ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Παράθυρο» Στυλιανίδη να γίνει δεκτή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 13:50
Βουλή: «Παράθυρο» Στυλιανίδη να γίνει δεκτή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Έχεικαι τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδης Στυλιανίδης κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια, η κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -την οποία στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ- για τη συνταγματική κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

Άρθρο 44 παρ. 2
Προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 44, προκειμένου να καθιερωθεί ο θεσμός του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία. Θα μπορεί να προκηρύσσεται για κρίσιμα εθνικά θέματα μετά από αίτηση πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν το εκλογικό δικαίωμα ή για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, μετά από αίτηση ενός εκατομμυρίου πολιτών. Η διαδικασία και οι όροι ενεργοποίησης του θεσμού θα καθορίζονται με εκτελεστικό νόμο. Σε περίπτωση αμφισβήτησης για το αν η αίτηση δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα ή νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, θα αποφαίνεται η Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Το θεσμό του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, και μάλιστα τόσο του νομοθετικού δημοψηφίσματος όσο και εκείνου για κρίσιμα εθνικά θέματα, τον είχε περιλάβει στην πρότασή της το 2014 και η Νέα Δημοκρατία. Αντίστοιχη πρόταση, μόνο για το νομοθετικό δημοψήφισμα, είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ το 2006, όπου προσδιόριζε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών στο 5% του εκλογικού σώματος.  

Τόσο τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία όσο και οι άλλοι δύο θεσμοί διεύρυνσης της λαϊκής συμμετοχής που προτείνουμε, δηλαδή η κύρωση διεθνών συμβάσεων με δημοψήφισμα (προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 28 παρ. 2) και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 73 παρ. 1), ενισχύουν τα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, χωρίς όμως να θίγουν τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Αντιθέτως, εντάσσονται ομαλά στο αντιπροσωπευτικό σύστημα και το συμπληρώνουν δημιουργικά.   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr