ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν το Βερολίνο: Τι τους είπε και τι ζήτησε

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2020, 14:31
Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν το Βερολίνο: Τι τους είπε και τι ζήτησε
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Το ταξίδι Χάφταρ και η επικοινωνία με Μέρκελ

Οι νέες τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού εντάσσονται στο πλέγμα διπλωματικών ενεργειών που έχει αναλάβει η Αθήνα και οι οποίες κορυφώθηκαν με την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί εξάλλου τηλεφωνική επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Σε αυτή την επικοινωνία ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Οργή στην Άγκυρα για το ταξίδι αστραπή του Χάφταρ στην Αθήνα

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα δεν μπορούν να κρύψουν τον αιφνιδιασμό αλλά και την ενόχλησή τους για το ταξίδι «αστραπή» του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθηνα.

Ειδικότερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak γράφει πως «Η Αθήνα εκβιάζει την Ευρώπη».

Σημειώνοντας τις δηλώσεις του Χάφταρ για ακύρωση των μνημονίων Σάρατζ – Ερντογάν η εφημερίδα τονίζει ότι «η Αθήνα που δεν δέχθηκε πρόσκληση από το Βερολίνο κάλεσε τον Χάφταρ για να παρέμβει στη Διάσκεψη».