, με τρόπο που ωφελήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρείες και δεν έβγαλαν τις τιμές των φαρμάκων τον Ιούνιο, γιατί θα έβλεπε ο λαός πόσο μεγάλες ήταν οι αυξήσεις. «Αν μπορεί ο Πολάκης και ο Τσίπρας να μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε ότι τα πήραμε, εγώ δεν μπορώ; Αυτοί μπορούν κι εγώ δεν μπορώ;». Παραδέχθηκε βέβαια ότι δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα «πήραν» όπως δεν υπάρχουν και για εκείνον που επί δύο χρόνια είναι στα μανταλάκια και ακόμη ο φάκελος της δικογραφίας που τον αφορά παραμένει ανοιχτός όπως τόνισε. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. Το Μαξίμου απέφυγε την οποιαδήποτε ανάμειξη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «αδειάζει» τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο twitter αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Φέρνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή» τόνισε. «Ενσωματώνει καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις και ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση». Στο βίντεο που συνοδεύει τη δήλωση αναφέρεται ότι με το «Eπενδύω στην Ελλάδα» ξεκλειδώνονται οι επενδύσεις, επιταχύνονται οι διαδικασίες, μειώνεται η γραφειοκρατία και ανοίγει ο δρόμος για πολλές νέες θέσεις εργασίας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.


σχετικα αρθρα