ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν-Τσαβούσογλου: «Πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα»- Δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι το μεταναστευτικό

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2019, 13:57
Facebook Twitter Whatsapp

Ομιλία του πρωθυπουργού στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο στο Μέγαρο Μουσικής

Στο «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο (EU - Arab World Summit), που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας πως «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις». Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα προς τους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέκρινε την Ελλάδα ότι βύθιζε βάρκες μεταναστών και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο, αλλά και στις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτησε ατμόσφαιρα συνεργασίας και έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία:

«Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Την καλώ να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στην θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα την επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει ανοίγοντας άλλα δίπλα του».

 «Η χώρα μου δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Όμως, μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και με συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ου αιώνα». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε για συνεργασία και ζήτησε «να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων».

«Η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία»

«Από το ίδιο βήμα πέρυσι είχα μιλήσει για ευκαιρίες που χάνονταν εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών. Σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσω για ευκαιρίες που ανοίγονται, εξαιτίας νέων πολιτικών», είπε και τόνισε:

«Η Ελλάδα αλλάζει, με όχημα την οικονομία. Επανατοποθετείται στον διεθνή οικονομικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου». 

«Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας», είπε απευθυνόμενος στους ξένους επιχειρηματίες, σημειώοντας ότι «θα βρείτε για πρώτη φορά μια αντιμετώπιση που αρμόζει στον ενδιαφέρον σας». 

«Ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία η κλιματική αλλαγή»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «στον προβληματισμό της συνόδου μας αξίζει να ενσωματωθεί και η κρίσιμη παράμετρος της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί κλειδί για πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία». 

«Η Ελλάδα, πιστή στην Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Στον ΟΗΕ παρουσίασα το σχέδιό μας για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028», ανέφερε.

«Η ευρωαραβική συνεργασία άργησε» 

«Ανακαλώ από το 2018 τα λόγια του  Μαργαρίτη Σχοινά ότι "η ευρωαραβική συνεργασία άργησε". Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία επιβεβαιώνουν ότι ισχύει. Ήρθε η ώρα η περιοχή να εκπέμπει σταθερότητα και δημιουργία», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.