ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μαντζουράνη - Καιρίδη στο «Εκτός Γραμμής»: «Ζητούν εξαίρεση αφού έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή» - «Διαγωνίζονται ποιος θα γίνει πιο Πολάκης από τον Πολάκη»

Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2019, 13:01
Κόντρα Μαντζουράνη - Καιρίδη στο «Εκτός Γραμμής»: «Ζητούν εξαίρεση αφού έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή» - «Διαγωνίζονται ποιος θα γίνει πιο Πολάκης από τον Πολάκη»
Facebook Twitter Whatsapp

Διαφωνία για την εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή

Αντιπαράθεση για το θέμα εξαίρεσης Τζανακόπουλου – Πολάκη από την προανακριτικής επιτροπή για τη Novartis, είχαν ο Δημήτρης Καιρίδης και ο Γιάννης Μαντζουράνης, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα. 

«Έχουμε ένα ζήτημα που είναι ταυτόχρονα πολιτικό και νομικό και όταν συμπλέκονται αυτά τα δύο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα», υπογράμμισε ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης και εξήγησε:

«Έχουμε τρεις ομάδες κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν αυτό το ζήτημα. Ο πρώτος είναι το Σύνταγμα, το άρθρο 86. Ο δεύτερος είναι ο Κανονισμός της Βουλής. Και το τρίτο είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τα δύο τελευταία παραπέμπουν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την επιτροπή τη συγκεκριμένη. Ο Κανονισμός έχει ειδικές διατάξεις, ξεχωριστές από αυτές που ισχύουν για τις εξεταστικές. Γιατί μου κουνάνε μία γνωμοδότηση του 2010, που αφορά εξεταστική επιτροπή και άλλο θέμα. Το χρησιμοποιούν τεχνηέντως και πονηρώς. Το παρερμηνεύουν. Όπου λέει ο νόμος, οποιαδήποτε διάταξη ότι εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις από άλλο πεδίο του Δικαίου, αυτό σημαίνει ότι καταφεύγω στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όταν δεν υπάρχει ρητή ρύθμιση στον ειδικό νόμο. Εξαίρεση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όταν δεν υπάρχει ρητή ρύθμιση και δεν αντιβαίνει ο Κώδικας στη ρύθμιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών του Κανονισμού. Τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής; Ότι η προκαταρκτική επιτροπή συγκροτείται με απόφαση της Ολομέλειας, όχι με τους προέδρου της Βουλής και η επιτροπή λειτουργεί όπως οι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αυτές, σύμφωνα με τον Κανονισμό, συγκροτούνται και λειτουργούν όπως το τμήμα διακοπών της Βουλής. Συγκροτούνται, λοιπόν, με πρόταση του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας». 

Αναφορικά με την εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη, είπε: «Έρχονται τώρα το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ και λένε ότι ‘εγώ τους καλώ για μάρτυρες’. Έχει ήδη συγκροτηθεί η επιτροπή, έχει ήδη αποφασίσει η Βουλή κι έρχεται ένα κόμμα και λέει ‘ εγώ αυτά τα δύο μέλη δεν τα θέλω και για να τα βγάλω έξω, τα καλώ ως μάρτυρες’. Καταρχήν, δεν υπάρχει όργανο για να αποφασίσει. Δεν μπορεί να αποφασίζει η ίδια η επιτροπή για μέλη της. Η γνωμοδότηση που επικαλούνται λέει ότι ιδρύεται λόγος». 

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Καιρίδης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν υπάρχει εξαίρεση για την εξεταστική, θα υπάρχει ακόμα περισσότερο και για την προανακριτική , που ασκεί εισαγγελικές αρμοδιότητες. Άλλο πράγμα να διαφωνούμε κι άλλο πράγμα αυτές οι απαράδεκτες δηλώσεις, αντιθεσμικές δηλώσεις, του κυρίου Ραγκούση και των λοιπών», ενώ όπως είπε «κάποιοι διαγωνίζονται ποιος θα γίνει πιο Πολάκης από τον Πολάκη». 

«Δείχνει όμως κι ένα ευρύτερο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία, κατά δήλωσή του, επιθυμεί να μεταλλαχθεί σε κάτι σοβαρότερο, ορθολογικότερο, ευρωπαϊκότερο και από την άλλη με αυτού του τύπου τις συμπεριφορές, στις οποίες εγκλωβίζεται και ο Αλέξης Τσίπρας, αν και επιχειρεί τώρα να κάνει αναδίπλωση. Καταλαβαίνει τι θα γίνει την Τρίτη», υπογράμμισε.

«Ως νέος πολιτικός είμαι απολύτως θυμωμένος για το γεγονός ότι στην Αμερική η Novartis πληρώνει πρόστιμα για δουλειές στην Ελλάδα, και δεν τα πληρώνει εδώ, διότι αυτό το άθλιο πολιτικό σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια, αντί να διερευνήσει το πραγματικό σκάνδαλο, στράφηκε εναντίον πολιτικών αντιπάλων και εναντίον των θεσμών της χώρας. Έχουμε δύο σκάνδαλα αυτή της στιγμή. Το σκάνδαλο Novartis ακαι τη σκευωρία Novartis. Και τα δύο πρέπει να διερευνηθούν», υπογράμμισε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr