ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το overdose από το μεταναστευτικό, η τουρκική ακτοφυλακή που δεν απαντά στα σήματα, οι συνεχιζόμενες υπουργικές αρρυθμίες και τα νέα κλειστά κέντρα

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 13:04
Το overdose από το μεταναστευτικό, η τουρκική ακτοφυλακή που δεν απαντά στα σήματα, οι συνεχιζόμενες υπουργικές αρρυθμίες και τα νέα κλειστά κέντρα
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μια στιγμή που οι μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα στην ουσία μόλις άρχισαν, οι τοπικές αρχές είναι μουδιασμένες και οι κοινωνίες καθόλου έτοιμες. Ο μεγάλος όγκος παραμένει στα νησιά και αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από όσους ανακουφίζεται γιατί οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται.

Οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και Γιώργος Χατζημάρκος έστειλαν και πάλι το μήνυμα «δεν πάει άλλο» στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους περιφερειάρχες στην οποία συζητήθηκε και το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Σύμφωνα με τους περιφερειάρχες με τους οποίους συνομίλησε το Newpost η συζήτηση φαίνεται να ήταν απλώς η επανάληψη μιας προηγούμενης καθώς και πάλι τέθηκαν τα ίδια ζητήματα. Υπάρχει ανησυχία ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμες οι αντιδράσεις των κατοίκων για τους μετανάστες. Τώρα καταφθάνουν με αργούς ρυθμούς και σε μικρούς αριθμούς αλλά όταν θα αρχίσουν να καταφθάνουν μαζικά στις νέες δομές που θα δημιουργηθούν, θα κλιμακωθούν.

Υπουργικές αρρυθμίες

Οι περισσότεροι έφυγαν με την πικρή γεύση ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η καλή συνεννόηση μεταξύ των υπουργών σε σχέση και με την ενημέρωση των τοπικών αρχών και κοινωνιών.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Newpost ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν είναι δικό του θέμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι ο ίδιος κάνει συνεχείς επαφές με περιφερειάρχες και δημάρχους αλλά «χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενημέρωση, διάλογος, συνεννόηση και συναίνεση με τους κατοίκους».

Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής που ανέλαβε τον συντονισμό των υπηρεσιών όλων των υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων άφησε να εννοηθεί ότι η μεταφορά στα ξενοδοχεία είναι άλλο πρόγραμμα και δεν είναι αναγκαίο να ενημερώνονται οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι.

Τα παρατράγουδα όμως σημειώνονται και σε αρκετά ξενοδοχεία που έχουν υπογράψει συμβάσεις για να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες αλλά οι κάτοικοι αντιδρούν. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές δεν τους θέλουν γιατί φοβούνται ότι θα πέσει η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Στη σύσκεψη ειπώθηκε από τους αρμόδιους ότι η φιλοξενία είναι για έξι μήνες και το πολύ να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Αν υπήρξαν παρατράγουδα, με μικρό αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έφταναν ξαφνικά με τα λεωφορεία σε μια επαρχία διότι τους έδιωχναν από άλλες περιοχές, το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο τους επόμενους μήνες.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα και το πρωταρχικό είναι να διασφαλιστεί ότι οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλείς. Ανέφερε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο αναπληρωτης υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος απουσίαζε από τη σύσκεψη διότι ήταν στην Ουάσιγκτον για «διερευνητικές επαφές με στόχο τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ για το μεταναστευτικό».

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Το μείζον θέμα, όμως, αφορά την Τουρκία και την ΕΕ. «Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε.

Σε συνέντευξη του στη Handelsblatt o πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι τον τελευταίο καιρό, «όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους». «Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» τόνισε. «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Στην Τουρκία μεταξύ απλών υπάρχουν έξι νόμιμα εργοστάσια που παράγουν βάρκες μιας χρήσης και άλλα πέντε σωσίβια μιας χρήσης που προφανώς προορίζονται μόνο για τους πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, όπως είχε καταγγείλει η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά κλείνουν τα μάτια και η Τουρκία και η ΕΕ.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μίλησε στο Newpost για το overdose των Ελλήνων στο μεταναστευτικό και επανέλαβε ότι και στη σύσκεψη στο Μαξίμου. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν διότι ενώ δεν βλέπουν βελτίωση στη δική τους καθημερινότητα επιβαρύνονται με το μεταναστευτικό. «Σου λένε δίνουν λεφτά για τους μετανάστες όχι όμως για μας» τόνισε. «Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την τοπική ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να τους τονίσουμε» είπε.

«Δεν θα το δεχτώ άλλο»

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα για τις άλλες χώρες της ΕΕ που αρνούνται ένα στοιχειώδες πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων.

«Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».

Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει» ο Πρωθυπουργός απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας». Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Γνωρίζετε τι θα συμβεί αν δεν φροντίσουμε αυτά τα παιδιά στα κατάλληλα ιδρύματα;» αναρωτήθηκε. «Θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Θα έβλαπτε τόσο πολύ την Ουγγαρία ή την Πολωνία αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά; Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τα κλειστά κέντρα

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κλειστά κέντρα μεταναστών αναμένεται να δημιουργηθούν σε Χίο, Σάμο και Λέσβο, Λέρο και Κω, πιθανόν και στην Κρήτη. Υπάρχει σχεδιασμός και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Συζητούνται και κάποια μικρά νησιά. Στην ενδοχώρα αναζητούνται και παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν.

Ήδη υπάρχει προβληματισμός εάν τα κέντρα τώρα αυτά θα είναι της τάξης των 2000 μεταναστών - προσφύγων.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr