ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας στο «Ραντάρ» για μεταναστευτικό/προσφυγικό: Η ΝΔ πληρώνει τώρα τα επίχειρα

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 15:12
Βίτσας στο «Ραντάρ» για μεταναστευτικό/προσφυγικό: Η ΝΔ πληρώνει τώρα τα επίχειρα
Facebook Twitter Whatsapp

«Να προχωρήσουμε στα καλά μέτρα, να επιταχύνουν το σχέδιό τους, γιατί πληρώνουν την αδράνεια των 3 μηνών»

Αντίθετος με τη λύση των κλειστών κέντρων στα νησιά είναι ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος κρίνει ότι αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν είμαι σύμφωνος και ξεκινάω με την εξής διαπίστωση. Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά που παρουσιάζει ένα σχέδιο η κυβέρνηση, κάθε φορά και με άλλον υπουργό. Εγώ λέω ας κάνουν κάτι. Τι έχουν πει εδώ και καιρό; Ότι θα πάρουν 20.000 ανθρώπους από τα νησιά. Ας τους πάρουν. Έχουν πει ότι θα προσλάβουν 400-500 χειριστές εξέτασης υποθέσεων ασύλου, ας τους προσλάβουν. Έχουν πει ότι θα συνεννοηθούν με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους και τώρα πληρώνουν αυτό που κάνουν 4,5 χρόνια. Που έλεγαν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, είναι κίνδυνος για την ασφάλεια κ.λπ., τώρα πληρώνουν τα επίχειρα».

Για το αν τα κλειστά κέντρα είναι ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είχαμε κι εμείς πέντε κλειστά κέντρα. Αμυγδαλέζα, Παρανέστι, Μυτιλήνη, Κω και Ξάνθη. Δεν είναι ταμπού, αλλά το να γεμίζεις τα νησιά με κλειστά κέντρα των 5.000 ατόμων δεν λύνει κανένα πρόβλημα και έρχεσαι σε αντίθεση με το διεθνές και το ελληνικό δίκαιο. Εγώ λέω να προχωρήσουμε στα καλά μέτρα, να επιταχύνουν το σχέδιό τους, γιατί πληρώνουν την αδράνεια των 3 μηνών. Όσο υπάρχουν ροές αυτό το πράγμα θα βαραίνει».

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αυταρχισμό το ζήτημα και νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα το λύσει. Είμαι αντίθετος με τον εποικισμό και το λέω γενικά. Αν κάνει κάτι τέτοιο, θα είναι φρικτό. Ελπίζω ότι δεν υπάρχει τέτοια λογική».

Για την άποψη της κ. Μπακογιάννη να γίνουν εργάτες γης όσοι μείνουν στην Ελλάδα: «Αν είναι κάθε φορά που πρέπει να πούμε κάτι, να λέμε κάτι, μπορούμε. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να έχουν πιο γρήγορα διαδικασίες ασύλου. Αν θα γίνουν εργάτες ή επιστήμονες είναι άλλο πράγμα. Βεβαίως θα μπορούσαν, αλλά αν δεν τους δίνεις ΑΜΚΑ πώς θα δουλέψουν; Στα λεφτά που παίρνουμε από την ΕΕ, υπάρχει ειδικό κομμάτι για την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών. Είναι 20 εκατομμύρια».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr