ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν για την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη - Βοήθεια Γαλλίας και ΕΕ ζητά ο πρωθυπουργός απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2019, 15:16
Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν για την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη - Βοήθεια Γαλλίας και ΕΕ ζητά ο πρωθυπουργός απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας
Facebook Twitter Whatsapp

Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την τουρκολιβυκή συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και τις εξόχως προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας. Τις τελευταίες ώρες και αφού έγινε γνωστό το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός πυρετός. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να ζητήσει τη στήριξη τόσο της Γαλλίας, όσο και συνολικά της Ευρώπης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του κ. Μακρόν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, και ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Διπλωματικός πυρετός

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις διπλωματικές επαφές για να σχηματιστεί ένα μέτωπο απέναντι στις προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε  τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, αναφορικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ,τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οργή Αιγύπτου – Κύπρου

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Κύπρος καταδίκασαν με έντονο τρόπο την προκλητική συμφωνία. «Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και εκπροσώπηση διάφορων περιφερειών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος, και η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας Skhirat» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, το μνημόνιο συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων κρατών.

«Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.