ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας σε Τσίπρα για Προανακριτική: «Διαφωνώ με την άποψή του»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2019, 21:41
Τασούλας σε Τσίπρα για Προανακριτική: «Διαφωνώ με την άποψή του»
Facebook Twitter Whatsapp

«Διαφωνώ με την άποψη αυτή, η διαδικασία εξαίρεσης υπάρχει από τη στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα εισαγγελέα δεν μπορεί σε μια υπόθεση να είναι κάποιος και εισαγγελέας και μάρτυρας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την άποψη πως ο θεσμός της εξαίρεσης μελών υφίσταται και στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, διαφωνώντας επί της ουσίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Από την επιστολή προκύπτει ότι θεωρεί ο κ. Τσίπρας πως ο θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται στην προκαταρκτική. Επειδή δεν προβλέπεται στο άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής. Σε αυτό οικοδομεί την επιχειρηματολογία ότι πρέπει να προχωρήσει η επιτροπή βάσει των υποδείξεων των κομμάτων. Ακόμα και αν είχαν καταθέσει δηλαδή πάλι δεν υπάρχει η διαδικασία εξαίρεσης. Μου ζητάει να αναλάβω εγώ την ευθύνη σε ότι προκύψει και εμμένει στην αρχική του επιστολή», δήλωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: « διαφωνώ με την άποψη αυτή». Μάλιστα ο πρόεδρος ξεδίπλωσε τον προβληματισμό του αναπτύσσοντας το επιχείρημα πως η ανάγκη της εξαίρεσης φαίνεται στο ότι αν οι δύο (Τζανακόπουλος και Πολάκης) είχαν καταθέσει ως μάρτυρες μετά θα δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν μέλη επιτροπής, καθώς όπως εξήγησε δεν μπορεί κάποιος να είναι και εισαγγελέας και μάρτυρας στην ίδια υπόθεση.

Ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε πως η διαδικασία θα προχωρήσει βάσει του θεσμού της εξαίρεσης. «Αφού μου αναγνωρίζει τουλάχιστον την ευθύνη, την αναλαμβάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Δεν μπορεί σε μια προδικασία να μην έχει μέσα την φάση της εξαίρεσης. Στοιχειώδης κανόνας που εξασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχον καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου».

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πάντως ότι η συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και πως ο ίδιος θα θεωρήσει ότι εφόσον δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις η επιτροπή προχωρά ως έχει.

«Θα το χειριστεί το προεδρείο και θα δούμε τι θα γίνει», απάντησε σε ερώτημα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της επιτροπής και σημείωσε πως είναι μακρινό το σενάριο της παρέμβασης της φρουράς για την απομάκρυνση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη.

«Η διαφωνία του κ. Τσίπρα είναι ριζική όχι χρονική. Θεωρεί ότι μπορεί κάποιος να είναι και μάρτυρας και εισαγγελέας. Εμένα αυτό μου φαίνεται εντελώς λάθος», επανέλαβε ο πρόεδρος.

Ο κ. Τασούλας ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Προανακριτικής και θα την ενημερώσει για την επιστολή του κ. Τσίπρα. 

Απαντώντας στο ερώτημα, τί θα συμβεί εφόσον επιμείνουν οι δύο βουλευτές, που εξαιρούνται, να μην αποχωρούν, ο κ. Τασούλας είπε πως αυτό θα το χειριστεί καταρχήν το προεδρείο και κατόπιν, εάν χρειάζεται, θα υπάρξει συνεννόηση. Τόνισε ταυτοχρόνως, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει, διότι «το κύριο ζήτημα σε αυτή την υπόθεση δεν είναι το διαδικαστικό, αλλά να βρεθεί η αλήθεια κι αυτά τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα». «Αυτό είναι το μείζον. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με τα διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία. Οι νομικές διαφωνίες λύνονται. Έτσι και θα λυθεί και το ζήτημα αυτό, κάποια στιγμή αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο. Προς το παρών θα προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Βουλής, για το αν την Πέμπτη, σε περίπτωση άρνησης των δύο βουλευτών να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση, υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί η απομάκρυνσή τους από την Φρουρά της Βουλής, απάντησε: «Το ενδεχόμενο αυτό, μου φαντάζει μακρινό...».

Τέλος, σχολίασε ότι η επιστολή του κ. Τσίπρα είναι πολύ πιο ήπια από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχει καμία σχέση, είναι διαφορετικό το ύφος. Έχει πάλι μια νομική και πολιτική επιχειρηματολογία, όπως και η προηγούμενη επιστολή, με την οποία διαφωνώ».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr