ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σι Τζινπίνγκ: «Η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη του σινο-ευρωπαϊκού διαδρόμου»

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2019, 13:23
Facebook Twitter Whatsapp

Υπογραφή 16 συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την προοπτική μια στενής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, επισήμαναν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Με τον πρόεδρο έιχαμε μια παραγωγική συζήτηση για διεθνή και διμερή θέματα. Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, όχι απλά μένουμε συνεργάτες αλλά διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Αυτό σηματοδοτεί η υπογραφή 16 συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, σε όλα τα επίπεδα. Ο δρόμος αυτός σύντομα θα γίνει λεωφόρος», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι για την εκτίμηση που έχει η κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατική θέση της Ελλάδας. Στόχος μας ο Πειραιάς γιατί όχι να μη γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, όχι απλά της Μεσογείου. Η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη του εμπορικού και επενδυτικού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη.  Στον χρηματοιπιστωτικό τομέα, καλωσορίζουμε την  ίδρυση γραφείων κινεζικών τραπεζών», είπε, ενώ υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρέυματος από την Κίνα στη χώρα μας.

«Αυτές οι σχέσεις καθίσταται σε ιμάντα επικοινωνίας. Αυτός ο ιμάντας μετατρέπεται σε γέφυρα μεταξύ Ευρώπη και Ασίας», πρόσθεσε.

 

«Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης»

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

 «Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Καταλήξαμε ότι η σχέση μας θα προχωρήσει προς το μέλλον. Θέλουμε να διατηρηθούν οι επαφές μας σε υψηλό επίπεδο. Οσον αφορά τα εθνικά και επενδυτικά συμφέροντα εκατέρωθεν, οι δύο χώρες θα στηρίζουν η μία την άλλη ώστε να δημιουργηθεί πολιτική βάση για καλύτερους δεσμούς. Είμαστε εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία ενός δρόμου», πρόσθεσε.

«Προσβλέπουμε στην υλοποίηση συνεργασιών σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε, τονίζοντας ιδαιέρα την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τους τομείς της μεταφορά, τον χρηματοπιστωτικό και της ενέργειας. «Η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά τροφοδοτεί τις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας».

Μίλησε για «στενότερη συνεργασία σε διεθνείς υποθέσεις, ενώ θυμήθηκε κάποια λόγιου του Κομφούκιου αλλά και του Αριστοτέλη: «Ο Κομφούκιος έλεγε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μόνη της, πάντα έχει γείτονες. Επίσης, ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ένας πραγματικός φίλος είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο χώρες: ισότητα, σεβασμός, ανοιχτό μυαλό, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αποφασιστικότητα για το μέλλον. Είμαι πεποισμένος ότι οι σχέσεις μας θα δώσουν πιο θετικά αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr