ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στον δρόμο των…επενδύσεων-Οι στόχοι του Μητσοτάκη και οι συμφωνίες με την Κίνα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 3 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 3 Νοεμβρίου 2019, 12:20
Η Ελλάδα στον δρόμο των…επενδύσεων-Οι στόχοι του Μητσοτάκη και οι συμφωνίες με την Κίνα
Facebook Twitter Whatsapp

Ελλάδα - Κίνα: Μία σχέση win-win

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Έλληνα πρωθυπουργός με τη διεθνή του παρουσία επιχειρεί να γράψει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της χώρας εντός και εκτός Ευρώπης προβάλλοντας την Ελλάδα , όπως λένε στενοί του συνεργάτες- «της αυτοπεποίθησης και της αξιοπιστίας σε όλο τον κόσμο».

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα και την καθιέρωση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Σαγκάη, έως τις 5 Νοεμβρίου και στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019.

Στην Ελληνική αποστολή συμμετέχουν αντιπροσωπείες 64 Ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή (δείτε πίνακα παρακάτω).

Η επίσκεψη έχει πολιτική και επιχειρηματική διάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με περίπου 180 εκπροσώπους Κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Επιπλέον, η Ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος κ. Xi θα επισκεφτεί την χώρα μας στις 11 Νοεμβρίου.

Ελλάδα - Κίνα: Μία σχέση win-win

Η σχέση της Ελλάδας με την Κίνα είναι εδραιωμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος πηγάζει από την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά τους και την ιδιαίτερη φιλία που τις συνδέει σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Σαγκάη με το μήνυμα πως η βαθιά στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης, που θα είναι συνυφασμένες με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

Η Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά Κινεζικά κεφάλαια, όμως ενδιαφέρεται σταθερά για συνεργασίες στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της συνδεσιμότητας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυσιπλοΐας, της ενέργειας, των μεταφορών και της διαμετακόμισης, μεταξύ άλλων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού - επενδυτικού «Belt and Road Initiative», που εστιάζει σε κρίσιμα έργα υποδομών, και στο σχήμα «17+1», στο οποίο συμμετέχουν χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης σε έργα που θα δημιουργήσουν νέους άξονες μεταφορών και συνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως μία σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα σε Πειραιά, Βελιγράδι και Βουδαπέστη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αποσαφηνίσει επίσης πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καλλιεργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, κι ότι επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Στο πολιτικό σκέλος, στρατηγική της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των πολιτικών ανταλλαγών με την Κίνα στο ύψιστο επίπεδο και η διατήρηση της εξαιρετικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τη διμερή σχέση σε όλα τα πεδία συνεργασίας.

Η Ελλάδα άλλωστε πιστεύει ότι η συνεισφορά της Κίνας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του διεθνούς συστήματος εμπορίου. Η χώρα μας άλλωστε θεωρεί το Πεκίνο κρίσιμο παράγοντα πέρα από την «γειτονία» της ανατολικής Ασίας.

Η Ελλάδα επιστρέφει

Ο Πρωθυπουργός και η αποστολή που τον πλαισιώνει θα συστήσουν την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική, που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, Μεσογειακή ομορφιά της.

Η Ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους συνομιλητές της τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η Ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο τομέας της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria. Η χώρα μας έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν γίνει επενδύσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW.

Ένας ακόμα κλάδος όπου η Ελλάδα έχει τα φόντα να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος είναι τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες, με αλλεπάλληλα ρεκόρ επισκέψεων τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επενδύσεις όπως η αναμόρφωση του Ελληνικού φανερώνουν τις δυνατότητες που αναδύονται στον απόηχο της κρίσης.

Οι Κινέζοι πολίτες, εν τω μεταξύ, έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει το «ξεδίπλωμα» των φυσικών αρετών της Ελλάδας με ένα πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση των επίδοξων επενδυτών.

Στις πρωτοβουλίες της Αθήνας περιλαμβάνονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την εύκολη σύσταση επιχειρήσεων σε τρία βήματα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Παγκόσμια Τράπεζα και η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για απρόσκοπτη έγκριση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας.

Στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται επίσης μέτρα για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, ώστε να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, και δημιουργία / αξιοποίηση οχημάτων για την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε πλήθος κλάδων, από την τεχνολογία έως την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών.

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι άλλωστε ήδη βαθιά, επιτρέποντας στις δύο χώρες να επεκτείνουν και να διευρύνουν για την περίοδο 2020-2022 το αρχικό Σχέδιο Δράσεων, που υπογράφηκε το 2017. Το Σχέδιο σκιαγραφεί μέτωπα συνεργασίας στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Η παρουσία στη Σαγκάη

Η χώρα εκπροσωπείται στην CIIE 2019 μέσω: του Εθνικού Θεματικού περιπτέρου (256 τμ) και του Αγροδιατροφικού περιπτέρου (200 τμ), όπου 26 Έλληνες εκθέτες προωθούν σημαντικά διατροφικά προϊόντα, οίνους και αποστάγματα. Σκοπός είναι η συνολική προβολή της χώρας μας.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Εθνικό και Αγροδιατροφικό Περίπτερο στις 5 Νοεμβρίου, στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή και κυβερνητικό κλιμάκιο.

Στο business lounge ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του κατάλληλο χώρο για να συναντήσει υποψήφιους συνεργάτες από όλους τους τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενώ θα παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για νέες ευκαιρίες σε τομείς της αγοράς.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στις μοναδικές ομορφιές νησιών μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας.

Θα υπάρχει επίσης μπαρ γαστρονομίας, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν προϊόντα που συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κουζίνα, όπως ελαιόλαδο, μέλι, τυριά και εκλεπτυσμένα τοπικά κρασιά.

Ακόμα, το περίπτερο θα φιλοξενήσει έκθεση κοσμημάτων με θέμα «Καρποί και Σύμβολα» και έκθεση με αντίγραφα αρχαιοτήτων.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος.

Πίνακας με Ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην αποστολή


 

Ενδεικτική λίστα με μερικές Κινεζικές εταιρείες που θα έχουν επαφές με στελέχη από την Ελλάδα

LONGi Solar Technology Co Ltd, Shanghai Electric, HUAWEI, NARI Corporation, SinoHydro, PowerChina Electric Power Construction, State Grid of China, COSCO GROUP, CSSC-China Shipbuilding Shipyard Corporation, CSIC-China Shipbuilding Industrial Corporation, Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co, Sekkei Studio-Creative Solutions, Walk the Chat, Freeflow Digital, WeChat.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr