current views are: 7

20 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση07:00

Μεταναστευτικό: Ανακοινώνεται το κυβερνητικό σχέδιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα – Έρχονται 1.700 προσλήψεις

Στις 11:30 από τον Στέλιο Πέτσα και τον Αλκιβιάδη Στεφανή οι ανακοινώσεις

Δημοσίευση 07:00’

Στις 11:30 από τον Στέλιο Πέτσα και τον Αλκιβιάδη Στεφανή οι ανακοινώσεις

Τον πλήρη σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος ανακοινώνουν σήμερα στις 11:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας- ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στόχος των μέτρων που θα ανακοινωθούν είναι τόσο η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, όσο και η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. 

Κομβικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, που δημιουργούνται στα νησιά πρώτης γραμμής και στην ενδοχώρα, αλλά και η αυστηροποίηση στη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, σε συνδυασμό με το υπό εξέλιξη σχέδιο μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από το Ανατολικό Αιγαίο στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, το νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, εκ των οποίων τα τρία θα είναι στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, στα νησιά που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ενδέχεται στη λίστα να περιλαμβάνεται και η Κως και η Λέρος.

Κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές μονάδες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχθές, για τις άμεσες αναγκες θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες στον Εβρο, 500 νέοι υπαλλήλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η εφαρμογή από 1/1/2020 του νέου νόμου για την χορήγηση ασύλου, που περιλαμβάνει σφιχτότερα χρονοδιαγράμματα και αυστηρότερα κριτήρια θα αποσυμφορήσει την κατάσταση εντός της χώρας μέσω της ουσιαστικής επανεκκίνησης της διαδικασίας των επιστροφών στην Τουρκία και σε ασφαλείς χώρες.

Με αυτόν τον σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επιτύχει μία ουσιώδη αλλαγή πλεύσης στην ευρωπαϊκή πολιτική, εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα περιθώρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, άσκησε έντονη κριτική στην Τουρκία, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στάση τους. Όπως τόνισε, η Άγκυρα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες σαν μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές απευθυνόμενος προς την Κομισιόν και τις μεγάλες χώρες-μέλη πως δεν θα ανεχθεί άλλο η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται από τους εταίρους σαν ένας βολικός χώρος «στάθμευσης». «Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;» διερωτήθηκε με νόημα.

 


σχετικα αρθρα