ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάδα 2021» - Μητσοτάκης: Διαρκές και οικουμενικό το νόημα του '21 - Αγγελοπούλου: Ο εορτασμός θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλλεται

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2019, 12:34
«Ελλάδα 2021» - Μητσοτάκης: Διαρκές και οικουμενικό το νόημα του '21 - Αγγελοπούλου: Ο εορτασμός θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλλεται
Facebook Twitter Whatsapp

Πανηγυρική εκδήλωση στη Βουλή για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μητσοτάκης: Το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό

Μήνυμα συστράτευσης όλων των Ελλήνων για την αναγέννηση του έθνους 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην ειδική εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ένα έθνος είναι «μεγαλειώδες που αγωνίζεται και απελευθερώνεται και συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες μέσα στο χρόνο ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον της».

«Υποδεχόμαστε την εξέγερση ως συγκυρία το 21’ είναι στιγμή ιδρυτική και ρήξης σε μια Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα! Το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η στροφή της Ευρωπαϊκής ιστορίας έγινε άξονες πορείας στα ανατολικά της ηπείρου και τη Μεσόγειο. Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειές του προοδεύει όσο κανένα στα Βαλκάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε ανάγκη από διαφορετικό ιερό λόχο τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλαίγονται να γυρίσουν! Είναι αυτοί που έρχονται ένα βήμα πιο κοντά με τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό, χωρίς όμως να λείψουν οι μαύρες σελίδες όπως η δικτατορία, οι διχασμοί και ο εμφύλιος πόλεμος. «Οφείλουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες. Ας κοιταχτούμε στο καθρέφτη με θάρρος! Το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό! Η Ελλάδα ξέφυγε από την ανέχεια του πτωχού», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας: « αν κάποτε διεκδικούσαμε όσα δεν είχαμε, τώρα καλούμαστε να προστατεύσουμε τα αγαθά που έχουμε με σημαντικότερο το φυσικό μας περιβάλλον, τότε ήταν η γέννηση σήμερα η αναγέννηση».

Αγγελοπούλου: Ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλλεται

«Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, σηματοδοτεί ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου, στην ομιλία της από το βήμα της έναρξης των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης «θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλει ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξή της».

«Παράλληλα, η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 ετών είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση. Για μια άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας όχι να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε. Να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον, αλλά και να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», επισήμανε η κ. Αγγελοπούλου.

«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συστρατευόμαστε σε κοινούς σκοπούς», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Ο στόχος είναι το όλο εγχείρημα να υλοποιηθεί χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι. Λαμπρό παράδειγμα αυτό της Εθνικής Τράπεζας να γίνει ο πρώτος χρυσός δωρητής της Επιτροπής 2021.Ειδική θέση θα δώσουμε στο βήμα στις νέες γενιές. Η ουσιαστική συμμετοχή τους θα αποτελεί τη λυδία λίθο της επιτυχίας μας. Το στοίχημα είναι να συμμετάσχουν ενεργά, να λάβουν το λόγο για το πώς οραματίζονται τη χώρα».

Τασούλας: «Το '21 είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία»

Κατά την έναρξη της πανηγυρικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε:

«Είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι για να κηρύξουμε έναρξη εργασιών προετοιμασίας της χώρας για την επέτειο 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία. Πριν από 200 χρόνια σε μια άλλη βολή επί συνθήκες διαφορετικές κηρύχθηκε η ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελλάδα ξεκινά τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την αξία ιστορία και πολιτισμό της όχι για να γατζωθούμε στην πατραγαθεία αλλά για εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Το 1821 δεν είχαμε μόνο πράξεις ηρωισμού! Τα Σάλωνα και τη Βοστίτσα, τη Καλαμάτα, το Χάνι της Γραβιάς αλλά και πράξεις βαθύτατα πολιτικές που παρήγαγαν ιστορία. Το '21 όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε το προσωρινό της πολίτευμα, την ίδια χρονιά ανακοινώσαμε ότι ο στόχος μας είναι εθνικός στη διακύρηξη και δεν ρέπει στη δημαγωγία και στασιαστικές επιδιώξεις. Για να κατευνάσει ο Μαυροκορδάτος την Ευρώπη ότι δεν επρόκειτο για στασιαστική κίνσηη αλλά για εθνικό αγώνα. Αυτός ο συνδυασμός ηρωισμού και πολιτικής! Ήταν και η τύχη που οδήγησε στην ανεξαρτησία γιατί ο Κάνινγκ λίγο καιρό μετά την ανεξαρτησία πέθανε! Ο οποίος ως διοικητής της Ινδίας και υπηρέτησης της αυτοκρατορικής ιδέας Μ. Βρετανίας πίστευε στην ελευθερία του εμπορίου! Η Ελλάς είχε την πολιτικότητα δίπλα στον ηρωισμό διέκρινε πώς να είναι στη σωστη πλευρά της ιστορίας Αυτή είναι που θα μας επιτρέψει να είμαστε ακόμα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή

Οι ανακοινώσεις των ονομάτων που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή θα γίνουν εντός της ημέρας από τη Βουλή. Ολα δείχνουν, ωστόσο, πως πρόκειται για ένα κράμα προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντικρουόμενες ιδεολογικές τοποθετήσεις – η πρόθεση είναι, άλλωστε, η Επιτροπή να είναι υπερκομματική, γι’ αυτό και η Αγγελοπούλου δεν ζήτησε από κανένα κόμμα να καταθέσει λίστα με προτάσεις.

Από όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα, μέλη της Επιτροπής θα αποτελέσουν οι ιστορικοί Μαρκ Μαζάουερ και Στάθης Καλύβας, όπως επίσης ο Νίκος Μουζέλης και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Αντιθέτως, πρόταση δέχθηκε και ο Αντώνης Λιάκος, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Εκτός από τα ονόματα της Ολομέλειας, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι συμμετέχοντες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελέσει το όργανο διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας της Επιτροπής. Αυτό θα είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, τις όποιες αναθεωρήσεις και τις αλλαγές στο οργανόγραμμα.

Πέρα από τη Γιάννα Αγγελοπούλου, στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος και δύο πρόσωπα-προτάσεις της Προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι δύο θα είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο οικονομολόγος Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος, ο οποίος διετέλεσε και εντεταλμένος σύμβουλος της οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004».

Η Ολομέλεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα συναντηθεί εντός της ημέρας για πρώτη φορά, πολύ πιθανό στο σαλόνι του Προέδρου της Βουλής. Θα είναι όμως απλώς μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των μελών, ενώ εκεί θα βρεθεί και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί, η Ολομέλεια της Επιτροπής θα συγκαλείται το αργότερο κάθε τρίμηνο, ενώ οι προετοιμασίες ξεκινούν αμέσως, ενώ ο εορτασμός της επετείου αναμένεται να κορυφωθεί το 2021, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr