ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «εξεγέρσεις» των δημάρχων, τα χαλασμένα τηλέφωνα των υπουργών και η καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ασυνόδευτα παιδιά

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2019, 15:09
Οι «εξεγέρσεις» των δημάρχων, τα χαλασμένα τηλέφωνα των υπουργών και η καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ασυνόδευτα παιδιά
Facebook Twitter Whatsapp

Αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός καλεί τους βουλευτές της ΝΔ, σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, για μια χαλαρή συζήτηση με επίκεντρο το μεταναστευτικό - προσφυγικό. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με στόχο να κάνει μασάζ αλλά και να στείλει αυστηρά μηνύματα σε όσους ρίχνουν λάδι στη φωτιά με δηλώσεις τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους βουλευτές της ΝΔ, αύριο Σάββατο, σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, για μια χαλαρή συζήτηση με επίκεντρο το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Χωρίς μια στοιχειώδη κοινωνική ειρήνη και συνεργασία των βουλευτών και της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες το αδιέξοδο θα συνεχιστεί οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost πυκνώνουν τα περιστατικά των δημάρχων που διαμηνύουν στην κεντρική διοίκηση ότι δεν θα δεχθούν άλλους μετανάστες - πρόσφυγες διότι ήδη έχουν καλύψει το 1% ανάλογα με τον πληθυσμό τους που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ισομερή κατανομή των μετεγκαταστάσεων από τα νησιά που βουλιάζουν πλέον.

Την ώρα που καταφτάνουν εκατοντάδες μετανάστες σχεδόν καθημερινά γίνεται μάχη στην ενδοχώρα για το αν θα δεχθούν 50 ή 80 άτομα σε ξενοδοχεία μιας περιοχής. Εάν δεν υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα ότι αρχίζουν να επιστρέφουν στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους κάποιοι εξ αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο -περίπου 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και προστίθενται και οι καινούριες επί των ημερών της νέας κυβέρνησης- και αν δεν δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, οι αντιδράσεις θα κλιμακώνονται.

Παρατράγουδα

Παρά την ενίσχυση του οργανωτικού συστήματος, συνεχίζονται τα προβλήματα στο συντονισμό. Νέο βραχυκύκλωμα προκλήθηκε από την μεταφορά λίγων δεκάδων μεταναστών και προσφύγων που ξεκίνησαν για τη Πέλλα και βρέθηκαν στο Κρανίδι. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές Πέλλας και έκανε τις σχετικές συνεννοήσεις ικανοποιώντας και κάποια αιτήματα τους για να υποδεχθούν τους μετανάστες πρόσφυγες.

Ξεκίνησαν για εκεί τα λεωφορεία που είναι ευθύνη του υπ. Προστασίας του Πολίτη, αλλά πληροφορίες της Αστυνομίας για κινητοποιήσεις άλλαξαν το δρομολόγιο για ξενοδοχείο στο Κρανίδι, όπου ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες και υπήρχαν κενές θέσεις. Δεν ενημερώθηκαν όμως ούτε το υπ. Εσωτερικών (το έμαθε από την τηλεόραση) ούτε ο δήμαρχος. Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής που ανέλαβε τον συντονισμό των υπηρεσιών των υπουργείων επικοινώνησε με τον κ. Θεοδωρικάκο στη συνέχεια. Αλλά υπήρξαν αντιδράσεις και στο Κρανίδι διότι κατά τον ισχυρισμό της δημοτικής αρχής ήδη έχει καλυφθεί το 1%. καθώς φιλοξενούνται 450 άτομα στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», υπό την ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε αρνητικοί και δεν θα δεχτούμε επιπλέον αριθμό προσφύγων – μεταναστών στην επικράτεια του Δήμου μας, καθώς έχουμε υπερκαλύψει το ποσοστό με 2,8% από εκείνο που μας αναλογεί με βάση τον μόνιμο πληθυσμό» ανέφερε η δημοτική αρχή Κρανιδίου σε ανακοίνωση της. «Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω επιβάρυνσης του Δήμου Ερμιονίδας στην διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος».

Λόγω του αλαλούμ που δημιουργείται από την εμπλοκή διαφόρων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων υπάρχουν εισηγήσεις την ευθύνη να αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έναντι ανταλλαγμάτων που θα τους δοθούν καθώς είναι οι αρμοδιότεροι να βρουν και τον τόπο για τις δομές, να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις, να εντάξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να πείσουν και τους πολίτες τους. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε μια μορφή του στην Ιταλία.

Η διαγραφή και ο Καράογλου

Η ΝΔ προχώρησε χθες στην διαγραφή του στελέχους της στην Κοζάνη, Ιωάννη Σαντετσίδη, με αφορμή ανάρτηση που είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook για τους πρόσφυγες, προτρέποντας τις Αρχές «να τους ρίξουν στο Αιγαίο». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι εννοούσε μόνο τους τζιχαντιστές.

Η διαγραφή του μέλους είναι προειδοποίηση και για όλους όσοι με δηλώσεις τους χαϊδεύουν τα αυτιά όσων αντιδρούν. Με εντολή του πρωθυπουργού αδειάστηκε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Την επομένη όμως και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου στην ουσία συμφώνησε με το μπάρμπεκιου με χοιρινό και άφθονο αλκοόλ που διοργανώνουν οι αυτοαποκαλούμενοι «Ενωμένοι Ευρωπαίοι» απέναντι από δομή μεταναστών και προσφύγων στα Διαβατά.

«Θεωρώ ότι ελευθερία και δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να τρώει ότι θέλει, όπου θέλει, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα» ανέφερε αν και συνέστησε να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Ο οδηγός του ΟΑΣΘ

Οδηγός του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη κατέβασε από το λεωφορείο ένα ζευγάρι προσφύγων με τα τρία τους παιδιά, με το πρόσχημα ότι θα μπορούσε να γίνει ζημιά στο λεωφορείο με το καροτσάκι που κουβαλούσε το μικρότερο παιδί. Οι περισσότεροι επιβάτες τον επιπλήξαν. «Ναι, είμαι ρατσιστής» τους απάντησε. Κάποιοι πήραν το μέρος του.

Ο νέος νόμος

Υπάρχει και πρόσφατο περιστατικό μεταναστών που αντέδρασαν διότι τους είχαν πει ότι μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα, αλλά λόγω αντιδράσεων τους μετέφεραν τελικά νοτιότερα. Αρνούνταν να κατεβούν από το λεωφορείο παρά τις διαβεβαιώσεις που τους έδιναν ότι μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα θα τους μεταφέρουν στον αρχικό προορισμό.

Με το νέο νόμο που μπαίνει σε εφαρμογή από την 1/1/2020 διότι πρέπει να οργανωθεί το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου, τέτοιες συμπεριφορές θα αποτελούν λόγο ακόμη και άρνησης ασύλου και επιστροφής στις χώρες προέλευσης. Επίσης θα καθιερωθούν σε όλες τις δομές house rools (κανόνες). Δηλαδή δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές στο NEWPOST. Η παραβίαση τους θα έχει σοβαρές κυρώσεις.

Καταδίκη της Ελλάδας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων σε αστυνομικά τμήματα, μετά από προσφυγή στη Δικαιοσύνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, σύμφωνα με το euronews .

Σήμερα, και οι 20 ανήλικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλες δομές, ωστόσο, όπως παρατήρησε η συντονίστρια της νομικής υπηρεσίας του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της Άρσις, Ελένη Σπαθανά, «δεν έχει διοριστεί επίτροπος για κανένα από τα παιδιά, ούτε έχει ληφθεί άλλη μέριμνα για περαιτέρω υποστήριξή τους». Τα παιδιά ήταν κρατούνταν, προηγουμένως, σε άλλα αστυνομικά τμήματα (Κυψέλης, Αγίου Παντελεήμονα, Ομόνοιας, Αμπελοκήπων, Νέας Σμύρνης), σε εξίσου κακές συνθήκες και η κράτησή τους σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε τους δύο μήνες όπως κατήγγειλε η ΑΡΣΙΣ.

Τα 4.800 φτάνουν τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταγραφεί από τα οποία περίπου τα 1.200 αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Υπάρχει σχεδιασμός για την μεταφορά τους σε ειδικές δομές.