ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Newpost: 8 στους 10 συμφωνούν με την τακτική της ΕΛΑΣ σε πανεπιστήμια και Εξάρχεια

Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2019, 13:07
Δημοσκόπηση Newpost: 8 στους 10 συμφωνούν με την τακτική της ΕΛΑΣ σε πανεπιστήμια και Εξάρχεια
Facebook Twitter Whatsapp

Κάποιοι επικροτούν αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις, πιστεύοντας ότι ευθυγραμμίζονται με την διακηρυγμένη αποστολή της αστυνομίας να αντιμετωπίσει την ανομία, ενώ άλλοι τις αποδοκιμάζουν, πιστεύοντας ότι αποτελούν απόδειξη αυταρχικής ολίσθησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το τελευταίο διάστημα έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες συχνών επιχειρήσεων της αστυνομίας σε κατειλημμένους χώρους, καθώς και σε πανεπιστημιακά κτήρια, όπως αυτό της ΑΣΟΕΕ. Οι συγκεκριμένες εικόνες που προβάλλονται καθημερινά από τα ΜΜΕ, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου διαλόγου: Ποιες ωστόσο είναι οι στοχεύσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Η αντιμετώπιση της ανομίας, η δημιουργία εντυπώσεων και αλλαγής των θεμάτων δημόσιου διαλόγου ή μια απόπειρα καλλιέργειας φόβου, όπως αρκετοί ισχυρίζονται. Μοιάζει ότι κάποιοι επικροτούν αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις, πιστεύοντας ότι ευθυγραμμίζονται με την διακηρυγμένη αποστολή της αστυνομίας να αντιμετωπίσει την ανομία, ενώ άλλοι τις αποδοκιμάζουν, πιστεύοντας ότι αποτελούν απόδειξη αυταρχικής ολίσθησης.

Η Prorata σε συνεργασία με την Newpost ρώτησαν αυτή τη φορά τους αναγνώστες της τελευταίας το ακόλουθο σχετικό ερώτημα: «Το τελευταίο διάστημα η ελληνική αστυνομία επιχειρεί στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και σε πανεπιστημιακά κτήρια, όπως η ΑΣΟΕΕ. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την τακτική;»

Η πλειοψηφία των αναγνωστών (81%) τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων και όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο η απάντηση παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση μεταξύ όσων συμπαθούν αρκετά έως απόλυτα την κυβέρνηση αλλά και όσων αυτό-τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Παράλληλα μεταξύ όσων αντιπαθούν την κυβέρνηση αλλά και όσων αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, η εικόνα των απαντήσεων αντιστρέφεται πλήρως, καθώς αυτοί οι αναγνώστες διαφωνούν με τις επιχειρήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 80%.Ωστόσο, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν την αξιολόγηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, την διαφορά κάνει η τοποθέτηση του πολυπληθούς μεσαίου χώρου απέναντι στα ζητήματα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η καθολική αποδοχή των επιχειρήσεων από όσους τοποθετούν εαυτούς στο κέντρο του πολιτικού φάσματος γέρνει την πλάστιγγα των απαντήσεων με καθοριστικό τρόπο. Το 80% περίπου των κεντρώων αναγνωστών σίγουρα ή μάλλον συμφωνεί με την υλοποιούμενη στρατηγική της αστυνομίας, φανερώνοντας και τα ευρεία όρια της σχετικής ανεκτικότητας.

Συχνά η αξία της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γίνεται αντιληπτή στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αμφισβητείται. Ιδίως, όταν η προστασία του ασύλου δεν διασφαλίζεται από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας αφορμή για συζητήσεις σχετικά με το πώς αυτό θα πρέπει να ερμηνεύεται. Η επιχειρηματολογία που εντοπίζει την ανάγκη για ύπαρξη αυτοδιοίκητων χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών και έρευνας, οι οποίοι δεν θα αποτελούν πεδίο άσκησης κρατικών, πολιτικών ή άλλων πιέσεων, μοιάζει εύλογη. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς εύκολα να αντικρούσει και τα σχετικά επιχειρήματα μιας μεγάλης μερίδας πολιτών που ισχυρίζεται ότι το ακαδημαϊκό άσυλο δεν προστατεύεται επαρκώς, τραυματίζοντας τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος αλλά και την ίδια την δημοκρατία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr