ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασημακοπούλου: Οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Δημοσίευση 17 Δεκεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2020, 14:26
Ασημακοπούλου: Οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο πλανήτης δε μας ανήκει. Έχουμε χρέος να τον φροντίσουμε για τις επόμενες γενιές. Και να φροντίσουμε να μοιραστεί δίκαια και ο λογαριασμός»

«Η Νέα Δημοκρατία όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καλωσόρισαν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» σημειώνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, όπως τονίζει η κυρία Ασημακοπούλου, «οι στόχοι που θέτει η Πρόεδρος αποτελούν μια τεράστια πρόκληση, καθώς προαπαιτούν αποτελεσματικές και αποφασιστικές συνέργειες ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς, βιομηχανικούς, και κυβερνητικούς τομείς».

Ολόκληρο το άρθρο της κυρίας Ασημακοπούλου:

«Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναν φιλόδοξο «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Ως πρώτο βήμα, σχεδιάζεται η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο 50% αν όχι στο 55% το 2030, ενώ η Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αναμφίβολα, οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μεταξύ άλλων οι ακραίες πλημμύρες και πυρκαγιές, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων δράσεων.

Οι στόχοι που θέτει η Πρόεδρος αποτελούν μια τεράστια πρόκληση, καθώς προαπαιτούν αποτελεσματικές και αποφασιστικές συνέργειες ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς, βιομηχανικούς, και κυβερνητικούς τομείς.

Η Νέα Δημοκρατία όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καλωσόρισαν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το ίδιο έκαναν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στην προχθεσινή Σύνοδο, με εξαίρεση την Πολωνία που βασίζεται στον άνθρακα για το 80% της ενέργειάς της. Ο πρωθυπουργός μας, Κυριακός Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει το μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, ενώ παράλληλα έχει αναφερθεί στους ταχείς ρυθμούς μείωσης της χρήσης πλαστικών στη χώρα μας.

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να καταστεί κλιματικά ουδέτερη. Ωστόσο, αυτό απαιτεί μία συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς. Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο στην ανεργία, να υπονομεύσουμε την οικονομική ανάπτυξη, και τις στρατηγικές μας επιχειρήσεις. Ήδη, η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πλήττεται από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας και τα χαμηλά περιβαλλοντικά της πρότυπα. Για παράδειγμα, το οικολογικό αποτύπωμα του Ευρωπαϊκού κλάδου αλουμινίου είναι τρεις φορές μικρότερο από το αντίστοιχο κινεζικό.

Ως εκ τούτου, οι πολιτικές για το κλίμα οφείλουν να συνδυαστούν με μια φιλόδοξη βιομηχανική στρατηγική, η οποία θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να εκπονηθούν ειδικά σχέδια για τη στήριξη των περιοχών στις οποίες σήμερα λειτουργούν επιχειρήσεις λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον, όπως στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία οφείλει να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και κοινωνικά εξισορροπημένη μετάβαση, ώστε καμία περιφέρεια να μην μείνει εκτός. Χρειάζονται επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην κυκλική οικονομία, στις υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, και σε διασυνοριακούς αγωγούς, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε τεχνολογίες και καύσιμα αποθήκευσης, καθώς και στην αλλαγή του συνολικού προτύπου κατανάλωσης. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό για την περίοδο 2020 – 2027 με ειδικές πρόνοιες για όσους θα επωμιστούν δυσανάλογα το κόστος της μετάβασης.

Ο πλανήτης δε μας ανήκει. Έχουμε χρέος να τον φροντίσουμε για τις επόμενες γενιές. Και να φροντίσουμε να μοιραστεί δίκαια και ο λογαριασμός.

Για τη Νέα Δημοκρατία και το ΕΛΚ, η πρόταση της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν είναι πολύ παραπάνω από μια «Συμφωνία». Είναι μια υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr