current views are: 6

18 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση16:14

Γεραπετρίτης σε FT: Απόλυτα παραπλανητικό το δημοσίευμα για τον Ποινικό Κώδικα

Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας

Δημοσίευση 16:14’

Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας

Απόλυτα παραπλανητικό χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, το άρθρο των Financial Times για τον Ποινικό Κώδικα, σε επιστολή του προς την εφημερίδα.

Η γνωστή οικονομική εφημερίδα, σε δημοσίευμα με αφορμή την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, την προηγούμενη εβδομάδα, οι Financial Times εστίασαν σε μία συγκεκριμένη τροπολογία, αναφέροντας ότι είναι αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Το δημοσίευμα αναφερόταν στην τροπολογία, που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των ύποπτων για εγκληματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, αν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών.

Απαντώντας στο δημοσίευμα με επιστολή του, την οποία δημοσίευσαν οι Financial Times, o Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι η εν λόγω τροπολογία προστέθηκε, ώστε ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας «να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Πριν από την τροπολογία, οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να στερηθεί την περιουσία του για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, χωρίς να έχουν ασκηθεί διώξεις, απλά με την απόφαση ενός εισαγγελέα».

Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει, αναφερόμενος στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συγκεκριμένη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα: «Εξαιτίας δομικών ελλείψεων και μιας αμυντικής προσέγγισης από την πλευρά των εισαγγελέων για να αποφευχθούν πιθανές κατηγορίες για απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, ο προηγούμενος νόμος θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να υποφέρουν από υπερβολικούς περιουσιακούς περιορισμούς, χωρίς να ασκούνται διώξεις εναντίον τους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια παραβίαση του κράτους δικαίου άγνωστη για τα ευρωπαϊκά νομικά συστήματα».

«Επιπλέον, το άρθρο υποτιμά το βασικό γεγονός ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι εντός ενός χρονικού ορίου τριών μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, ένα δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από τρεις υψηλόβαθμους δικαστές θα αποφασίσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις, για το αν θα ασκηθούν διώξεις και θα διατηρηθούν οι περιουσιακοί περιορισμοί ή αλλιώς θα απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία από αχρείαστα κρατικά βάρη» καταλήγει ο κ. Γεραπετρίτης στην επιστολή του στους FT.


σχετικα αρθρα