ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Οι έξι άξονες της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ - «Να απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2019, 18:28
Χατζηδάκης: Οι έξι άξονες της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ - «Να απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε μάλιστα πως οι ελεγκτές που κλήθηκαν να ελέγξουν την πορεία της ΔΕΗ έδωσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας μέσω της ενδιάμεσης επισκόπησης στην οποία προχώρησαν

Τους έξι βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, αναφορικά με τη διάσωση, τον εκσυγχρονισμό, την απολιγνιτοποίηση, το άνοιγμα στην αγορά ενέργειας και τις ΑΠΕ, ανέλυσε από τη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες αλλά και τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην Δημόσια Επιχείρηση αναφέροντας πως οι παρεμβάσεις σε τιμολόγια, καταβολή ΥΚΩ και κατάργηση δημοπρασιών ΝΟΜΕ έχουν ήδη αναστρέψει την εικόνα. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε μάλιστα πως οι ελεγκτές που κλήθηκα να ελέγξουν την πορεία της ΔΕΗ έδωσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας μέσω της ενδιάμεσης επισκόπησης στην οποία προχώρησαν και αναρωτήθηκε ρητορικά: «θα πει κανείς είχατε μέσο στην Ernst and Young. Να κάνει ρουσφέτι στον κ. Θωμά και σε μένα. Είμαστε παντοδύναμοι αλλά όχι τόσο πολύ».

Αναφερόμενος στην κατάργηση των ΝΟΜΕ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «επιτέλους στο ψέμα πρέπει να μπει ένα τέλος. Δεν έχετε λόγο να επιμένετε στη παραγωγή ψεμάτων, έχετε γίνει βιομηχανία ψεμάτων ως κόμμα. Απολογηθείτε στους εργαζόμενους και στους πολίτες που βλέπουν κόμμα να εκστρατεύει κατά των μεγάλων συμφερόντων να τα έχει υπηρετήσει όσο κανένας».

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε πάντως πως με το νέο νομοσχέδιο θα αρθεί η μονιμότητα των νεοπροσληφθέντες στη ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσει σε εθελούσιες εξόδους. «Το νομοσχέδιο θέτει προϋποθέσεις για να πάρει σάρκα και οστά η εθελούσια έξοδος! Ανεξαρτήτως ακριβών αριθμών, το πρόγραμμα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο γιατί θα στηριχτεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας και θα αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια. Δεν θα πληρώσουν ασφαλιστικά ταμεία και φορολογούμενοι και αυτό είναι δέσμευση», είπε και πρόσθεσε: «Καταργείται η μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους. Αυτό αλλάζει γιατί η ΔΕΗ αλλάζει, έχει ανταγωνισμό και πρέπει να επιβιώσει. Δεν μπορεί όλοι οι ανταγωνιστές να έχουν συγκεκριμένους εργασιακούς όρους και η ΔΕΗ να το αγνοεί».

Ο υπουργός ανάφερε ακόμα πως αλλάζει και το μειωμένο προνομιακό τιμολόγιο από το 70% στο 30%  για τους υπαλλήλους, καθώς «πρέπει να γίνει γιατί πρέπει και οι εργαζόμενοι να σηκώσουν ένα μικρό βάρος».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr