ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριστικά εκτός Προανακριτικής Πολάκης και Τζανακόπουλος - Ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2019, 18:20
Οριστικά εκτός Προανακριτικής Πολάκης και Τζανακόπουλος - Ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα το βράδυ στη Βουλή, στη ψήφιση του νόμου περί διεθνούς προστασίας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει για επιστροφή του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Προανακριτική που διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση της Novartis, όπως δήλωσαν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Newpost.

Ούτε πρόκειται να ζητηθεί νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον αν πρέπει να εξαιρεθούν μέλη της Προανακριτικής που θα κληθούν ως μάρτυρες όπως είχε συμβεί στην Εξεταστική για το Βατοπέδι όταν δόθηκε το πράσινο φως για την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει σε άλλη διαδικασία για ανταλλαγή ακινήτων. Τότε το βασικό νομικό επιχείρημα ήταν η αρχή της αμεροληψίας ενώ και ο Ποινικός Κώδικας απαγορεύει την ταυτόχρονη ιδιότητα του μάρτυρα και του ελεγχόμενου.

«Αν εκείνη η γνωμοδότηση συντάχθηκε για εξεταστική επιτροπή εκτιμώ ότι θα ισχύει ακόμα περισσότερο και για μια προανακριτική» δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μια νέα γνωμοδότηση για την Προανακριτική συζητήθηκε και μεταξύ βουλευτών της ΝΔ ως μια διέξοδος εκτόνωσης. Αλλά η κυρίαρχη άποψη η οποία και θα επικρατήσει είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει εγκλωβιστεί στους τραμπουκισμούς του Πολάκη και του Τζανακόπουλου και θα πρέπει μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει ένα σωσίβιο» όπως ανέφερε στο Newpost κυβερνητική πηγή. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να του δώσει καμία χείρα βοήθειας» τόνισε. «Δεν έγιναν όλα αυτά εν αγνοία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.»

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στις απειλές των Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι ανεξαρτήτως της απόφασης για την εξαίρεση τους από την Προανακριτική επειδή θα κληθούν και ως μάρτυρες, θα μπουκάρουν στην αίθουσα και ας τους βγάλουν σηκωτούς. «Όταν κάποιος κάνει αίτημα αντισυνταγματικότητας για διατάξεις ενός νομοσχεδίου και αυτό το αίτημα απορρίπτεται δεν ξαπλώνει στην αίθουσα της Ολομέλειας επιμένοντας να γίνει το δικό του» σχολίασε ο κ.Τασούλας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα ο πρόεδρος της Βουλής θα απαντήσει στην επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με επιπλέον νομικά και πολιτικά επιχειρήματα και στη συνέχεια θα αποστείλει και νέα επιστολή με την οποία θα του ζητά την αντικατάσταση των δύο μελών στην Προανακριτική.

«Η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής» δήλωσε ο κ. Πέτσας. «Η Βουλή έχει διαδικασίες» συνέχισε. «Και οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία το μόνο που θέλει να κάνει είναι να δώσει βήμα στους ανθρώπους οι οποίοι φαίνονται ως μάρτυρες, όπως είναι ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος και όχι φυσικά να τους φιμώσει.»

Περί «χούντας»

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν και οι χαρακτηρισμοί περί «χουντοεπιτροπής» και «φασιστών» που ακούστηκαν από τους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούση, Τζάκρη). Βουλευτές της ΝΔ (Καιρίδης, Μπακογιάννη) τους αποκάλεσαν «γενίτσαρους». Είναι γεγονός πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να υιοθετήσουν αυτές τις τοποθετήσεις, μέχρι στιγμής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «λόγω του γελοίου που εμπεριέχουν, επιστρέφονται γιατί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό Πολίτευμα, όπως είναι το σημερινό ελληνικό Πολίτευμα.»

«Περιμένουμε όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν τη σοβαρότητα που χρειάζεται στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ώστε, αν υπάρχουν στοιχεία, να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης και αν δεν υπάρχουν να πούμε ευθαρσώς ότι δεν υπήρχαν» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Στη Βουλή για το άσυλο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα το βράδυ στη Βουλή, στην ψήφιση του νόμου περί διεθνούς προστασίας, που αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Η συζήτηση αναμένεται να εξελιχθεί σε εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στην πόλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στις προκλήσεις αλλά η στοχοπροσήλωση του είναι στο κυβερνητικό έργο. Την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στη Σανγκάη με την ελληνική επιχειρηματική ελίτ.

Άμεσοι στόχοι του είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών και η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους συνομιλητές του τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων, που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών. Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο που θα φέρει για τη ΔΕΗ και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο κινεζικό ενδιαφέρον, μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και η αγορά ακινήτων με το πρόγραμμα Golden Visa όπου οι Κινέζοι έχουν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Σανγκάη.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019.

Rebranding με Μαρέβα

Η στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επανασυστήσει την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα. Να προσχωρήσει σε ένα rebranding. Στο πλαίσιο αυτό είχε γεύμα εργασίας στο Μαξίμου με την Ομάδα Repositioning Greece που θα συνδράμει στην αναβάθμιση και την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αντικείμενό της αποτελεί ο σχεδιασμός μιας νέας αρχιτεκτονικής για την εικόνα της χώρας, δηλαδή ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου που θα τοποθετεί την σύγχρονη Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη.

Προφανώς δεν ήταν τυχαία η συμμετοχή της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι στη συζήτηση καθώς ως πρώτη κυρία θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια. Κατατέθηκαν πολλές κι ενδιαφέρουσες προτάσεις, με βάση και την διεθνή εμπειρία, για τους τρόπους προβολής της χώρας.

«Μέχρι σήμερα η προβολή της Ελλάδας αφορούσε μόνο την τουριστική της πλευρά» ανέφερε στη διάρκεια του γεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. « Πρέπει να προβάλουμε μια συνολική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, μιας χώρας δημιουργίας, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, με ξεχωριστή ποιότητα ζωής και σεβασμό στο περιβάλλον. Μιας Ελλάδας που κοιτάζει τον κόσμο με αυτοπεποίθηση».

Η διαδικασία υλοποίησης του έργου θα περιλαμβάνει ψηφιακή πλατφόρμα, ανοιχτή στους πολίτες, ενώ θα ακολουθήσουν ενέργειες που θα ενθαρρύνουν την ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας.

Μια εξειδικευμένη ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με το εμπορικό σήμα που αφορά τα μακεδονικά προϊόντα.

Στην συμβουλευτική ομάδα συμμετέχουν, αφιλοκερδώς, προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας και εξειδίκευσης, με διεθνές κύρος στον τομέα τους οι οποίοι πλαισιώνονται από εκπροσώπους της Προεδρίας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, την ομάδα αποτελούν: Αθανασούλας Αλέξανδρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Stirixis Group Βάνη Ανδρομάχη, Μαθηματικός, Διευθύντρια του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών

Vranakis Steve, ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Chief Creative Officer με ευθύνη του δημιουργικού (προερχόμενος από Creative lab, Google) Δημητριάδης Γρηγόρης, Μηχανικός, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευθυμίου Μαρία, Ιστορικός, Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κατσαχνιάς Δημήτρης, Πρόεδρος και Strategic Director της Air Paris Group Λοΐζου Βίκυ, Πολιτικός Επιστήμων, Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης,

Μαραγκοπούλου Βίκυ, Διευθύντρια Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Παναγιωτάκου Αφροδίτη, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση

Παπαλεξοπούλου Λένα, Οικονομολόγος, επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος Desmos.org

Σιδέρης Νίκος, Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας - Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» Σιμιτζής Τίτος, General Manager της Alternative Research Solutions.

Την Ομάδα Repositioning Greece συντονίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr