ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Είναι νωρίς ακόμη να συζητήσουμε για προσφυγή στη Χάγη

Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 3 Δεκεμβρίου 2019, 16:12
Δένδιας: Είναι νωρίς ακόμη να συζητήσουμε για προσφυγή στη Χάγη
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Τουρκία έχει διαφορές με όλους τους γείτονές της»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, Τζουζέπ Μπορέλ, είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Δένδια δηλώνει μετά τη συνάντηση πως «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία memoranda υπογραφέντα μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σαράτζ, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί το κράτος της Λιβύης».

«Του έκανα μια αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda και μόνο με την ύπαρξή τους αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Του ζήτησα επίσης να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των θαλασσών» δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε μάλιστα ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού στον ύπατο εκπρόσωπο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα» επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα δεν είναι εδώ πώς επιλύονται αλλά πώς δημιουργούνται οι διαφορές και η Τουρκία με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της! Δεν υπάρχει κανένα γειτονικό κράτος που να μην έχει διαφορές μαζί της. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό και κάτι δείχνει» τόνισε ο έλληνας υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε σχέση με το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για οτιδήποτε τέτοιο».

Ο  υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.