ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Παραδώσαμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης - Οι σύμμαχοι μας να καταδικάσουν αποφασιστικά την Τουρκία

Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 3 Δεκεμβρίου 2019, 23:04
Facebook Twitter Whatsapp

«Τον Ιούλιο του 2019, λοιπόν, παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης»

«Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 30ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους συμμάχους της Ελλάδας και κυρίως στις ΗΠΑ, να καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ούτε κάτι αυτονόητο, τη στιγμή μάλιστα που στην προσπάθειά αυτή πριν από εμάς είχαν αποτύχει τρείς διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο αποτυχημένα προγράμματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική ολοκλήρωση ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας τόσο έναντι των εταίρων της όσο και έναντι των διεθνών αγορών. Και αυτό επετεύχθη διότι καταφέραμε τελικώς να φτάσουμε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του. Έτσι ώστε, αντί για περιστασιακή έξοδο στις αγορές, η χώρα να επιστρέψει με τρόπο διατηρήσιμο», συμπλήρωσε.

«Θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εξυγίανση του μεγάλου ασθενή, του τραπεζικού μας συστήματος, με μια πολυδιάστατη και ολιστική πολιτική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Η πολιτική αυτή περιελάμβανε την αναθεώρηση του γνωστού ως ‘νόμου Κατσέλη’, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα, τη δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Τον Ιούλιο του 2019, λοιπόν, παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης. Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους, και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους €37 δις, δηλαδή, περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Με δημοσιονομική υπεραπόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η οποία επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους. Με άνοδο των επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ήδη, όλες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλίνουν σε άνοδο των επενδύσεων το 2019. Ενώ, το 2018 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Πετύχαμε το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας σε καθαρές εισροές, €3,6 δις – αύξηση-ρεκόρ κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2017», συμπλήρωσε.

«Πετύχαμε ένα ένα γενναίο και δύσκολο βήμα προς τα εμπρός απέναντι στις κραυγές όλως όσων για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν την Ελλάδα δύναμη αδράνειας ή και εθνικισμού στην περιοχή. Και ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του Κυπριακού, εξασφαλίζοντας ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης που οδηγεί στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων», είπε.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

«Πρωτοστατήσαμε στη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2015-2016 που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση ΕΕ Τουρκίας, που μείωσε δραστικά ροές και κυρίως θανάτους στο Αιγαίο. Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα. Γι’ αυτό το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Και ασφαλώς την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική να συνεχιστεί», τόνισε.

«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να απευθυνθώ στους εκλεκτούς προσκεκλημένους σας σε ένα συνέδριο το οποίο, με την πάροδο των χρόνων, έχει μετεξελιχθεί σε ετήσιο βήμα αποτίμησης και αξιολόγησης των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια που συμμετείχα στο συνέδριό σας με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, σήμερα έχω την τιμή να σας απευθυνθώ με αυτή του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να ξεκινήσω με έναν συνοπτικό απολογισμό της πορείας της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια που εγώ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε την ευθύνη.

Δεν έχω πρόθεση να εκθέσω, για μία ακόμα φορά, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015.

Όλοι σε αυτήν την αίθουσα έχουμε και γνώση και μνήμη των συνθηκών οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη.

Σας ζητώ, όμως, να συγκρίνετε την Ελλάδα του Γενάρη του 2015, με την Ελλάδα που παραδώσαμε τον Ιούλη του 2019.

Και νομίζω δεν υπάρχει κανείς ανάμεσά μας που να διαφωνεί ότι η διαφορά είναι συντριπτική, όπως η μέρα με τη νύχτα.

Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.

Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Ούτε κάτι αυτονόητο, τη στιγμή μάλιστα που στην προσπάθειά αυτή πριν από εμάς είχαν αποτύχει τρείς διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο αποτυχημένα προγράμματα.

Πολύ περισσότερο διότι δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική ολοκλήρωση ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας τόσο έναντι των εταίρων της όσο και έναντι των διεθνών αγορών.

Και αυτό επετεύχθη διότι καταφέραμε τελικώς να φτάσουμε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.

Έτσι ώστε, αντί για περιστασιακή έξοδο στις αγορές, η χώρα να επιστρέψει με τρόπο διατηρήσιμο.

Στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι, μεσο-μακροπρόθεσμα, το χρέος είναι βιώσιμο και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες χαμηλές.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχή υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού, κυρίως από την αρχή του περασμένου Μαρτίου.

Αυτό που ουσιαστικά πετύχαμε σε τεσσεράμισι χρόνια ήταν να αποκαταστήσουμε τους όρους επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία, που περιορίστηκε δραματικά στα χρόνια της κρίσης.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να εξαλείψουμε τις δομικές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση και την χρεοκοπία και αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο σχέδιο αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων σχεδόν σε όλο το εύρος της οικονομίας, από το ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος, μέχρι την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τους δασικούς χάρτες.

Μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προταχθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως άλλωστε και η ρύθμιση του χρέους, και που τελικά μόνον η δική μας κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει.

Παράλληλα, θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εξυγίανση του μεγάλου ασθενή, του τραπεζικού μας συστήματος, με μια πολυδιάστατη και ολιστική πολιτική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Η πολιτική αυτή περιελάμβανε την αναθεώρηση του γνωστού ως «νόμου Κατσέλη», τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα, τη δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Εκκινήσαμε τις διαδικασίες περαιτέρω μείωσης των επισφαλών δανείων μέσω του σχεδίου «Asset Protection Scheme», που η σημερινή κυβέρνηση ονομάζει σχέδιο «Ηρακλής», και για το οποίο ήμασταν σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που μας κληροδότησε η κρίση, οι τράπεζες βελτίωσαν τη ρευστότητά τους και οι τραπεζικές καταθέσεις παρουσίασαν αυξητική τάση, ένδειξη ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής πιστώσεων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, εισήλθε, από το Δεκέμβριο του 2018, σε θετικό πεδίο τιμών – και μάλιστα, σταθερά αυξανόμενων – και τον Ιούλιο του 2019 έφτασε το 2,9%.

Πριν από ένα χρόνο, από αυτό το βήμα, σας είχα διαβεβαιώσει ότι το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα και μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την οικονομία – και, πράγματι, οι προσπάθειές μας είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Οι πυλώνες της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας – της νέας ανάπτυξης θα έλεγα – ήταν οι εξής πέντε:

1. Η δημοσιονομική εξισορρόπηση και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, κάθε χρόνο από το 2016,

2. Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

3. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, ιδίως από τον περασμένο Μάρτιο, όπως προανέφερα. Δηλαδή, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης της ανάπτυξης,

4. Η στροφή σ’ ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Έχοντας, όμως, υπόψη, ότι οι επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο απαιτούν χρόνο επώασης – είναι, δηλαδή, μεσοπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα.

Στην κατεύθυνση αυτή:

πρώτον, ενισχύσαμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωσή της προς όφελος των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων.

Το σύνολο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε, από 19% το 2009, σε 36% το 2018.

Δεύτερον, επενδύσαμε στο μέλλον.

Παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, αυξήσαμε τα κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη τόσο ως ποσοστό του προϋπολογισμού όσο και ως απόλυτο μέγεθος.

Το 2018, οι συνολικές δαπάνες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ξεπέρασαν τα €2 δις, που είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαεπτά ετών.

5. Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και η διεύρυνση των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, θέσαμε σε εφαρμογή την πρώτη φάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, για την ανασύνταξη της κοινωνίας, με την άμεση ενίσχυση των πλέον

καθημαγμένων από την κρίση στρωμάτων της και εκείνων που βρίσκονταν στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαθέσαμε, περίπου, €3 δις, από τα οποία τα €2,3 δις σε μόνιμα μέτρα κοινωνικής στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης.

Τον Ιούλιο του 2019, λοιπόν, παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους, και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους €37 δις, δηλαδή, περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Με δημοσιονομική υπεραπόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η οποία επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Με άνοδο των επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ήδη, όλες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλίνουν σε άνοδο των επενδύσεων το 2019. Ενώ, το 2018 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Πετύχαμε το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας σε καθαρές εισροές, €3,6 δις – αύξηση-ρεκόρ κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2017.

Ταυτόχρονα όμως με όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα σε μακροοικονομικούς δείκτες, το σημαντικότερο – ιδίως για μια κυβέρνηση Αριστεράς- ήταν ότι βελτιώσαμε αισθητά και μια σειρά από κοινωνικούς δείκτες.

. Επαναφέραμε την κανονικότητα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στην αγορά εργασίας, επεκτείναμε τις συλλογικές συμβάσεις, εντείναμε τις προσπάθειες πάταξης της αδήλωτης εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό ο οποίος, κατά τη δική μας αντίληψη, αποτελούσε προκλητική διάκριση σε βάρος των νέων ανθρώπων.

Και καταφέραμε με όλες αυτές τις παρεμβάσεις να πετύχουμε μια σημαντική μείωση 10 περίπου ποσοστιαίων μονάδων στην ανεργία, από 26,5% το 2014 στο 16,9% τον Ιούλιο του 2019.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Η νέα κυβέρνηση έχει το προνόμιο να ξεκινά από την καλύτερη δυνατή αφετηρία. Εμείς, όχι μόνον δεν αφήσαμε άδεια ταμεία, αλλά, αντίθετα, ανοίξαμε έναν καθαρό διάδρομο για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όχι μόνο ολοκληρώσαμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αλλά κερδίσαμε μικρά και μεγάλα στοιχήματα για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Παρά το γεγονός ότι όσο καιρό το Κόμμα της ΝΔ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση επιχειρούσε μια ισοπεδωτική αντιπολίτευση παρουσιάζοντας μια πλαστή εικόνα για τη πορεία της οικονομίας, χάρη στα δικά μας επιτεύγματα σήμερα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πλεονάσματά και να παίρνει ευχάριστες και όχι δυσάρεστες αποφάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πέρυσι τέτοιο καιρό, ενώ είχαμε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, μας κατηγορούσαν ότι έχουμε υπογράψει ένα τέταρτο και προέβλεπαν ως Κασσάνδρες μια σειρά από καταστροφές, που ευτυχώς για τη χώρα δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Εμείς από τη θέση της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφωνίες μας με τη στόχευση της οικονομικής πολιτικής, δε πρόκειται να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.

Δε πρόκειται ούτε να γίνουμε Κασσάνδρες ούτε να υπονομεύσουμε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

¨Όχι μόνο γιατί δε πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο αντιπολίτευσης, αλλά και γιατί αισθανόμαστε ότι η θετική πορεία της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα των

δικών μας προσπαθειών και δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τις δικές μας προσπάθειες, ούτε τη θετική πορεία της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση όμως έχει μια βασική υποχρέωση: να μην αντιστρέψει αυτή τη πορεία.

Τους όρους της δίκαιης ανάπτυξης που εμείς της κληροδοτήσαμε.

Να μην πορευτεί με τους όρους του παρελθόντος που δημιούργησαν την πρωτόγνωρη κρίση στη χώρα μας και οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή.

Και το λέω αυτό γιατί παρά τα επιτεύγματα και την ανοδική πορεία, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει.

Τόσο οι εξωγενείς παράγοντες που αφορούν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία όσο και οι εγγενείς αδυναμίες και παθογένειες, απαιτούν σοβαρότητα, σταθερότητα, διαρκές μεταρρυθμιστικό όραμα και όχι επιστροφή στις αιτίες που δημιούργησαν τη κρίση.

Δηλαδή στο γνωστό πελατειακό κράτος, στη διαπλοκή και στα χατίρια στην εγχώρια ολιγαρχία, στην κατασπατάληση δημόσιων πόρων και στην αγνόηση των αναγκών της παραγωγικής βάσης και ιδίως της υγιούς επιχειρηματικότητας, των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.

Κυρίες και Κύριοι, πριν ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου επιτρέψτε μου μια τελευταία επισήμανση.

Ως Πρωθυπουργός η προτεραιότητά μου ήταν να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι.

Και αυτό επετεύχθη όχι μόνο με την έξοδο της χώρςα από τα μνημόνια, την επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος και την αποκατάσταση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Επετεύχθη και με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

Διότι δε μπορούμε να οραματιζόμαστε το αύριο της χώρας έχοντας το βλέμμα μόνο σε οικονομικούς δείκτες και αριθμούς.

Και αγνοώντας τη θέση και το ρόλο της χώρας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο μελλοντικός οικονομικός μας ρόλος ως μια δυναμική ευρωπαϊκή οικονομία- κόμβος ενέργειας, τεχνολογίας, μεταφορών, εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού.

Ο ρόλος της Ελλάδας ως μιας κρίσιμης χώρας στο παγκόσμιο χάρτη, στο αντάμωμα τριών ηπείρων,

δεν μπορεί να επιτευχτεί αν δεν είμαστε την ίδια στιγμή πυλώνας και εγγυητής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας.

Και η Κυβέρνησή μου είχε μια ξεκάθαρη στρατηγική σε όλα τα μέτωπα, με αυτόν τον στόχο.

Γι’ αυτό στα Βαλκάνια που βυθίζονταν στην αποσταθεροποίηση το 2014-2017, μετά τις κοντόφθαλμες ευρωπαϊκές διακηρύξεις για διακοπή της ενταξιακής προοπτικής της περιοχής, εξασφαλίσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Και οδηγήσαμε μια διστακτική Ευρώπη να ξανά-ανανεώσει αυτήν την προοπτική που ελπίζω να μην διακοπεί πάλι λόγω κοντόφθαλμων λογικών.

Πετύχαμε ένα γενναίο και δύσκολο βήμα προς τα εμπρός απέναντι στις κραυγές όλως όσων για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν την Ελλάδα δύναμη αδράνειας ή και εθνικισμού στην περιοχή.

Και ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του Κυπριακού, εξασφαλίζοντας ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης που οδηγεί στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.

Πρωτοστατήσαμε στη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2015-2016 που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση ΕΕ Τουρκίας, που μείωσε δραστικά ροές και κυρίως θανάτους στο Αιγαίο.

Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα.

Γι’ αυτό το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ,

καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο,

προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Και ασφαλώς την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Θεωρώ απαραίτητο αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική να συνεχιστεί.

Και θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται.

Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό.

Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας,

περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Κύριε Πρόεδρε,

Με αυτές τις πολύ επίκαιρες σκέψεις, θέλω να Σας ευχαριστήσω, για μία ακόμα φορά, για την ευγενική σας πρόσκληση να απευθυνθώ σήμερα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους σας.