ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάνει πίσω η κυβέρνηση για τη βλασφημία - Τσιάρας: Αν συνεχίσουν οι αντιδράσεις, θα αποσυρθεί η διάταξη

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2019, 11:24
Κάνει πίσω η κυβέρνηση για τη βλασφημία - Τσιάρας: Αν συνεχίσουν οι αντιδράσεις, θα αποσυρθεί η διάταξη
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν σας το κρύβω ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οπισθοχωρεί η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επαναφορά του αδικήματος της βλασφημίας (άρθρο 198 ΠΚ), όπου προβλεπόταν φυλάκιση 2 ετών «σε όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμπεριελήφθη τελικά η συγκεκριμένη διάταξη στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, καθώς όπως είπε: «Πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ό,τι εισπράττουν ως κοινωνική αντίδραση και το τι δέχεται ή αντέχει η κοινωνία».

Εξηγώντας σε τι αποσκοπούσε με τη συγκεκριμένη διάταξη, τόνισε: «Η λογική με την οποία πρότεινα τη συγκεκριμένη τροπολογία είχε να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε να προστατεύσουμε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε πόλη στην ενδοχώρα και οι οποίοι δέχονται μια γενικότερη πίεση από ακραίους ανθρώπους, οι οποίοι επιδεικνύουν μια άλλου είδους συμπεριφορά».

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο ίδιος εξέφρασε τους προβληματισμούς του: «Δεν σας κρύβω ότι είναι μία διάταξη η οποία προφανώς δημιουργεί μία ένταση, έναν γενικότερο προβληματισμό, αλλά πρέπει να δει κάποιος την ανάγνωσή της μέσα από όλες τις προοπτικές που ενδεχομένως δημιουργεί. Υπάρχουν πολλές χώρες που την εφαρμόζουν στην Ευρώπη. Ίσως με κάποια διαφορετική εκδοχή, αλλά με την ίδια ουσία. Στη Δανία καταργήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναγκάστηκαν να την επαναφέρουν όταν έβλεπαν ακροδεξιούς να καίνε το κοράνι. Η δική μου προσπάθεια ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και το λέω γιατί θέλω να κάνω γνωστό ότι έχω μία απολύτως φιλελεύθερη αντίληψη γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα και δεν είχα στόχευση να επιστρέψουμε σε ένα παλιό θεοκρατικό κράτος, όπως κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν».

Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι εφόσον συνεχίσουν οι αντιδράσεις, η διάταξη δεν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή:  «Δεν σας το κρύβω ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Νομίζω πως αν αυτή η ένταση υπάρχει, η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα έρθει τελικά προς ψήφιση. Θα αποσυρθεί. Εφόσον υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, νομίζω πως κάπως πρέπει να το δούμε σοβαρά. Πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ό,τι εισπράττουν ως κοινωνική αντίδραση και το τι δέχεται ή αντέχει η κοινωνία. Εκτιμώ ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια αντίληψη και παρά τη δική μου στόχευση, δεν θα μπορούσε αυτό να είναι ένα αντικείμενο συζήτησης που θα μονοπωλεί».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr