ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Πρώτα ο εκλογικός, μετά ο Πρόεδρος– Έως τις 13 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2020, 15:49
Τασούλας: Πρώτα ο εκλογικός, μετά ο Πρόεδρος– Έως τις 13 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής
Facebook Twitter Whatsapp

Τι ανέφερε σε δημοσιογράφους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα επόμενα βήματα της Βουλής αναφορικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και την κατάθεση και ψήφιση του εκλογικού νόμου, ανέλυσε σε δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, έχρισε μεταξύ άλλων την 13η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε δε πως ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν ξεκινήσει την απαραίτητη προεργασία σε εναρμόνιση με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος, για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγονται διαδοχικές ψηφοφορίες, χωρίς την διάλυση του Σώματος και την προκήρυξη εκλογών, μέχρι να υπάρξει το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τη πλειοψηφία η οποία μπορεί να είναι μικρότερη από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Ωστόσο όπως έσπευσε να εξηγήσει ο κ. Τασούλας, η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι τέτοια που θα μπορεί να εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, προφανώς υψηλότερη από εκείνη που ζητά το Σύνταγμα.

Με λίγα λόγια δηλαδή στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος να εκλεγεί πριν από την τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 180 ψήφους.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο εκλογικός νόμος θα έχει κατατεθεί αλλά και ψηφιστεί πριν από την εκλογή προέδρου, δηλαδή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τασούλας μάλιστα με το γνωστό του χιουμοριστικό ύφος, απάντησε πως γνωρίζει το πρόσωπο που θα είναι Πρόεδρος.  «Ναι, αλλά το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να με ρωτήσετε είναι από πού το ξέρω γιατί μπορεί να έχω ρωτήσει μέντιουμ…».