ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 10 Έλληνες πρωθυπουργοί που επισκέφτηκαν τον Λευκό Οίκο

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιανουαρίου 2020, 07:24
Οι 10 Έλληνες πρωθυπουργοί που επισκέφτηκαν τον Λευκό Οίκο
Facebook Twitter Whatsapp

Το 1946 με τον εμφύλιο να σπαράζει τη χώρα ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης βλέπει τον Χάρι Τρούμαν και ζητά οικονομική βοήθεια

 

Δέκα Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν βρεθεί στην Ουάσινγκτον και έχουν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου τα τελευταία 70 χρόνια. Ο ενδέκατος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σήμερα στις 9 το βράδυ θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η κάθε επίσκεψη, αναλόγως με την εποχή, την οικονομική κατάσταση, τη διεθνή συγκυρία και τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν διαφορετική και σημαδεύτηκε από ιδιαίτερες στιγμές.

Τρεις πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο πριν τη μεταπολίτευση

Το 1946 με τον εμφύλιο να σπαράζει τη χώρα ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης βλέπει τον Χάρι Τρούμαν και ζητά οικονομική βοήθεια. Ο Κ. Τσαλδάρης ζητά επίσης και στρατιωτική ενίσχυση η οποία εκφράζεται λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Μαρτίου του 1947, με το περιβόητο «Δόγμα Τρούμαν».

Δεκαπέντε χρόνια μετά, στις 17 Απριλίου του 1961, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την συζυγό του Αμαλία Μεγαπάνου συναντάται με τον εμβληματικό Τζον Κένεντι που τρεις μήνες πριν έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας του. Η Ελλάδα και εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα «κοιτίδα του πολιτισμού» και επεσήμανε ότι η απόφαση για τη χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα με το «Δόγμα Τρούμαν» ήταν ομόφωνη.

Το 1964 το οβάλ γραφείο επισκέπτεται ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον Λίντον Τζόνσον να τον υποδέχεται. Τον Γ. Παπανδρέου συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος και ο γιος του Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση προτείνει συνάντηση Παπανδρέου – Ινονού την οποία απορρίπτει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ιούνιος 1990: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – Τζορτζ Μπους

Ο πρώτος πρωθυπουργος που βρέθηκε στο οβάλ γραφείο μετά την μεταπολίτευση ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση που είχε με τον Τζορτζ Μπους περίσσευαν τα χαμόγελα, καθώς οι δύο άντρες διατηρούσαν πολύ καλή προσωπική σχέση η οποία συνεχίστηκε και μετά.

Στις 2,5 ώρες που διήρκησε το τετ α τετ βασικό θέμα ήταν το status quo στην Κύπρο. Ο τότε πλανητάρχης με ένα νεύμα κάλεσε και την Ντόρα Μπακογιάννη για μια φωτογράφιση στον κήπο των ρόδων. Μαζί με τον Κωνσταντινό Μητσοτάκη και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.

Απρίλιος 1994: Ανδρέας Παπανδρέου – Μπιλ Κλίντον

Μετά το «εμπάργκο» της δεκαετίας του '80 ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον με την γιουγκοσλαβική κρίση να κυριαρχεί. Ο τότε πρωθυπουργος δήλωσε την αντίθεσή του στους βομβαρδισμούς, ενώ στην ατζέντα μπήκε και το Σκοπιανό. «Δουλεύουμε σκληρά πάνω σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε», είχε δηλώσει ο τότε Πλανητάρχης και προέτρεψε να βρεθεί λύση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απρίλιος 1996: Κώστας Σημίτης – Μπιλ Κλίντον

Ο δεύτερος Έλληνας πρωθυπουργός που συνάντησε ο Μπίλ Κλίντον ήταν ο Κώστας Σημίτης το 1996. Είχε προηγηθεί η κρίση στα Ίμια, ενώ για άλλη μια φορά τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στην ατζέντα. «Η πρώτη αρχή είναι ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία ή να απειλεί με βία», δήλωσε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να αναφέρει μέσα στο οβάλ γραφείο ότι «όλα τα θέματα πρέπει να λυθούν, χωρίς τη χρήση βίας».

Ιανουάριος 2002: Κώστας Σημίτης – Τζορτζ Μπους τζούνιορ

Στη δεύτερη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο ο Κώστας Σημίτης συναντά τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και του δωρίζει μια φανέλα με το σήμα των Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνονταν 2,5 χρόνια μετά στην Αθήνα. Του παραδίδει και ένα κέρμα του ευρώ ως πρώτος Πρωθυπουργός χώρας - μέλους της ΟΝΕ που επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον. Η ατζέντα ήταν και πάλι μεγάλη, αφού πέρα από τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό προστίθεται και το ζήτημα της τρομοκρατίας μετά την επίθεση τους Δίδυμους Πύργους.

Μάιος 2005: Κώστας Καραμανλής – Τζορτζ Μπους τζούνιορ

Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο στο οβάλ γραφείο βρέθηκε ο Κώστας Καρμανλής με τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο να κυριαρχούν. «Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν οικοδημήσει μια στρατηγική συνεργασία και αυτό είναι σημαντικό», επεσήμενε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μάιος 2010: Γιώργος Παπανδρέου – Μπάρακ Ομπάμα

«Σαν τον παππού του και τον πατέρα του πριν από αυτόν, ο πρωθυπουργός οδηγεί την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς», ήταν η δήλωση του Μπάρακ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Γιώργο Πεταλωτή κάθονται δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου στο οβάλ γραφείο. Η κρίση έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της χώρας και ένα μήνα αργότερα ακολουθεί η είσοδος στο μνημόνιο. Κατά την έξοδό του από το οβάλ γραφείο ο τότε πρωθυπουργός δηλώνει πως «όχι, δεν έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια, δεν ζητάμε διάσωση, δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από κανέναν».

Αύγουστος 2013: Αντώνης Σαμαράς – Μπάρακ Ομπάμα

Το 2013 η οικονομία κυριαρχεί στην ατζέντα, εκτός από τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δεύτερο μνημόνιο και δίνει έναν αγώνα δρόμου να βγει από την κρίση. «Οι προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, αλλά δεν θα είναι μάταιες». «Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», επισήμανε ο Μπάρακ Ομπάμα στον σύντομο διάλογο που είχαν με ανοιχτές τις κάμερες μπροστά από το τζάκι του οβάλ γραφείου.

Οκτώβριος 2017: Αλέξης Τσίπρας – Ντόνανλντ Τραμπ

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου και συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός προερχόμενος από την αριστερά που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και συναντάται με έναν αμερικανό Πρόεδρο.
Σε αυτό το ραντεβού και στις διερυμένες συναντήσεις που έγιναν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου επιβεβαιώνεται η στενή σχέση Αθήνας – Ουάσινγκτον και υπογράφονται σημαντικές αμυντικές και εξοπλιστικές συμφωνίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την αναβάθμιση των F-16 κόστους 2,4 δισ. ευρώ και τη Σούδα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις Τύπου στον «Κήπο των Ρόδων» όλα τα φώτα έκλεψε η ερώτηση ενός Αμερικανού δημοσιογάφου που ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντήσει αν άλλαξε γνώμη για τον Αμερικανό Πρόεδρο μετά τη συνάντησή που είχε μαζί του. Του υπενθύμισε την άποψη που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις αμερικανικές εκλογές, όταν είχε πει «μη μας βρει αυτό το κακό», αναφερόμενος σε μια πιθανή εκλογή του. Πριν απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε τον λόγο και αστειευόμενος είπε, «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην απάντησή του τόνισε ότι «διαπίστωσα από τη συνάντησή μας με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι μπορεί ο τρόπος που προσεγγίζει τα πράγματα ο Πρόεδρος να μοιάζει διαβολικός, όμως, γίνεται τελικά για καλό».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr