ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεγάλο στοίχημα: «Κωδικός» μεσαία τάξη - Η αγωνία της κυβέρνησης και ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του 4%

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 13:47
Το μεγάλο στοίχημα: «Κωδικός» μεσαία τάξη - Η αγωνία της κυβέρνησης και ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του 4%
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η πολιτική του κυριαρχία εξαρτάται απόλυτα από τη στάση της μεσαίας τάξης

Από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, η μεσαία τάξη είναι αυτή που πλήρωσε τον λογαριασμό της και είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή του πολιτικού χάρτη. Αυτό το γνωρίζει τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση. Το εισόδημά της έχει περιοριστεί. Οι δαπάνες διαβίωσης -στέγαση, εκπαίδευση, περίθαλψη- έχουν εκτοξευθεί και σε πολλές περιπτώσεις τα νοικοκυριά αναγκάζονται να θυσιάσουν το βιοτικό τους επίπεδο και αυτό των παιδιών τους. Παράλληλα το αίσθημα της ανασφάλειας γιγαντώνεται, καθώς η χαμηλότερη μεσαία τάξη πιέζεται και βλέπει τα δεδομένα δεκαετιών να ανατρέπονται.

Η μεσαία τάξη και ειδικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που κατατάσσονται –λόγω εισοδήματος– σε αυτήν, θα χρειαστεί να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη υπομονή προκειμένου να δουν μείωση φόρου στα εκκαθαριστικά τους καθώς –τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα– ο προϋπολογισμός του 2020 δεν τους επιφυλάσσει κάποια ευχάριστη έκπληξη.

Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κερδίζουν έδαφος στη μάχη με «κωδικό» μεσαία τάξη.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές δημιουργείται σταδιακά και μετρά που λαμβάνει η κυβέρνηση η μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας, στην εποχή των προσδοκιών. H ανόρθωση της μεσαίας τάξης, μέσα από την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου που εφαρμόζει από την πρώτη κιόλας μέρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, η μεσαία τάξη στήριξε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου την ανάγκη πολιτικής αλλαγής  με μείωση των φόρων και των παράλογων εισφορών, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η “ταξική πολιτική” που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων προκειμένου να “αγοράσει” εκλογική πελατεία δίνοντας επιδόματα σε διάφορες ομάδες, έστρεψε τη μεσαία τάξη εναντίον του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η εκλογική του επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεσαία τάξη. Ξέρει επίσης ότι  για να εξασφαλίσει την πολιτική κυριαρχία που επιδιώκει, απαραίτητος όρος είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των ερεισμάτων του στη συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική κατηγορία.

Aυτή η στρατηγική συνδέεται και με την μετριοπάθεια στον πολιτικό λόγο. Αυτό είναι και το πεδίο αναμέτρησης με τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος αφού ξεκαθαρίσει το εσωτερικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα στραφεί προς τη μεσαία τάξη.  Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν, ότι με τα δείγματα  των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζεται στη λογική του 4% κάτι που βολεύει την κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης “επενδύει” σημαντικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αφαιρώντας κι άλλο έδαφος από τον Αλ.Τσίπρα που θεωρούσε την “πράσινη ατζέντα” προνομιακό του πεδίο.

Με την πολιτική του που στηρίζεται σε ένα συνολικό πλέγμα μεταρρυθμίσεων με στόχο  την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την ισχυρή ανάπτυξη, την απαλλαγή της ακίνητης περιουσίας από υπερβολικά βάρη, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης και των υπερ-πλεονασμάτων που ακολούθησε επί 4,5 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ορίζοντα 4ετίας, με μέτρα που αφορούν στον βραχυπρόθεσμο, τον μεσοπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ήδη η χώρα άλλαξε ταχύτητα, η εικόνα της στο εξωτερικό έχει αλλάξει και τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους. Αντί για δημοσιονομικό κενό, το 2019 αναμένεται υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα ενώ οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώνονται θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.

Τα capital controls αποτελούν επιτέλους παρελθόν, τα δάνεια προς το ΔΝΤ αποπληρώνονται πρόωρα και η Ελλάδα δανείστηκε δύο φορές με τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παράλληλα, η χώρα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας κινείται στο 1,215%.

Ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική οικονομία είναι η μηχανή της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης προς όφελος όλων των Ελλήνων. Διότι οι μειώσεις φόρων δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορούν τη μεσαία τάξη: κάθε πολίτη, κάθε ελληνική επιχείρηση, κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και το 2019 και το 2020 ωφελεί πρωτίστως την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης που είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εκτός των οικονομικών μέτρων, στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ένα κρίσιμο ζήτημα για τη μεσαία τάξη είναι το ζήτημα της ασφάλειας.  ‘Οσο λοιπόν η κατάσταση σε αυτό τον τομέα βελτιώνεται, τόσο ο Κυριάκος θα κερδίζει πόντους σε αυτό το πεδίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η προεκλογική κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα και σε συνδυασμό με τις λίγες υποσχέσεις που είχε δώσει ο Κυρ.Μητσοτάκης όλα αυτά έχουν λειτουργήσει θετικά υπέρ της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Marc σύμφωνα με τα οποία το 11,2% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσεις «όλες» τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της, το 34,6% απαντά «τις περισσότερες», ενώ το 35,6% των ερωτηθέντων λέει «κάποιες/αρκετές». Συνολικά δηλαδή το 81,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει από αρκετά έως όλα όσα είπε στον ελληνικό λαό πριν από τις κάλπες! Μόνο το 16,4% πιστεύει ότι δεν θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βάση. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, αντί να αυξάνεται με τον καιρό, μειώνεται. Τον Ιούλιο σύμφωνα με τη Marc ήταν  20,6% και τον Σεπτέμβριο 18,3%. Οσο ξεδιπλώνει την πολιτική του ο κ. Μητσοτάκης τόσο περισσότεροι πείθονται ότι θα κάνει αυτά που έλεγε, ανεξαρτήτως βεβαίως αν συμφωνούν ή όχι με αυτή την πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η πολιτική του κυριαρχία εξαρτάται απόλυτα από τη στάση της μεσαίας τάξης. Σταθερά και μεθοδικά χτίζει τις προϋποθέσεις αυτή τη μάχη να την κερδίσει ξανά. Ξέρει επίσης ότι η Ελλάδα της νέας εποχής, της αυτοπεποίθησης και της εξωστρέφειας εξαρτάται από το αν η μεσαία τάξη θα έχει σταθεί ξανά στα πόδια της.

Τα μέτρα που ήδη εφαρμόστηκαν και όσα θεσμοθετούνται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στηρίζουν τη μεσαία τάξη:

1. Ελάφρυνση της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία: Ο ΕΝΦΙΑ ήδη από φέτος μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά και 20% για τα νοικοκυριά που συγκροτούν τη μεσαία τάξη της χώρας.

2. Διευκόλυνση για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορία και ταμεία: Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών  σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

3. Στήριξη της οικογένειας: Από 1.1.2020 θα δίνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Παράλληλα παρέχεται 1000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί και μειώνεται ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

4. Ανάσα για τους μικρομεσαίους: Μειώνεται από το 28% στο 24% ο φόρος στις επιχειρήσεις  για τη χρήση του 2019, κίνηση που δίνει ανάσα στους μικρομεσαίους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μειώνεται η φορολογία στα μερίσματα από το 10% στο 5% και δίνονται μια σειρά από κίνητρα, δαπάνες οι οποίες εκπίπτουν.

5. Μέτρα που ξαναδίνουν αξία στην περιουσία των Ελλήνων: Πέρα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση εφαρμόζει την αναστολή του Φ.Π.Α. στις οικοδομές αναδρομικά από το 2006 (ζεσταίνοντας με αυτό τον τρόπο την αγορά ακινήτων, την οικοδομή και τα δεκάδες επαγγέλματα που συνδέονται με αυτή), και παράλληλα παρέχει κίνητρα για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, στηρίζοντας έμπρακτα την αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της μεσαίας τάξης.

6. Λιγότερος φόρος για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μειώνονται -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- μαζικά φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αντί να αυξάνονται. Η μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων θα έχουν μείωση φόρου έως 200 ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ. Η εισαγωγική κλίμακα μειώνεται από το 22% στο 9% και οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν έχουν αφορολόγητο.

7. Παρεμβάσεις για να διορθωθούν αδικίες και να λυθούν προβλήματα: Χορηγήθηκαν ήδη 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, 100 εκατ. ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες.

8. Διευρύνεται η προστασίας της πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση πέτυχε τη βελτίωση του πλαισίου για την προστασία της α’ κατοικίας ώστε να μπορούν ενταχθούν πολύ περισσότεροι δικαιούχοι στις προστατευτικές ρυθμίσεις.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα με ορίζοντα 4ετίας

Tο 2020 έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ  καθώς και ο εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Το 2020 ο συντελεστής στις επιχειρήσεις θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος εντός της τετραετίας. Αυτά τα δύο μέτρα θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα την πλήρη αναμόρφωση των ασφαλιστικών εισφορών που «έπνιξαν» τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, καταργώντας τον νόμο Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, η μεθοδική διεκδίκηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά, έχει ως στόχο να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για τη συνέχιση των φοροελαφρύνσεων. Και είναι μια «μάχη» που δίνεται πρωτίστως για την μεσαία τάξη.

Εκτός των οικονομικών μέτρων, στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ένα κρίσιμο ζήτημα για τη μεσαία τάξη είναι το ζήτημα της ασφάλειας.  ‘Οσο λοιπόν η κατάσταση σε αυτό τον τομέα βελτιώνεται, τόσο ο Κυριάκος θα κερδίζει πόντους σε αυτό το πεδίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η προεκλογική κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα και σε συνδυασμό με τις λίγες υποσχέσεις που είχε δώσει ο Κυρ.Μητσοτάκης όλα αυτά έχουν λειτουργήσει θετικά υπέρ της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Marc σύμφωνα με τα οποία το 11,2% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσεις «όλες» τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της, το 34,6% απαντά «τις περισσότερες», ενώ το 35,6% των ερωτηθέντων λέει «κάποιες/αρκετές». Συνολικά δηλαδή το 81,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει από αρκετά έως όλα όσα είπε στον ελληνικό λαό πριν από τις κάλπες! Μόνο το 16,4% πιστεύει ότι δεν θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βάση. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, αντί να αυξάνεται με τον καιρό, μειώνεται. Τον Ιούλιο σύμφωνα με τη Marc ήταν  20,6% και τον Σεπτέμβριο 18,3%. Οσο ξεδιπλώνει την πολιτική του ο κ. Μητσοτάκης τόσο περισσότεροι πείθονται ότι θα κάνει αυτά που έλεγε, ανεξαρτήτως βεβαίως αν συμφωνούν ή όχι με αυτή την πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η πολιτική του κυριαρχία εξαρτάται απόλυτα από τη στάση της μεσαίας τάξης. Σταθερά και μεθοδικά χτίζει τις προϋποθέσεις αυτή τη μάχη να την κερδίσει ξανά. Ξέρει επίσης ότι η Ελλάδα της νέας εποχής, της αυτοπεποίθησης και της εξωστρέφειας εξαρτάται από το αν η μεσαία τάξη θα έχει σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr