ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για τουρκικές προκλήσεις: Λανθασμένη η στρατηγική Μητσοτάκη – Να απαιτήσει εφαρμογή των ευρώ-κυρώσεων

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2019, 20:36
Facebook Twitter Whatsapp

«Έχουμε μια κυβέρνηση της πολιτικής εξαπάτησης, της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας»

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την Αλεξανδρούπολη.

Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε πως η στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά είναι λανθασμένη: «Αλλά φανταστείτε, αν στις μέρες μας συνέβη αυτό που συνέβη χτες: Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, γινόταν επί των ημερών μας τι θα έλεγαν; Ότι ξεπουλάμε τη χώρα. Πέντε μήνες τώρα, τους έχετε ακούσει να αναδεικνύουν την προκλητικότητα της Τουρκίας; Τους έχετε δεί να κινητοποιούνται; Μην τυχόν και ενοχληθεί σουλτάνος. Είχα κάνει ΚΥΣΕΑ τον Ιούνιο γιατί κατέβαινε το γεωτρύπανο και ο κ. Μητσοτάκης με κατηγόρησε λέγοντας ότι καλλιεργώ κλίμα πανικού. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε ούτε τις κυρώσεις που κατακτήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη, ούτε πιέζει για την εφαρμογή του. Είναι αποτυχημένη η στρατηγική του κατευνασμού και της αδράνειας. Γι αυτό και εμείς λέμε πως τα ζητήματα αυτά πρέπει να μην μπαίνουν κάτω από το χαλί. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική (…) και να απαιτήσει από την Ευρώπη την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης: «Διαψεύδονται με μεγάλη ταχύτητα οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο κ. Μητσοτάκης. Πέντε μήνες είναι αρκετοί για να καταλάβουμε τι είδους διακυβέρνηση έχουμε στη χώρα. Έχουμε μια κυβέρνηση της πολιτικής εξαπάτησης, της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας. Σε σχέση με την πολιτική εξαπάτηση, είχαν κάνει σημαία τους τη μεσαία τάξη. Αντί για ελαφρύνσεις βλέπουμε επιβαρύνσεις, βλέπουμε μια στοχευμένη πολιτική εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων». 

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης για το διορισμό διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία: «Δεν ξέρω πόσο άριστοι είναι αυτοί που μας κυβερνάνε, αλλά ξέρω πολύ καλά πως ο κ. Μητσοτάκης είχε νομοθετήσει το Επιτελικό Κράτος. Και από εκεί που έλεγαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ διορίζει τα δικά του παιδιά και είχαν δημιουργήσει μια ψεύτική εικόνα, τελικά διπλασίασαν τις θέσεις των μετακλητών, κατήργησαν την απαίτηση για πτυχίο και διπλασίασαν τις αμοιβές. Βλέπουμε όργιο κομματικού κράτους, σε καίριες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Όριο ρουσφετολογικών διορισμών στα νοσοκομεία».

«Τα κάνανε θάλασσα στο προσφυγικό. Καταργήσανε το αρμόδιο υπουργείο. (…)», είπε και τόνισε πως «ένας υφυπουργός, έχει την ευθύνη της διαχείρισης του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας. Και έρχεται βεβαίως ο κ. Σαμαράς, στο συνέδριο της ΝΔ και μας θυμίζει το ρόλο του στην πολιτική ζωή του τόπου: Να είναι ένας επαγγελματίας ανήσυχος για τα εθνικά μας θέματα». «Έχει σκοπιμότητα, είναι επικίνδυνα αυτά που λέει, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς για να κερδίσει τις εκλογές».