current views are: 7

7 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση08:32

Χωρίς παζάρια ο εκλογικός νόμος – Εκτός short list υποψήφιοι του σκληρού πυρήνα της ΝΔ – Ποια ονόματα «κάηκαν», ποια είναι τα φαβορί και ποιος η «χρυσή εφεδρεία» για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πιθανόν τη Δευτέρα τα τετ α τετ Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Δημοσίευση 08:32’

Πιθανόν τη Δευτέρα τα τετ α τετ Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Η επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, επισπεύδει τις εξελίξεις όσον αφορά στον εκλογικό νόμο και το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει με το άνοιγμα της Βουλής αύριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες και όχι στο τέλος του μήνα όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πιο μπροστά φαίνεται ότι έρχεται και η ανακοίνωση για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η ονοματολογία έχει τραβήξει πολύ. Ξεκίνησε νωρίς και πυροδοτείται από κάθε δήλωση που κάνει βουλευτής η στέλεχος οποιουδήποτε κόμματος. Μετράει πλέον αρνητικά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό που εμφανίζεται αναποφάσιστος για ένα θέμα που έχει φουντώσει.

Εάν καταλήξει στο πρόσωπο ο κ.Μητσοτάκης, δεν αποκλείεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στις κατ´ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει μαζί τους για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα μετά και την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια πιθανή ημερομηνία για τα τετ α τετ είναι η Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου.

Τα πρόσωπα

Η θητεία Παυλόπουλου ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου 2020 και η κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ψηφοφορίες θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Newpost, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να προτάσσει στη δεδομένη πολιτική στιγμή μια συνεννόηση με το ΚΙΝ.ΑΛ. Ενας ακόμη στόχος είναι με την επιλογή που θα κάνει να μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην εκ νέου υποψηφιότητα Παυλόπουλου όχι μόνο γιατί τον θεωρεί καλό ΠτΔ αλλά και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, όπως σχολίασε υπουργός της κυβέρνησης με τον οποίο συνομίλησε το NEWPOST. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η ταύτιση Τσίπρα με τον νυν Πρόεδρο Δημοκρατίας πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα, «δικαιώνει» όσους στη ΝΔ θεωρούν ότι ο κ.Παυλόπουλος είχε συμπλεύσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούσε στενή φιλία και με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που η ΝΔ παρέπεμψε σε Προανακριτική για πολιτική σκευωρία στην Novartis σε βάρος κορυφαίων στελεχών της (Σαμαρά, Πικραμμένο, Στουρνάρα, Γεωργιάδη κα).

Αυτή η ισοπεδωτική άποψη αδικεί τον ΠτΔ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο το Καλοκαίρι του 2015 απέναντι στους καταστροφικούς πειραματισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούσαν ολοταχώς στο grexit, έχει ανοιχτή γραμμή με ξένους ηγέτες και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Οσον αφορά στη Φώφη Γεννηματά πρότεινε για ΠτΔ τους πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη και τον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε από καιρό ότι δεν θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο κατατάσσει στην «καραμανλική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ». «Η πρόταση μας είναι καθαρή» σχολίασε στο NEWPOST ο εξ απορρήτων της Φώφης Γεννηματά Χρήστος Πρωτόπαππας. «Εμείς επιθυμούμε ο επόμενος ΠτΔ να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη» τόνισε. «Περιμένουμε την πρόταση του πρωθυπουργού και θα τοποθετηθούμε». Αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία. Άτυπες επαφές μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ έχουν αρχίσει αλλά η κρίσιμη συζήτηση θα γίνει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στις συσκέψεις στο Μαξίμου πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τις ΗΠΑ:

*Φαίνεται να βγαίνουν εκτός κάδρου υποψηφιότητες που προέρχονται από τον στενό πυρήνα της ΝΔ. Αυτά τα πρόσωπα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος τον οποίο δεν ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε το 2015, παίρνοντας αποστάσεις από επιλογές κατά την υπουργική του θητεία, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Σταύρος Δήμας κα. Ο μόνος που παραμένει στο τραπέζι ως «χρυσή εφεδρεία» στην περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο στις συζητήσεις ΝΔ – ΚΙΝ.ΑΛ, είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

*Δεν θα υποστηριχθούν ούτε πολιτικοί από τον στενό πυρήνα του ΚΙΝ.ΑΛ, δηλαδή, οι Παπανδρέου, Σημίτης, Βενιζέλος που προτάθηκαν από την πρόεδρο του κόμματος.

Φαβορί

Η επιλογή φαίνεται ότι θα γίνει από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Δύο ονόματα που παραμένουν στο τραπέζι, της Μαρίας Δαμανάκη και της Αννας Διαμαντοπούλου.

Βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ όταν ερωτώνται εάν θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα η κ. Δαμανάκη, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της. Υπενθυμίζεται ότι Επίτροπο την όρισε το Νοέμβριο του 2009 ο τότε νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της θα έφερνε σε δύσκολη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εμφανιζόταν να προκρίνει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου που προέρχεται από τη ΝΔ και όχι την πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού. «Θα αφοπλιζόταν ο Τσίπρας» σχολίασε εκ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Υπάρχουν κι άλλες φωνές όμως που της καταλογίζουν ότι εξαργύρωσε όσο κανένας άλλος την «φωνή του Πολυτεχνείου».

Η Μαρία Δαμανάκη έχει πάντως τα χαρακτηριστικά που θα εξέφραζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εχει διεθνή καριέρα, θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων στα θέματα του περιβάλλοντος και θα έφερνε άρωμα γυναίκας στο προεδρικό Μέγαρο.

Έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα και η ανάρτηση της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι με την οποία κατατάσσει την Μαρία Δαμανάκη μεταξύ των γυναικών που ξεχώρισαν. «Υποδεχόμαστε τη Νέα Χρονιά γιορτάζοντας τα επιτεύγματα γυναικών που μας εμπνέουν, που η δουλειά τους και η επιρροή τους αγγίζει όλες τις γενιές» ανέφερε η πρώτη κυρία. Στη σύνθεση των φωτογραφιών που ανέβασε είναι εκτός από την Μαρία Δαμανάκη, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η Πέγκυ Ζουμπουλάκη, η Αγγελική Γιαννακίδου, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Λυδία Βουσβούνη και η Μαρία Κουσουνή.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η έκταση των αντιδράσεων εντός της ΝΔ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου επίσης είναι μια πολιτικός με σοβαρές περγαμηνές . Το ερώτημα και για την δική της περίπτωση είναι εάν θα υπάρξει προθυμία στήριξης της από τη ΝΔ, αλλά και από το ΚΙΝ.ΑΛ από το οποίο έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό.

Ούτε ο σημερινός ΠτΔ θα ψηφιζόταν, πάντως, και από τους 158 βουλευτές της ΝΔ. Πολλοί αναρωτιούνται εάν θα τον ψήφιζε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που είναι σε πόλεμο με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδρούσαν και βουλευτές που δεν μπαίνουν σε αριθμητικές αλλά θα μπορούσαν να εκπλήξουν όπως είναι η Φωτεινή Πιπιλή η οποία το 2015 που δεν είχε εκλεγεί βουλευτής είχε ανεβάσει ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ότι μέσα στα καλά ήταν που δεν θα ψήφιζε για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Άλλες επιλογές όπως ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος συζητείται αλλά αρκετοί θεωρούν ότι θα συγκέντρωνε αρκετές διαμαρτυρίες στη λογική ότι θα εμφάνιζε τη ΝΔ να κινείται στους ρυθμούς του ΚΙΝ.ΑΛ, αποδεχόμενη να θυσιάσει τον δικό «της» Προκόπη Παυλόπουλο που θα εκλεγόταν με μεγάλη πλειοψηφία, λόγω της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζεται.

Το σταυρόλεξο που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ δύσκολο. Κοντός ψαλμός…

Ο εκλογικός νόμος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST η ΝΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παζάρια αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο. Δεν θα αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης στις κατ´ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ξεκαθάρισαν οι πηγές.

Το εκλογικό σύστημα που θα φέρει η ΝΔ αποτελεί την δική της πρόταση. Είναι έτοιμη από καιρό, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση. Φέρει την υπογραφή του νυν υπουργού Επικρατείας, καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η ΝΔ καταργεί την απλή αναλογική διότι θεωρεί ότι δυναμιτίζει την κυβερνησιμότητα. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι με με την πρόταση της καθίσταται δικαιότερο το σύστημα αναφορικά με το μπόνους που παίρνει το πρώτο κόμμα. Πιο συγκεκριμένα:

*Το μπόνους δεν το παίρνει το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του εκλογικού ποσοστού του. Θα έχει το δικαίωμα για επιπλέον 20 έδρες εφόσον πάρει 25%. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ στις εκλογές του Μαίου του 2012 (18,85% ) δεν θα έπαιρνε καμία επιπλέον έδρα.

*Για οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το 25% το πρώτο κόμμα θα παίρνει μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5%. Δηλαδή, εάν πάρει 30% το μπόνους θα φτάσει στις 30 επιπλέον έδρες – 20 έδρες (έως το 25%) συν 10 που θα πάρει για το υπόλοιπο 5% έως το 30%.

*Με βάση αυτό το εκλογικό σύστημα η ΝΔ με το 40% που πήρε στις εκλογές της 7/7/2019, πήρε επιπλέον 50 έδρες με το ισχύον σύστημα. Τόσες θα έπαιρνε και με τον δικό της εκλογικό νόμο. Με μικρότερο ποσοστό θα έπαιρνε λιγότερες έδρες.

Το σύστημα είναι δικαιότερο για το όποιο δεύτερο κόμμα καθώς το πρώτο δεν θα παίρνει αδιακρίτως τις 50 έδρες. Αναφορικά με το τρίτο κόμμα, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές όπως τονίζουν στη ΝΔ.

Το ΚΙΝ.ΑΛ κατέθεσε την δική του πρόταση. Έχει ένα κοινό σημείο με της ΝΔ. Το πρώτο κόμμα να παίρνει μπόνους 20 εδρών με ένα 25%. Αλλά να μην ξεπερνά το σύνολο του μπόνους τις 35 έδρες. Και να τις παίρνει το πρώτο κόμμα εφόσον αγγίξει το 41% – 42%, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αυτοδυναμία.

Το πιο πιθανό είναι επί της αρχής ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί μόνο από τη ΝΔ.


σχετικα αρθρα