current views are: 9

16 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση08:27

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου – Η διαδικασία

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Δημοσίευση 08:27’

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 θα διεξαχθεί τελικά στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. 

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησής του για νέο ΠτΔ είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με αποτέλεσμα να ανοίξει και επίσημα ο δρόμος για τις ψηφοφορίες στη Βουλή. 

Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι: Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών.

Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή, ενώ στην τρίτη 180. Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κι αν κι αυτή αποβεί άκαρπη ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση η ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας προϋποθέτει ονομαστική, φανερή ψηφοφορία: Αναγιγνώσκεται ο κατάλογος, ανά εκλογική περιφέρεια με τον κάθε βουλευτή να δηλώνει δημόσια το όνομα του προέδρου που επιθυμεί να ψηφίσει. Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται από κανέναν υποψήφιο δηλώνει «παρών». Δεν υπάρχει όμως η επιλογή της καταψήφισης.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, η ΝΔ διαθέτει 158 έδρες γεγονός που τοποθετεί τον πήχη της εκλογής της κ. Σακελαροπούλου στις 42 έδρες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει υποχρεωτικά να στηρίξει την υποψηφιότητα και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς τα υπόλοιπα κόμματα μαζί (πλην ΚΚΕ) διαθέτει 41 έδρες. Αν λοιπόν στηρίξουν την προτεινόμενη από τον κ. Μητσοτάκη Πρόεδρο τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα υπάρξει εκλογή προέδρου από τη πρώτη κιόλας ψηφοφορία με τουλάχιστον 224 ψήφους. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ, τότε η κ. Σακελλαροπούλου ενδέχεται να συγκεντρώσει 266 θετικές ψήφους. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να «σπάσει» το ρεκόρ που διατηρεί από το 2005 ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος είχε εκλεγεί με 279 ψήφους.

 Τι προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο

Άρθρο 32: (Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας)

*1. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής.

Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Bουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.

2. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.

3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

«4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγειται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.

 


σχετικα αρθρα