ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα κάνουν Τζανακόπουλος-Πολάκης στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Τρίτης

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2019, 19:37
Τι θα κάνουν Τζανακόπουλος-Πολάκης στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Τρίτης
Facebook Twitter Whatsapp

Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τη Συνταγματική νομιμότητα και τη δημοκρατική αρχή

Χωρίς να ανοίγει εντελώς τα χαρτιά του, αλλά δείχνοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ η Προανακριτική Επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες της, ο Δημήτρης Τζανακοπουλος, μιλώτας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος και ο Παύλος Πολάκης μεθαύριο το απόγευμα.

«Να έχετε λίγο υπομονή, η συνεδρίαση είναι την Τρίτη, σας είπα ότι για εμάς προέχει και η υπεράσπιση της νομιμότητας, αλλά ταυτόχρονα και η μη δυνατότητα της ΝΔ να ανακαλύπτει κάθε φορά προσχήματα. Νομίζω ότι αυτές οι δυο βασικές κατευθυντήριες γραμμές θα σταθμίζονται κάθε φορά και με αυτή την έννοια θα αποφασίζεται και η πολιτική μας στάση».

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας για την απόφαση της πλειοψηφίας να τους εξαιρέσει τόνισε: “Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τη Συνταγματική νομιμότητα και τη δημοκρατική αρχή. Θεωρούμε τη συγκεκριμένη απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής νομικά ανυπόστατη, δεν υφίσταται, δηλαδή στο νομικό σύμπαν η συγκεκριμένη απόφαση, καθώς δεν είναι στην αρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφασίζει για τα μέλη τα οποία θα συμμετέχουν από τη μεριά της μειοψηφίας είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε οποιουδήποτε άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως αυτό ορίζεται με σαφήνεια στον κανονισμό της Βουλής. Αυτό το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και πολύ σημαντικότερο από το τι έγινε την προηγούμενη Πέμπτη ή τι θα γίνει την επόμενη Τρίτη”.

Ο κοινοβουλευτοκός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως “από εκεί και πέρα, όμως εμείς έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να ανακαλύψει το οποιοδήποτε πρόσχημα για να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ένας κρίσιμος μάρτυρας για το ευρύτερο σκάνδαλο Novartis, το οποίο όπως ξέρετε έχει συγκλονίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Και νομίζω ότι εκεί είναι που θα γίνει απολύτως σαφές ότι δεν έχουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα με δυο υποθέσεις δηλαδή, σκάνδαλο Νovartis και την υπόθεση της σκευωρίας, αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό σκάνδαλο, με το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων και ένα ψευδοσκάνδαλο αυτή τη θεωρία περί σκευωρίας που κατασκεύασε η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για να υπερασπιστούν τα στελέχη τους”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσε ο ίδιος και ο Παύλος Πολάκης να καταθέσουν και ως μάρτυρες και να παραμείνουν μέλη της Επιτροπής σημείωσε: “Ο κ. Καστανίδης το έχει απαντήσει αυτό με πολύ καθαρό τρόπο. Δηλαδή έχει πει πως δεν είναι δυνατόν μέλη της Επιτροπής να εξαιρούνται από τις διαδικασίες της Επιτροπής από τη στιγμή που είναι ορισμένα εκεί με απόφαση του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας την οποία εκπροσωπούν και με αυτή την έννοια μπορούν βεβαίως να κληθούν μάρτυρες μέλη της Επιτροπής οι οποίοι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα αντικαθίστανται από άλλα μέλη”.

Σε σχέση με την επόμενη φάση από την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής ανέφερε: “Μη ξεχνάτε, εξάλλου ότι αν τραβήξουμε αυτή τη λογική με την οποία αποφάσισε η ΝΔ θα έπρεπε να εξαιρεθεί και η μισή Ολομέλεια, διότι ξέρετε και η Ολομέλεια και κυρίως η Ολομέλεια ασκεί εισαγγελικό καθήκον όταν υπερψηφίζει ή καταψηφίζει την πρόταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποια στιγμή, αφού ολοκληρώσει τις εργασίες η Επιτροπή Προκαταρκτικής εξέτασης, το ζήτημα θα έρθει στην Ολομέλεια η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη. Και εκεί ερωτώ πως θα ασκήσει εισαγγελικό καθήκον ο κ. Σαμαράς ο οποίος είναι ο άνθρωπος που κινητοποίησε την όλη διαδικασία με τη μήνυσή του στον κ. Παπαγγελόπουλο; Βλέπτε ότι εδώ τα άτοπα πολλαπλασιάζονται συνεχώς με ευθύνη της ΝΔ”.

Όσον αφορά το αίτημα εξαίρεσης των τριών βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: “Ο κ. Παπαγγελόπουλος ασκεί τα δικαιώματα του ως ύποπτος, με τη νομική έννοια του όρου, του κατηγορούμενου ή του καταγγελλόμενου. Και τι λέει; Ότι ανεξαρτήτως του τι θεωρούμε εμείς, η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ επέλεξε και έκανε μια νομική ερμηνεία. Αν αυτή η νομική ερμηνεία ισχύει για όλους και δεν ισχύει "α λα καρτ" μόνο για τα μέλη της αντιπολίτευσης αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι συνεπείς με τον ευατό τους και να εξαιρέσουν και τους υπόλοιπους για τους οποίους υπάρχουν, σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Τσοβόλας, υπόνοιες μεροληψίας. Διαφορετικά θα έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά και θα φανεί ότι η ΝΔ δεν έχει ζητήματα νομικά απλώς είχε ως πολιτικό στόχο να εξαιρέσει τον κ. Πολάκη και εμένα από την Επιτροπή για λόγους που σχετίζονται με την πολιτική σκοπιμότητα που θέλει να υπηρετήσει και με κανένα νομικό επιχείρημα”.

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως η ΝΔ δεν ήθελε τον κ. Πολάκη στη Επιτροπή γιατί έχει βαθιά γνώση των πολιτικών που αφορούν το φάρμακο, αλλά και των πρακτικών υπερτιμολόγησης προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδιαιτέρως μετά το 2015. Μάλιστα συμπλήρωσε πως “ήταν μια επίδειξη πυγμής, αυταρχισμού και καθαρού ρεβανσισμού από μια ακροδεξιά ομάδα η οποία αυτή τη στιγμή παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στο εσωτερικό της ΝΔ”.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr