current views are: 9

10 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση08:15

Καλαντζάκου στο «Ραντάρ» για συμφωνία Τουρκίας – Λιβυής: «Είναι μια τάχα συμφωνία ντε φάκτο που δεν είναι νόμιμη»

«Όλα ξεκινούν από τη δικιά μας εθνική στρατηγική»

Δημοσίευση 08:15’

«Όλα ξεκινούν από τη δικιά μας εθνική στρατηγική»

Η δικηγόρος και πολιτικός της ΝΔ, Ιωάννα Καλαντζάκου σχολίασε τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κινήσεις ώστε να προλάβει τις εξελίξεις.

«Παρατηρούμε ένα μοντέλο τουρκικής παραβατικότητα που δεν είναι μόνο στο Αιγαίο και όσον αφορά μόνο στα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, είναι και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά κινητοποιεί ένα ενοποιητικό εθνικό στόχο της αναπαράστασης της παλιάς γεωπολιτικής της, «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι μια εξαρτημένη προέκταση του ηπειρωτικού όγκου. Σε αυτήν τη παραβατική και προκλητική συμπεριφορά ενός δυνατού γείτονα, όπως ο εθνάρχης Καραμανλής είχε πει, υπάρχουν τρεις τρόποι για να αντιμετωπίσεις το θέμα. Ο διάλογος, η διπλωματία, η διαιτησία ή το ύστατο που είναι ο πόλεμος. Εδώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία εκείνων των διπλωματικών κινήσεων, ώστε να διαμορφώσει ένα ευρύ φάσμα διεθνούς υποστήριξης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζάκου στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Εδώ έχουμε μια τάχα συμφωνία ντε φάκτο που δεν είναι νόμιμη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, γιατί είναι ανομιμοποίητη η κυβέρνηση που έχει υπογράψει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβυής, έχει αποδομήσει πλήρως αυτή τη συμφωνία και αμφισβητεί την εγκυρότητά της και τη νομιμότητα της κυβέρνησης, που την χαρακτηρίζει «παράνομη οντότητα». Καταγγέλλει, ότι ο στόχος του μνημονίου είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβυής και των τουρκικών στρατευμάτων».

«Όλα ξεκινούν από τη δικιά μας εθνική στρατηγική. Πρέπει να έχουμε μια αυτοσυνειδησία που είναι θεμελιώδης προϋπόθεση του πραγματικού πατριωτισμού. Πρέπει να κάνουμε εκείνες τις κινήσεις σε όλους τους διεθνείς φορείς προκειμένου να προλάβουμε εξελίξεις. Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβυής δεν είναι μόνο άκυρο, είναι και καταδικαστέο, από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και διεθνών φορέων. Πρέπει να παρατηρήσουμε επίσης ότι πρέπει και το ΝΑΤΟ να αντιδράσει δυναμικά σε προώθηση διεθνών συμφωνιών που παραβιάζουν όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του», κατέληξε.


σχετικα αρθρα