ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Newpost για τον αντικαπνιστικό νόμο: Συμφωνούν οι πολίτες με την εφαρμογή του; Διαβάστε τι απάντησαν

Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2019, 19:17
Δημοσκόπηση Newpost για τον αντικαπνιστικό νόμο: Συμφωνούν οι πολίτες με την εφαρμογή του; Διαβάστε τι απάντησαν
Facebook Twitter Whatsapp

Η πλειοψηφία των αναγνωστών της Newpost (77%) τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ μόλις το 24% αυτών τάσσεται κατά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πρόσφατα δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου επανέφερε τη σχετική συζήτηση στην δημόσια ατζέντα: Είναι η απαγόρευση του καπνίσματος περιορισμός της ατομικής ελευθερίας ή μήπως η μη απαγόρευση του σε δημόσιους χώρους συνιστά παραβίαση του δικαιώματος των μη καπνιζόντων να εισπνέουν κάτι επιβλαβές για τη υγεία τους; Θα πρέπει εν τέλει να απαγορεύεται ή όχι το κάπνισμα σε υγειονομικούς χώρους, όπως ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ; Τι πιστεύουν οι αναγνώστες της Newpost;

Η πλειοψηφία των αναγνωστών της Newpost (77%) τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ μόλις το 24% αυτών τάσσεται κατά, χωρίς να παρουσιάζεται διαφοροποίηση μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η αντικαπνιστική στάση μοιάζει, δε, ισχυρότερη μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακά συμμετεχόντων στην έρευνα (+55 ετών), όπου τα ποσοστά συμφωνίας με τον νόμο φτάνουν το 86%.

Ενδεικτικό της αποσύνδεσης του ζητήματος με τις κομματικές προτιμήσεις και την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση είναι ότι η και μεταξύ όσων δεν συμπαθούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εφαρμόζει τον νόμο, αλλά και μεταξύ όσων τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, η άποψη ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα πρέπει να ισχύσει και στην χώρα μας είναι επίσης πλειοψηφική. Υπό αυτή την έννοια, η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι το αίτημα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους είναι αρκετά ώριμο πλέον στην ελληνική κοινωνία ανεξαρτήτως των επιμέρους δημογραφικών ή πολιτικών χαρακτηριστικών των πολιτών.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σύμφωνα με στοιχεία του 2018 η χώρα που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιζόντων (42% επί του συνολικού πληθυσμού) ανά την Ευρώπη και τα τρίτα υψηλότερα ανά τον κόσμο, είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να μας προβληματίζει σαν κοινωνία, κυρίως ως προς το θεσμικό σκέλος του ζητήματος. Ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί δύο αντικαπνιστικοί νόμοι που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους.

Παρά την σε γενικές γραμμές απαγορευτική ή περιοριστική κατευθυντήρια φιλοσοφία, η νομοθεσία στα κράτη της Ε.Ε. δεν είναι εναρμονισμένη. Στις περισσότερες ωστόσο χώρες της ηπείρου υπάρχει σχετική νομοθεσία που εφαρμόζεται και η οποία απαγορεύει συνολικά ή και με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (με βάση το είδος του δημόσιου χώρου, με βάση την συμμόρφωση του χώρου ως προς τον περιορισμό των συνεπειών για του μη καπνίζοντες αλλά και με βάση τις κοινωνικά αποδεκτές ώρες κατά τις οποίες η κοινωνική πλειοψηφία γευματίζει) το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Όπως και στην Ελλάδα άλλωστε. Απλώς δεν εφαρμόζεται τουλάχιστον με καθολικό τρόπο.

Άγγελος Σεριάτος, MSc Political Communication, UvA
Υπεύθυνος Πολιτικής Ανάλυσης της Prorata

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα