ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η πολιτική μας έχει αλλάξει - Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, τα σύνορα φυλάσσονται

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 15:23
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η πολιτική μας έχει αλλάξει - Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, τα σύνορα φυλάσσονται
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά

«Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που όλοι δεχόμαστε ότι έχει έρθει για να μείνει. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, έχει όμως και μία εθνική διάσταση. Έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και ας μην κοροϊδευόμαστε έχει πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης. Δυστυχώς άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν. Και οι αρχικές προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μία μεταναστευτική καταιγίδα. Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση επί της προηγούμενης κυβέρνησης να κλείσουν τα βόρεια σύνορα μας δυστυχώς ο πυρήνας προβλήματος που είναι η δυσκολία φύλαξης των ανατολικών συνόρων σε συνδυασμό με τα κλειστά βόρεια σύνορά μας έχει οδηγήσει την έξαρση του προβλήματος», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν εθελοτυφλούμε. Ούτε μας ενδιαφέρει να αναλώσουμε πολύ χρόνο να αποδώσουμε ευθύνες στους προηγούμενους.  Έχουμε χρέος να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και έχουμε χρέος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όλοι μαζί. Και σε αυτή την προσπάθεια θα ζητήσω και τη δική σας στήριξη εντός και εκτός Ελλάδος», σημείωσε έπειτα ο πρωθυπουργός απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά.

«Υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση, πολύ σημαντική, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, δεν θα κουραστούμε να το λέμε. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του προβλήματος. (…) Η χώρα χρειάζεται μία εθνική στρατηγική διαχείρισης της ενός οξύτατου προβλήματος», τόνισε έπειτα.

«Η δικιά μας πολιτική, η πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση έχει αλλάξει. Είναι άλλη πολιτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται γιατί η χώρα μας έχει σύνορα στην ξηρά αλλά και τη θάλασσα. Οι έλεγχοι στη χώρα εντάθηκαν, ο νέος νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και τις επιστροφές», πρόσθεσε.

«Σταδιακά τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά προσφύγων/μεταναστών σε άλλες περιοχές ενώ σε διεθνές επίπεδο θα επιμένουμε στη βελτίωση του πλαισίου του Δουβλίνου. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτή η εποχή πέρασε».

«Αυτό σημαίνει μία αυστηρότερη πολιτική φύλαξης των συνόρων, σημαίνει κλειστούς φυλασσόμενους χώρους τους οποίους δρομολογούμε», εξήγησε και πρόσθεσε: «Ο άθλιος καταυλισμός στο Βαθύ της Σάμου θα κλείσει».

 

Γεννηματά: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες»

«Η κυβέρνησή σας δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι η έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ. Η Ευρώπη, ανήμπορη, χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα χαϊδεύει την Ευρώπη», τόνισε στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού η Φώφη Γεννηματά.

«Να ορθώσουμε επιτέλους ανάστημα, να ακουστεί η φωνή μας. Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και αντοχή του συστήματος υποδοχής και η αντοχή των κατοίκων. Τι έχετε σκοπό να κανετε; Θα καθιερώσετε αυτή την κατάσταση;», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να αφήσει «το χάιδεμα των ισχυρών» να πάρει πρωτοβουλίες.

«Οι συνθήκες επιβάλουν να ταράξετε τα ευρωπαϊκά όργανα. Είναι δική σας σας ευθύνη να το κάνετε! Δεν ξέρω αν δεν θέλετε ή αν δεν μπορείτε! Το θέμα είναι να βρεθεί το θέμα στη κορυφή ατζέντας της ΕΕ με πυγμή κ. Μητσοτάκη και δεν την αισθάνονται οι Ευρωπαίοι. Μη τους διευκολύνετε διαρκώς. Ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη τα νησιά μας και η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS», σημείωσε

«Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Να υπάρξουν προγράμματα μετεγκατάστασης και αναλογική κατανομή στην ΕΕ», πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Φυλάξτε επιτέλους τα σύνορά, μας, ενισχύστε τις δυνάμεις, απαιτήστε κι άλλες δυνάμεις της Frontex».

Ακόμα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αναγκαστεί να βρει λύση στο πρόβλημα του μεταναστευτικού ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρει αποφάσεις εντός της Ένωσης.

«Δεν βλέπετε μπροστά σας τι έρχεται ότι το μεταναστευτικό προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία; Αλλάξτε ρότα τώρα κ. Μητσοτάκη. Αφήστε την επικοινωνία και ασχοληθείτε με την ουσία γιατί το αυγό φιδιού παραμονεύει είναι εδώ να εξασφαλίσετε ότι η ΕΕ και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Προγράμματα μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες, αναλογική κατανομή βαρών με συγκεκριμένα μέτρα κατά χωρών που αρνούνται να εφαρμόσουν αποφάσεις. να αλλάξει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκία και να γίνονται επιστροφές και από ενδοχώρα», είπε.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες», πρόσθεσε και τόνισε πως είναι ντροπή οι πρόσφυγες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Γεννηματά (δευτερολογία): Αν δεν αλλάξουμε πολιτική η κρίση θα μείνει εδώ

«Αν δεν αλλάξουμε πολιτική, αν δεν αλλάξει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και αν δεν αλλάξει το Δουβλίνο η κρίση θα μείνει εδώ», προειδοποίησε κατά τη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά.

«Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε μοιραίοι γι αυτόν τον τόπο και για τον ελληνικό λαό», τόνισε.

«Δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική σας στα σύνορα και δεν μιλώ για τα θαλάσσια μόνο και αυτό έχει τη σημασία του. Γιατί δείχνει αν υπάρχει η πολιτική βούληση και η ικανότητα», επέμεινε.

«Το σχέδιο σας είναι φαραωνικό!», πρόσθεσε. 

«Μιλάτε για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Γνωρίζετε πως όσοι μπήκαν τους τελευταίους μήνες στα νησιά δεν έχουν καταφέρει καν να  υποβάλουν αίτηση για άσυλο αφού επικρατεί διοικητικό χάος; Έχω την αίσθηση ότι δεν σας δίνουν την πλήρη εικόνα κ. πρωθυπουργέ», συνέχισε η κ. Γεννηματα.

«Ακολουθείτε τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζετε μεγάλες δομές που θα δημιουργήσουν θέματα στις τοπικές κοινωνίες», εξήγησε.

Μητσοτάκης (δευτερολογία): Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης έκανε την Ελλάδα κέντρο διερχομένων

«Η πολιτική μας δεν έχει σχέση με τη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Έκανε την Ελλάδα κέντρο διερχομένων και να βρεθεί ξαφνικά με βόρεια σύνορα κλειστά και δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ερήμην Ελλάδας δεν αξιοποίησε όμως την  ευνοϊκή συγκυρία και δεν κληρονόμησε στην επόμενη κυβέρνηση οργανωμένο σχέδιο. Αυτή ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό. Ζητάμε από ΕΕ δυο πράγματα, να υποστηρίξει την Ελλάδα και τις χώρες/σύνορα ΕΕ (πόρους ανθρώπους, διαδικασίες) και δεύτερον άμεση αλλαγή Δουβλίνο για να μη φορτώνονται οι χώρες πρώτης εισόδου τη εξέταση ασύλου. Η Γερμανία είναι σύμμαχός μας στη προσπάθεια αυτή. Δεν εκτιμώ ότι η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας θα αλλάξει αλλά μπορεί να υλοποιηθεί! Η Ελλάδα θα κάνει επιστροφές», σημείωσε.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Συμφωνούμε ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά Αιγαίου με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα. Ακούω τον προβληματισμό σας ότι πρέπει να πάμε σε ξενοδοχεία. Η κατανομή έχει γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα κάνοντας ειδικές προβλέψεις για νησιά».

Σε σχέση με τις κλειστές προαναχωρησιακές δομές στα νησιά σημείωσε: «Δεν ξέρω τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζομαι διαφωνεί. Η συμφωνία που είχαμε κάνει το 16 στο προεδρικό είναι ότι θα πάμε σε αυτή τη κατεύθυνση το θυμάστε καλά»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr